– Det är stötande att man kan ha vinstmarginaler på 50-60 procent i ett bolag som bedrivs bara med skattepengar. Det här är en väldigt tråkig historia och jag är tacksam att UNT gjort granskningen.
Den som säger det är Jonas Segersam, kommunstyrelseledamot i Uppsala för Kristdemokraterna. Det är ett parti som inte gjort sig kända för att vara emot vinster i välfärden. Tvärtom, KD ser gärna fristående utförare, påpekar han.
– Men det här skadar den fristående sektorn. Vi har gett legitimitet och förtroende åt den här verksamheten och gör det fortfarande om vi inte tar avstånd. Därför måste kommunen bryta helt med föreningen och med bolaget, säger Jonas Segersam.
UNT har i granskningen "Miljonmaskinen" rapporterat om storvinsterna i Madickengården med skyddat boende och familjehem. Verksamheten har förts över från ideella föreningen Tris (Tjejers rätt i samhället) till ett aktiebolag med samma företrädare. UNT:s genomgång har visat på en unik vinstmarginal som ingen i branschen är i närheten av, och på att miljoner tagits ut i aktieutdelning. UNT har också berättat att kommunerna Karlskoga och Gävle sagt upp allt samröre med Madickengården och med föreningen Tris efter avslöjanden av vad man menar varit grava missförhållanden i familjehem.
Avslöjandena har fått Jennie Claesson (L) att reagera starkt. Nu måste kommunen undersöka möjligheten att avsluta alla kontrakt.
– Jag trodde att vi eventuellt redan gjort det, men UNT har ju visat att det inte är så. Vi måste också fråga oss om vi har processerna för att upptäcka missförhållanden som de Gävle upptäckte. Det här gör mig orolig.
Hon vänder sig också helt emot att Tris och Madickengårdens företrädare inte svarat på UNT:s frågor.
– Att ducka och inte ta fullt ansvar är oprofessionellt och gör mig jätteupprörd. Nu skapar de en tysthetskultur som de själva säger sig försöka motverka. Det är helt oacceptabelt, säger Jennie Claesson.
Uppsala kommun har sedan länge stått föreningen Tris mycket nära och har i två omgångar ingått treåriga partnerskapsavtal, värt miljoner för Tris. Kommunen har också köpt placeringar av Madickengården i många år, de senaste två åren för nio miljoner kronor. Mer än hälften har blivit vinst i aktiebolaget.
– Extremt magstarkt, det är enorma överpriser vi betalar. De som står bakom det här borde svartlistas från alla typer av upphandlingar framöver, säger Kent Kumpula, (SD).
Han har lyfte frågan om att stoppa all kontakt med Tris och Madickengården med en motion i kommunfullmäktige, efter UNT:s tidigare granskning. Bara KD ställde sig bakom förslaget. Sedan har alltså ytterligare uppgifter framkommit.
– Allt som rapporterats är fruktansvärt och det vore önskvärt att vi inte placerade fler individer här. Men tyvärr finns inga juridiska grunder för att avsluta de avtal vi har, säger Sofia Andersson (M), vice ordförande i socialnämnden.
Hon pekar på kommunens eget ansvar.
– Vi måste fråga oss hur vi kan tvingas göra så här dyra placeringar, hur vi upphandlar, och vilka krav vi ställer på dem vi upphandlar, säger Sofia Andersson.
Som UNT berättat avslutade föreningen Tris ett år i förtid själv partnerskapet med Uppsala kommun. Motiveringen var att man inte längre behövde pengarna. Beskedet sammanföll med UNT:s arbete med serien "Miljonmaskinen". Då var Asal Gohari (S) ordförande i socialnämnden.
– Det som framkommit från Gävle kommun är beklämmande. Det här är en väldigt tråkig historia. Samarbetet med Tris har varit ett av det stoltaste för kommunen, där vi lyft en Uppsalabaserad ideell förening som blivit Sverigekänd för sitt arbete mot hedersproblematik.
Asal Gohari poängterar att det är aktiebolaget och Madickengården som nu ifrågasatts – med rätta.
– Vinsterna är anmärkningsvärda och det är klart att man frågar sig hur det är möjligt att göra så stor vinst. Men jag hoppas att det inte befläckar föreningen Tris även om de ledande personerna är de samma, säger hon.
I debatten om SD:s motion påpekade Asal Gohari att Tris redan avbrutit allt samarbete.
– Vad gäller våra avtal med Madickengården och att vi säkerställer att individer får rätt stöd så litar jag på att socialnämnden agerar, säger hon.
UNT har en lägre tid och i flera kanaler sökt Madickengårdens företrädare som inte återkommit. Tidigare har de till UNT uppgett att över 90 procent av vinsten återinvesterats i verksamheten.