Bokhandeln Läslusens inlägg på Facebook där ägaren berättade om varför man valt att ta bort författaren Katerina Janouchs böcker ur sortimentet, resulterade i en hatstorm på sociala medier mot butiken i förra veckan. Ägaren utsattes för grova hot och trots att det aktuella inlägget plockades bort fortsatte mängder av kommentarer strömma in på Facebook-sidan. Ägaren fick även ta emot hot över telefon och mejl från okända gärningsmän och som ägaren på fredagen valde att polisanmäla.
LÄS MER: Därför tar hon bort Janouchs böcker
LÄS MER: Maria Ripenberg: Kritikerna gör en tankevurpa
Nu, en knapp vecka senare, har polisen lagt ner anmälan med motiveringen att spaningen inte gett något resultat.
– Den här personen gjorde en anmälan via polisens kontaktcenter och sedan har man hållit förhör med henne om hoten som mottagits, säger Björn Berglund, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Uppsala.
Exakt vad som ligger bakom att anmälan har lagts ner kan han inte svara på.
– Troligtvis handlar det om att det inte gått att spåra det telefonnummer som gärningsmannen ringt ifrån. Olaga hot uppgår inte till den straffskalan som gör det möjligt att ta ut telefonlistor. När det kommer till hotet som skickats via mejl skulle jag tro att det är skickat från en server någon annanstans i världen och som därför är svår att spåra. Men det är bara vad jag tror, säger Björn Berglund.
Daniel Poohl är chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo som tidigare har granskat hat och hot på nätet. Enligt honom kostar det mer att säga ifrån på nätet i kontroversiella frågor i dag än för tio, femton år sedan.
– Det är inte första gången som en person råkar ut för en digital attack, konstaterar Daniel Poohl och tillägger att Expo ännu inte har tittat närmare på om det finns något mönster i trafiken på sociala medier.
I december svämmande kommentarsfälten över av hat sedan Åhléns lagt upp en bild på en svart pojke med luciakrona på Facebook. Expo kunde då avslöja att stora delar av trafiken var organiserad av den slutna Facebookgruppen "Ordet är fritt!" med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen.
Kommentarerna i fallet Läslusen behöver förstås inte vara organiserade. Enligt Daniel Poohl finns en oorganiserad digital gemenskap med allt från invandringskritiker till nynazister som gör att reaktionerna kan bli kraftiga utan att det existerar en styrning eller samordning.