Locket på från sjukhuset – efter mordet i Valsätra

Den mordmisstänkta 30-åriga kvinnan har i flera år vårdats för sina psykiska problem. I fredags greps hon misstänkt för mord. Akademiska sjukhuset väljer nu att lägga locket på: "Vi kan inte kommentera ett enskilt patientärende".

Akademiska sjukhuset väljer att inte kommentera den mordmisstänkta kvinnan som tvångsvårdades tidigare i år. Bilden är en arkivbild.

Akademiska sjukhuset väljer att inte kommentera den mordmisstänkta kvinnan som tvångsvårdades tidigare i år. Bilden är en arkivbild.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2023-12-11 15:33

I fredags greps den 30-åriga kvinnan misstänkt för att ha mördat en kvinna i 80-årsåldern utanför hennes bostad i Valsätra. På måndagen häktades kvinnan misstänkt för mord. UNT har tidigare rapporterat om att den misstänkta gärningskvinnan har vårdats för sina psykiska problem. Hon bedömdes enligt psykiatrin besitta ett "underliggande våldskapital" och vården behövde "säkerställa en trygg behandling" på grund av det.

En poliskälla har till UNT riktat skarp kritik mot vården, efter att själv ha mött kvinnan i tjänst och upplevt henne som en fara för allmänheten. Efter mordet hörde han av sig till UNT för att uttrycka sin frustration över vårdens hantering:

– Det är fruktansvärt. Jag förstår inte hur psykiatrin har kunnat göra bedömningen att hon kan vistas fritt i samhället utan att utgöra en fara för sig själv eller allmänheten. Uppenbarligen har vården inte fungerat som den ska. 

undefined
En kvinna i 30-årsåldern sitter häktad misstänkt för mord. Hon misstänks ha mördat en 80-årig kvinna i Valsätra i fredags.

Sedan i fredags har UNT sökt Akademiska sjukhuset ett flertal gånger för att kommentera ärendet. Till svar har sjukhuset skickat ett mejl där de avböjer att kommentera fallet ytterligare. Kommentaren kommer från chefsöverläkare och verksamhetschef vid psykiatrin:

"Vi kan inte kommentera ett enskilt patientärende på grund av sekretess.
Det vi kan kommentera är hur beslut om att inleda eller avsluta tvångsvård inom psykiatrin tas generellt sett."

I mejlet står det även att:

"Dessutom kan en person ha ett våldsamt och utagerande beteende utan att denna har en allvarlig psykisk störning i botten. Därmed kan inte psykiatrin besluta om LPT-vård (lagen om psykiatrisk tvångsvård, red anm.) Här har rättsväsendet en viktig roll när det gäller möjligheter till gränssättning akut ute i samhället såväl som lagföring på lite längre sikt.”

I mejlet beskrivs det generellt hur sjukvården ska arbeta med tvångsvård, och vilka lagar psykiatrin måste förhålla sig till.  

UNT fortsätter söka Akademiska sjukhuset för att utveckla sitt svar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!