LEDARE: Vilka böcker tänker Janouch välja bort?

16 januari 2017 15:00

Bokbål brukar iscensättas av totalitära regimer och/eller krigförande parter, som demonstrativt bränner samtliga böcker med visst innehåll och av vissa författare. Målet är utplåning.

När Marcus Birro lägger upp en bild på ett bokbål i Nazityskland, under rubriken ”Bokbålen är snart här!” leder tankevurporna till kortslutning. Birros härdsmälta gäller denna gång en liten barnbokhandel i Uppsala, Läslusen, vars innehavare Eija Lietoff Schüssler öppet har deklarerat att hon plockat bort alla titlar av författaren Katerina Janouch. Anledningen är att Janouch i tjeckisk tv har spritt en nidbild av Sverige där invandrare och flyktingar pekas ut som landets förstörare. Svenskar måste enligt Janouch beväpna sig eller emigrera: ”Allt fler svenskar lär sig att skjuta.” Hon själv också.

Efter beslutet att inte saluföra författaren har Schüssler utsatts för hat och grova hot. På Läslusens Facebooksida grasserar, i hätska tongångar, de vanliga missuppfattningarna om att en fri aktörs eget urval skulle vara lika med censur och fascism.

I själva verket är Schüsslers val motsatsen till censur och fascism. Hon driver en privat bokhandel, inte ett kommunalt bibliotek. Precis som vilken handlare som helst har hon rätt att saluföra ett urval av varor utifrån egen filosofi och profil. Detta är en viktig del av allas vår frihet. En bokhandel är förstås inte skyldig att tillhandahålla precis allt som ges ut på förlagsmarknaden, på samma sätt som ett förlag inte är tvunget att ge ut alla manus som skickas in.

Om det däremot vore staten som beslutade att samtliga bokhandlare i Sverige skulle plocka bort alster av vissa författare, då skulle vi kunna prata om censur. Och tänk om regeringen skulle påbjuda att alla upplagor av samtliga titlar signerade av vissa författare skulle destrueras. Då skulle nog ingen av oss ens ha möjlighet att publicera bloggar om bokbål och fascism...

Nu klumpar Birro ihop privata bokhandlare och kommunala bibliotekarier och kallar dem, tillsammans med kulturchefer och chefredaktörer, ett förbannat zombie-led, kulturens inavlade babianer. Och självklart är den lilla barnbokhandelns beslut DN:s och andra seriösa mediers fel.

Katerina Janouch gör samma tankevurpa som Birro och kallar Läslusen för en fascistisk bokhandel. Men sedan twittrar hon – uppenbarligen omedvetet – lite bättre tankar: ”Snart är vi tillräckligt många dissidenter i yttrandefrihetens Sverige att vi kan starta eget bokförlag, butik och webbshop”. Jo, hennes böcker finns visst kvar. Ingen har bränt dem på bål.

Naturligtvis är Janouch ingen dissident. Men det är korrekt att det är fritt fram för henne att starta förlag, bokhandel med mera. Antagligen tänker hon sig ett visst urval av böcker.

Vilka går bort?

SigneratMaria ­Ripenberg

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!