Efter domen mot kommunstyrelsen – det här händer nu

Styret accepterar domen från förvaltningsrätten: att Uppsalas kommunstyrelse varit ogiltig. Nu blir det omval av ledamöter i två utskott – och en S-ledamot förlorar sin post.

Kommunallagen är otydlig när det handlar om att utöka styrkeförhållanden, tycker Erik Pelling (S).

Kommunallagen är otydlig när det handlar om att utöka styrkeförhållanden, tycker Erik Pelling (S).

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-11-14 16:30

– Vi kommer inte att överklaga. Det skulle skapa för stor osäkerhet, och kommunen behöver styras.

Det säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

För ganska exakt ett år sedan fattade hans rödgröna styre (S, V och MP) beslutet att utöka kommunstyrelsen – och sin egen majoritet – med en extra socialdemokrat. Utan den extra ledamoten var det nämligen så jämnt mellan vänster och höger att politikerna skulle få lotta fram resultaten i personval.

undefined
Uppsalas rödgröna styre (S, MP och V) kommer inte att överklaga domen som säger att de brutit mot kommunallagen.

Oppositionen (M, KD, C, L och SD) överklagade beslutet till förvaltningsrätten, och härom veckan fick de rätt av domstolen: beslutet bröt mot kommunallagen.

– Nu när vi vet att det inte var möjligt är det klart att det inte var en bra lösning, säger Erik Pelling. Men det var den lösning vi såg i det läget, det var ganska frostigt mellan partierna efter många veckor av förhandlingar.

"Man kan inte ha lekstuga med skattebetalarnas pengar och fiffla på det här sättet", sade oppositionsledaren Therez Almerfors (M) till UNT efter domen.

Det är överord, menar Erik Pelling. Men han förstår att hans och styrets agerande väcker frågetecken.

– Ja, absolut. Men det var inget lättvindigt beslut, och vi gjorde det inte för att bryta mot lagen.

undefined
Kommunallagen är otydlig när det handlar om att utöka styrkeförhållanden, tycker Erik Pelling (S).

Hur demokratiskt var det?

– Som sagt, det var inget lättvindigt beslut, och vi rådgjorde med kommunjuristerna. Vi gjorde det för att undvika lottning och vi har inte ändrat några majoritetsförhållanden, utan utgått från den majoritet som finns i fullmäktige.

Hur ser du på att ni fattat ett olagligt beslut?

– Att vi har lärt oss av det här, och det kommer vara tydligt för alla som sitter i sådana här förhandlingar efter val. Problemet är att kommunallagen inte alltid är helt tydlig när det handlar om att utöka styrkeförhållanden.

Det som händer nu är att Ulrik Wärnsberg (S), den extra socialdemokrat som valdes in, förlorar sin plats som ordinarie ledamot i kommunstyrelsen.

– Man får gilla läget helt enkelt. Nu är jag ersättare och det är inte så stor skillnad, förutom att jag inte har någon rösträtt, säger han.

undefined
Ulrik Wärnsberg (S) är den socialdemokrat som fick en ordinarie plats när kommunstyrelsen utökades förra året. Nu blir han av med den.

Känner du att du blivit en bricka i ett politiskt spel?

– Nej, det här handlar inte om mig som person.

Framöver, om politikerna behöver välja in nya personer i exempelvis utskott, kommer helt enkelt lotten att få avgöra.

Och de personer som den då olagliga kommunstyrelsen valde förra vintern – ledamöter i kommunstyrelsens arbetsutskott och näringslivsrådet – kommer att väljas på nytt. Erik Pelling ser det mer som en formalitet.

– Vårt förslag kommer vara att samma personer som sitter där i dag väljs om, säger han.

Men Therez Almerfors har inte sagt sista ordet i frågan.

undefined
Therez Almerfors (M) vill diskutera frågan internt innan hon ger något besked om hur Moderaterna och oppositionen ställer sig till omvalet.

Hon vill inte ge något definitivt besked om hur hon och oppositionen ställer sig till omvalet.

– Den diskussionen måste vi ha internt först.

Sedan tidigare är dock flera oppositionspartier kritiska till att det är Stefan Hanna (UP) som är ordförande i näringslivsrådet. Han, som inte är kommunalråd, får enligt en överenskommelse med Socialdemokraterna samma lön som de andra heltidspolitikerna. En fjärdedel av den lönen får han för uppdraget i näringslivsrådet.

Hade ett av de befintliga kommunalråden varit ordförande, hade det inte inneburit någon extra kostnad för kommunen, konstaterar Therez Almerfors, och hintar om att det kan vara en fråga som kommer att dyka upp för diskussion.

Ett slutgiltigt beslut fattas nästa vecka, när kommunstyrelsen träffas den 22 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!