Agnes, 52, som ska ha utsatts för flera våldtäkter av en anställd på Akademiska, tyckte att hennes mående blev sämre av att hon larmat på sjukhuset men att ingen i personalen tog hennes vittnesmål på allvar.
Agnes har nu svårt att söka vård på Akademiska eftersom hon inte upplever sjukhuset som en trygg plats. Akademiska sjukhusets säkerhetschef Viktor Ekström menar att våldtäkter från sjukvårdsanställda på patienter är ovanligt.
– Men det kan så klart finnas ett mörkertal om patienter inte berättar eller personal inte för information vidare. Men jag skulle känna mig trygg med att något av mina barn vårdades på Akademiska.
Vad har ni för rutiner för att anställda inte ska kunna utsätta patienter för övergrepp?
– Vi ser jätteallvarligt på det här eftersom det rör en medarbetare på sjukhuset. Men vår grund är att vår personal inte ska behöva övervakas. Det är inte praktiskt möjligt. Vi måste kunna lita på att personalen som jobbar i vården vill patientens bästa.
Hur kan ni lita på det?
– Det finns inte en 100-procentig garanti även om vi skulle göra bakgrundskontroller. Alla människor som begår brott är ju inte lagförda. Men vi försöker vid rekrytering ta referenser för att se om något är avvikande.
Sedan tidigare har Region Uppsala gått ut med att de kommer att se över möjligheten att utföra mer omfattande bakgrundskontroller för att minimera risken för fler övergrepp.
Agnes säger att hon har berättat om våldtäkterna för flera anställda på Akademiska och att ni inte gjort något med den informationen. Hur kommer sig att hennes vittnesmål inte tagits på allvar?
– Jag fick den informationen idag. Nu kommer att utreda vad som gick fel när hon berättade. Jag kände inte till detta innan.
Vad har ni för rutiner om en patient berättar om liknande händelser?
– Framkommer information om att medarbetare begått brott så finns rutiner: vi utreder händelsen, tar reda på fakta i fallet och sedan lämnar vi över till polis och åklagare.
Efter övergreppen inom hemtjänsten har personal vittnat om hat och utsatthet. Om något liknande händer efter detta hos er, hur hanterar ni då det?
– Om det behovet skulle uppstå då har vi rutiner för hur vi stöttar de personerna, via ansvarig chef och företagshälsovård, säger Viktor Ekström.