Efter UNT:s rapportering om våldtäkter på Akademiska reagerar Liberalerna i regionen på att sjukhusets åtgärd är att tillsätta en utredning.
– Nu måste vi säkerställa att alla kan känna sig trygga och att det här inte händer igen, då räcker det inte med en utredning. Och vi måste även ta reda på om fler har drabbats, säger oppositionsrådet Malin Sjöberg Högrell (L).
Hon reagerar starkt på det faktum att Agnes hade larmat till flera personer på sjukhuset om övergreppen men att detta inte tagits på allvar.
– Man blir bestört att ingen trott på henne, och det handlar om bemötande. De flesta anmälningarna till Patientnämnden handlar om att patienter känner att personalen inte lyssnar eller tror på dem.
Liberalerna vill därför införa ett kvalitetsledningssystem där vården kan bli certifierad vad gäller exempelvis patientbemötande. Något som det togs beslut om i regionstyrelsen redan i augusti 2021, men som regionen inte arbetat vidare med. Där ska det finnas ett tydligare system för hur man rapporterar den här typen av händelser.
– Hade man gjort detta borde Agnes berättelse ha fångats upp. Folktandvården jobbar redan med den här typen av system och det borde finnas i hela regionen, säger Malin Sjöberg Högrell.
De vill även införa en vision om hur man bemöter patienter som ska leda till specifika handlingsplaner för hur man jobbar med patientbemötande.
En vision låter inte så konkret?
– Om politiken börjar med en vision kan det leda till konkreta åtgärder längre fram. På det sättet har vi exempelvis jobbat med frågorna om hedersvåld och våld i nära relationer, säger Malin Sjöberg Högrell.
I en motion som lagts på regionfullmäktige under tisdagen föreslår de kontroller hos IVO (Inspektionen för vård och ansvar) och hos Socialstyrelsen vid nyanställningar. Tidigare har även Socialdemokraterna redan lagt ett förslag om skärpta bakgrundskontroller i belastningsregistret. Genom förslaget med kontroller hos IVO ska man kunna upptäcka olämplighet och inte bara brottslighet. Hos Socialstyrelsen ska man kontrollera att de som anställs har den legitimation de påstår sig ha.
– I Region Norrbotten införde man detta och då hittade man 25 personer som inte hade legitimation.
Enligt regionens HR-direktör Sofia Birk ansvarar redan rekryterande chef för kontroll hos både IVO och Socialstyrelsen för alla legitimationsyrken.
– Det var nyheter från min sida. Den information jag fått från chefer i vården är att så inte sker, säger Malin Sjöberg Högrell.