Kommunstyrelsen var olaglig – vad händer nu?

En domstol har ogiltigförklarat Uppsalas kommunstyrelse, och flera val kan behöva göras om. En som sitter löst är då Stefan Hanna (UP).

Enligt en dom mot Uppsala kommun kan flera val behöva göras om. En som sitter löst är då UP:s Stefan Hanna (till höger).

Enligt en dom mot Uppsala kommun kan flera val behöva göras om. En som sitter löst är då UP:s Stefan Hanna (till höger).

Foto: UNT/TT

Uppsala2023-11-01 16:45

Domen var oväntad. Det säger Uppsala kommuns chefsjurist Lena Grapp.

Beslutet som fattades i vintras – att utöka kommunstyrelsen med en extra ledamot – har precis förklarats olagligt tillsatt av förvaltningsrätten. Men politikerna har hunnit fatta massor av beslut sedan dess. Så vad händer nu?

– Nästa steg vet jag inte, vi har inte analyserat domen än, säger Lena Grapp.

Det som hände där i november förra året var att styret (S, V och MP) försökte få majoritet i kommunstyrelsens personval, nu när de ändå vunnit makten i kommunen med hjälp av Utvecklingspartiet demokraterna (UP).

undefined
Erik Pelling (S), Linda Eskilsson (MP) och Tobias Smedberg (V) utgör det rödgröna styret i Uppsala kommun.

Mellan de rödgröna och höger-mittensidan stod det 9-9 i kommunstyrelsen. I beslut om sakpolitik har kommunstyrelsens ordförande (alltså Erik Pelling) utslagsröst. Men om det är jämnt vid personval, som när ledamöter ska väljas in i utskott och råd, får lotten avgöra.

Nu såg styret en chans att få ett övertag även där.

De fattade ett beslut om att utöka kommunstyrelsen från 18 till 19 platser, och fick in en ytterligare socialdemokrat. Lena Grapp informerade dem då om att detta aldrig tidigare prövats rättsligt.

Oppositionspartierna M, KD, C, L och SD var inte sena med att pröva lagligheten i styrets beslut. De trodde inte att kommunallagen tillät en sådan ändring så sent efter valet.

Och nu står det klart att förvaltningsrätten håller med dem: beslutet om att utöka kommunstyrelsen upphävs av domstolen.

undefined
Den sista oktober kom domen från Förvaltningsrätten i Uppsala: Att utöka kommunstyrelsen med en extra ledamot var inte förenligt med kommunallagen.

– Nu finns ett resultat och det gäller omedelbart. Så från och med har kommunstyrelsen 18 ledamöter, säger Lena Grapp.

Det får konsekvenser även på andra håll. Eftersom kommunstyrelsen var felaktigt tillsatt, gäller inte längre de val de gjort av ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) och näringslivsrådet, meddelar domstolen.

– Så just nu finns inget KSAU och inget fullständigt näringslivsråd, som jag ser det, säger Lena Grapp.

Erik Pelling (S) är av samma uppfattning:

– De behöver väljas om, helt enkelt.

undefined
Erik Pelling (S) ska sätta sig ner med kommunens jurist nästa vecka. Vad som händer nu, efter domen, återstår alltså att se.

Att UP:s Stefan Hanna fick flera höga poster – som att han blev ordförande i näringslivsrådet – blev uppmärksammat efter valet. Nu riskerar han alltså att bli petad från den positionen, om det slutar med att nya ledamöter lottas fram.

– Det vill säga, om man inte kommer överens om ett förslag i stället. Vi behöver ha ett samtal mellan partierna, säger Erik Pelling. 

Ni riskerar stora förändringar alltså?

– Ja, det blir lite stökigt. Och lottning för att tillsätta poster är ingen optimal lösning. Det var ju det vi försökte undvika när vi utökade kommunstyrelsen, säger han.

Stefan Hanna själv vill inte spekulera.

– Vi får se. Näringslivsrådet jobbar på för att säkerställa att Uppsalas företagsklimat förbättras, jag har fullt fokus på det.

undefined
Om det blir omval av näringslivsrådet, och kommunstyrelsen beslutar om lottning, riskerar Stefan Hanna (UP) att bli petat från sin roll som rådets ordförande.

Nästa vecka, efter höstlovet, tänker sig både Erik Pelling och Lena Grapp att ett första möte om hur man ska lösa situationen kan äga rum. Exakt vad som händer härnäst återstår alltså att se.

Men alla de beslut som hunnits fattas på ett år – kan de rivas upp nu? 

– Beslut kan bara överklagas i tre veckor efter anslaget protokoll. Så de flesta är inte överklagningsbara längre, säger Lena Grapp.

Kommunpolitikens ABC

Kommunalråd: Får ett arvode för att ägna sig åt politiken på hel-/deltid.

Kommunfullmäktige (KF): Motsvarar riksdagen. Tar beslut i de viktigaste frågorna. Uppsala har 81 folkvalda ledamöter.

Kommunstyrelsen (KS): Motsvarar en regering, men i kommunen representeras även oppositionspartier. Leder arbetet inom kommunen och ansvarar för ekonomin.

Kommunstyrelsens ordförande (KSO): Kommunens ”statsminister”.

Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU): Bereder ärenden inför omröstning i kommunstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!