Därför tar hon bort Katerina Janouchs böcker

Bokhandeln Läslusen i Uppsala plockade på onsdagen bort Katerina Janouchs böcker från hyllorna. Efter det vällde kommentarerna in på bokhandelns Facebooksida.

13 januari 2017 14:56

I veckan har det stormat rejält kring Katerina Janouch, som i en intervju i tjeckisk tv målat upp en mycket mörk bild av utvecklingen i Sverige på senare år. Hon har i första hand fått hård kritik för sin beskrivning av invandring och svensk flyktingpolitik. Enligt bland andra kulturskribenten Hynek Pallas, också han med rötterna i Tjeckien, sprider Katerina Janouch fördomar och tecknar en bild av ett land som är på väg att krascha på grund av massinvandring.

LÄS MER: Janouch: Sorgligt beslut av bokhandlaren

Elja Lietoff Schüssler, vd för Läslusen, motiverade på bokhandelns Facebooksida sitt beslut så här:

"Någon som verkligen letar spöken är Katerina Janouch! Det må vara så att hennes politiska åsikter inte syns i de gulliga böckerna, men min bestämda åsikt och övertygelse är att jag inte vill stödja hennes produktion på något sätt. Jag väljer i stället att fylla mina hyllor med böcker vars författare inte uppmuntrar till rädsla och hat."

På fredagen hade över 1 000 inlägg med anledning av hennes text noterats. De som reagerat fanns längs hela skalan – vissa applåderade medan det stora flertalet var starkt kritiska till beslutet att stoppa Janouchs böcker.

"Du försöker tysta debattörer som inte delar din världsbild genom att bojkotta böcker som inte har ett dugg med saken att göra. Ett patetiskt försök att samla godhetspoäng", skrev en av kritikerna med adress Eija Lietoff Schüssler.

"Bra gjort Läslusen! Inte en dag för tidigt. All heder för ert ställningstagande", skrev en person som stödjer beslutet.

Själv säger Eija Lietoff Schüssler till UNT att hon är häpen över anklagelserna att hon skulle hindra yttrandefriheten.

­– Mitt beslut har inget med innehållet i Katerina Janouchs barnböcker att göra. Det handlar om hennes namn som förknippas med uttalanden och åsikter som jag tar avstånd för.

UNT TV: "Det här är motsatsen till censur"

LÄS MER: Signerat Maria Ripenberg: "Kritikerna gör en tankevurpa"

Eija Lietoff Schüsslers beslut att häromdagen plocka bort Janouchs böcker var spontant.

– Någon sa till mig att jag kanske borde ha stoppat försäljningen i tysthet. Men jag ville reagera och säga ifrån. Därför la jag ut inlägget på vår Facebooksida.

Läslusens Facebooksida har omkring 500 följare. Efter inlägget har det vällt in oproportionerligt många kommentarer, många av dem väldigt kritiska.

– Jag driver en liten oberoende bokhandel och måste säga att jag chockats av kraften i kommentarerna. Jag har fått en hel del telefonsamtal och mejl också, säger hon och tillägger att de positiva kommentarerna verkligen värmer.

På fredagseftermiddagen valde Eija Lietoff Schüssler att plocka bort sitt inlägg med vidhängande kommentarer på Facebook. Anledningen är de grova hot hon utsatts för under dagen.

Katerina Janouch säger till Aftonbladet att Läslusens agerande kan jämföras med nazismen och andra totalitära ideologier.

– Att ta bort böcker för att man inte tycker någon uttalat sig enligt konsensus tyder på en otroligt fascistiskt hållning, säger hon.

En annan som ogillar Eija Lietoff Schüsslers beslut är debattören Marcus Birro. På sin blogg går han till generalangrepp mot Läslusen och det han kallar kultureliten för reaktionerna på Katerina Janouchs uttalanden.

– Dessutom kräver jag att bokhandeln i Uppsala genast plockar bort mina böcker (om de inte är redan är eldade för kråkorna) ur hyllorna, avslutar han sitt blogginlägg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!