Kvinnan skulle få skydd – placerades hos våldsdömd man

Uppsala
Lästid cirka 7 min

Uppsalabolaget Madickengården säger sig vara ledande experter på skydd undan hot och våld med hedersmotiv. Men hos två kommuner som köpt placeringar för mångmiljonbelopp är förtroendet förbrukat. En placerad kvinna i behov av skydd visade sig bo hos en man dömd till två års fängelse för våldsbrott.

Annelie Mehtälä är chef för enheten för våld i nära relationer på Gävle kommun. Hon försöker förstå hur det kunnat bli som det blivit med Gävle och bolaget bakom Madickengården. 

– De har ju utgett sig för att vara proffs och vi har varit trygga med att de kunde det här. 

Från Madickengården köper de skyddat boende och familjehemsvård till personer utsatta för hedersförtryck. Inte minst genom den prisbelönta, ideella föreningen Tris, Tjejers rätt i samhället, har företrädarna för Madickengården varit väl kända i Gävle, konstaterar hon. Tris har varit förgrundsfigurer nationellt i arbetet mot hedersproblematik.

– Det är ju samma personer bakom föreningen och bolaget. Men nu har vi brutit helt. I december ringde jag och avslutade våra placeringar, alla på ett bräde. Vi hade nya bra alternativ, säger Annelie Mehtälä.

undefined

Vi kommer aldrig mer anlita vare sig Madickengården eller Tris, och det hoppas jag att ingen annan gör heller

Nästan exakt ett år har gått sedan UNT publicerade artikelserien "Miljonmaskinen", en granskning av just Tjejers rätt i samhället i Uppsala och aktiebolaget bakom Madickengården. Bolaget driver sedan ett par år den akutverksamhet som byggdes upp i ideella Tris, med skyddat boende och så kallad konsulentstödd familjehemsvård. Det senare innebär en slags helhetslösning från Madickengården som erbjuder kommuner familjehem och tar på sig ansvaret för handledning och att sköta kontakterna mellan den placerade och hemkommunen.

undefined
År 2018 fick Mariet Ghadimi utmärkelsen Årets hedersupplänning av dåvarande landshövding Göran Enander. Hon är tillsammans med sin syster Talin Davidian grundare av föreningen Tris, Tjejers rätt i samhället. De utgör också ledningen i aktiebolagen bakom Madickengården.

De två senaste åren har Gävle köpt placeringar vid Madickengården för nästan 26 miljoner kronor. Överlägset mest i Sverige, visar UNT:s enkätfråga till samtliga kommuner. I ledningen för aktiebolaget sitter systrarna Talin Davidian och Mariet Ghadimi från Uppsala, som också grundade Tris 2002 och varit föreningens frontfigurer.

2023 gjorde bolaget en vinst på över 50 miljoner kronor, enligt senaste årsredovisningen. Det innebär att mer än 50 procent av de 103 miljoner kronor som Madickengården omsatte blev vinst – en unikt hög vinstmarginal i branschen, visar den genomgång UNT gjort av ett stort antal företag (se faktaruta).

undefined
Madickengården nådde en vinstmarginal på över 50 procent för 2023.

För andra året i rad beslutade styrelsen om aktieutdelning på 5,4 miljoner kronor. Intäkterna kommer enkom från kommuner som placerar familjer i behov av skydd, som Gävle och Uppsala. Men i december 2023 avslutade alltså Gävle samarbetet med Madickengården.

– Förtroendet var kört i botten, berättar chefen Annelie Mehtälä. 

undefined
Gävle kommun har köpt placeringar hos Madickengården för nästan 26 miljoner kronor under 2022 och 2023. Mest av alla Sveriges kommuner, visar UNT:s genomgång. Men i december avslutade man allt samarbete.

Skälet finns att läsa i en anmälan som en annan kommun gjort till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Det var Karlskoga som när de sökte placering för ett barn i behov av skydd upptäckte att en familjehemsmamma som Madickengården erbjöd inte bodde på den adress hon uppgivit. I stället bodde hon på en adress där en man var skriven, en tidigare partner, pappan till hennes barn. Karlskoga gjorde ytterligare en upptäckt: mannen avtjänade ett tvåårigt fängelsestraff för medhjälp till grov misshandel. I sin anmälan skriver Karlskoga att händelsen ska ha handlat om skjutvåld.

Hos familjehemsmamman skulle Karlskoga alltså placera ett barn och här hade Gävle redan sedan länge en kvinna i behov av skydd placerad för flera tusen kronor dygnet, betalat till Madickengården. 

– Det här är ju djupt oseriöst. Vi blev bestörta. Ett familjehem ska stötta och ge trygghet åt personer med behov av skydd. Att det då finns en nära koppling till en våldsdömd är jätteilla, säger Annelie Mehtälä på Gävle kommun.

undefined
Karlskoga kommun anmälde Madickengården till Ivo och avslutade samarbetet när flera frågetecken avslöjades. Flera familjehem visade sig ha nära band till en fängelsedömd man.

Borde inte ni själva ha kontroller av dem ni placerar hos?

– Jo, självklart. Vi ska ta upp det här i vår ledning nu. Våra rutiner måste bli bättre. 

Men historien om den brottsdömde mannen stannade inte vid Gävles familjehemsmamma. Två andra kvinnor som drev familjehem visade sig nämligen enligt Karlskoga kommun ha nära släktband till mannen. Hos den ena, den dömde mannens mor, hade Karlskoga haft placeringar genom Madickengården.

När Gävle kontaktade familjehemsmamman framkom dessutom att hon flyttat fem gånger, utan Gävles kännedom. Uppgifterna ledde till ett snabbt beslut om att avsluta köpen från Madickengården. När handläggarna med nya placeringar säkrade åkte ut till klienterna och berättade att de skulle bli tvungna att flytta, blev responsen god, säger Annelie Mehtälä. 

– Någon sa att de ändå inte hade träffat någon från Madickengården på länge. För mig kändes det då bra i hjärtat att avsluta allt. 

undefined
Tris, som grundade Madickengården, har fått en rad priser, som här Skandias Idéer för livet, utdelat av prinsessan Sofia på Cirkus i Stockholm vid prisets 30-årsjubileum.

Redan tidigare hade Gävle kommun noterat att placeringarna hos Madickengården var ovanligt långvariga och därmed ovanligt kostsamma. Alltid dök det dök upp förklaringar och skäl från Madickengården till att de placerade var tvungna att bo kvar, berättar Annelie Mehtälä. Sex månader kan ses som en maxtid men praktiska problem som att ordna hyreskontrakt till personer som kanske saknar försörjning, förlänger inte sällan tiden.

– Men en onormalt lång placering är över ett år och våra har varit årslånga. En placering påbörjades i januari 2021 och varade fram tills vi avbröt i december 2023, nästan tre år. Det är extremt lång tid, säger hon. 

undefined
Under de senaste två åren har Gävle kommun betalat 26 miljoner kronor till Madickengården.

Vad tänker du om att mer än hälften av de 26 miljoner ni betalat blivit vinst hos dem? 

– Att det är helt fruktansvärt. Men de är rökta nu, vi kommer aldrig mer anlita vare sig Madickengården eller Tris, och det hoppas jag att ingen annan gör heller, säger Annelie Mehtälä.

Unik vinstmarginal

Uppsala kommun har upphandlat knappt 90 olika leverantörer för konsulentstödd familjehemsvård. UNT har gått igenom vinstmarginalen för bolagen, det vill säga omsättningen delat med resultatet. 

Bolaget bakom Madickengården skiljer ut sig markant, med en vinstmarginal på 52,3 procent på 103 miljoners omsättning. 

Medianen, det vill säga vinstmarginalen för det genomsnittliga bolaget, ligger på 11, 08 procent. Fyra bolag har en vinstmarginal på drygt 30 procent, men med en väsentligt mindre omsättning. 

Även i jämförelse med leverantörerna av skyddat boende skiljer bolaget bakom Madickegården ut sig.

Aktieutdelning

I fjolårets publicering uppgav Madickengården till UNT att "de båda ägarna", som de inte namngav, fick dela på de 5,4 miljonerna i aktieutdelning. I årets årsredovisning framgår att  styrelsen, det vill säga Mariet Ghadimi och Talin Davidian och den ene systerns sambo, beslutat att samma summa ska delas ut, 5,4 miljoner.

Enligt Bolagsverkets senaste uppgifter, från 2021, var det Mariet Ghadimi och Talin Davidian som då var verkliga huvudmän och ägde upp till 50 procent var av aktierna var.

Efter senaste årsredovisningen finns dessutom vinstutdelning om 3,5 miljoner kronor på en extra bolagsstämma registrerat hos Bolagsverket.

Samma inställning har Karlskoga kommun. De har avslutat sina placeringar och har inte för avsikt att återuppta något samarbete igen, skriver de i sin anmälan.  

På sin hemsida skriver Madickengården att deras familjehem "är noggrant utredda" för att kunna bli en trygg plats för personer som utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck "att starta sitt nya liv på." Men enligt vad de uppgett till Karlskoga kommun kände de inte till kopplingarna till den dömde mannen. Att en aktör som ska ha tät kontakt med sina familjehem inte känner till problem med folkbokföring eller att personer i familjehemmets nätverk är kriminella är "mycket allvarligt och oroväckande", skriver Karlskoga i sin anmälan till Ivo.

undefined
"Ett familjehem ska stötta och ge trygghet. Att det då finns en nära koppling till en våldsdömd är jätteilla", säger Annelie Mehtälä på Gävle kommun.

Anmälan har inte lett till utredning av Ivo, som dock meddelat Karlskoga att anmälan sparas för riskanalys som kan medföra tillsyn längre fram.

UNT har i ett par veckors tid upprepade gånger och på flera olika sätt sökt Madickengårdens företrädare för en intervju, men inte fått svar. Men efter UNT:s digitala publicering av denna text lade Madickengården upp ett uttalande på sin hemsida. Där beskriver de den händelse som UNT rapporterar om som exceptionell och extraordinär och något som de tagit "på största allvar". Madickengården ska också ha genomfört en rad förstärkningar av sina rutiner. Madickengården poängterar vidare att "den placerade aldrig bott med en brottsbelastad person", utan att det handlar om att personen varit skriven på adressen där den placerade bodde.

undefined
UNT har återkommande sökt företrädarna för ideella Tris och aktiebolagen bakom Madickengården, som inte svarat.

Fakta Så säger bolaget

På sin egen hemsida och på andra portalsajter där sociala entreprenörer informerar om sin verksamhet beskriver sig Madickengården bland annat så här:

"Vårt arbete genomsyras av ett tydligt barnperspektiv /.../. Utöver traditionell familjehemsverksamhet, rekryterar, utreder och utbildar vi familjer med särskild expertis i hantering av hedersrelaterat våld och förtryck, samt familjer med fördjupad förståelse för problematik kring kriminalitet och missbruk. Dessa specialiserade familjer är rustade att ta emot både barn och vuxna med akuta eller långsiktiga skyddsbehov."

"Individer som placeras på grund av hedersrelaterat våld och förtryck har ofta en mycket stor hotbild där hotet kommer från en hel släkt och dess nätverk. Madickengården prioriterar en mycket hög säkerhet för våra placerade och för vår personal."

"Madickengårdens familjehem är noggrant utredda av våra familjehemskonsulenter /.../. Vi lägger vidare stor vikt på att matchningen mellan den placerade och familjehemmet ska bli så bra som möjligt. Vi erbjuder stöd och handledning dygnet runt för samtliga familjehem inom vår verksamhet. För att erbjuda kontinuitet så ansvarar en och samma familjehemskonsulent för hela placeringen och alla kontakter. "