Uppsalas kommunval blev en oerhört jämn historia. På två månader har det redan tvingat fram flera speciallösningar – som när de rödgröna (S, V, MP) och Utvecklingspartiet demokraterna (UP) ingick ett avtal som gav de rödgröna makten.
Men den som trodde att kalabaliken var över får hålla i sig nu. För inne i stadshuset pågår flera röriga tvister.
Nu vill det rödgröna styret utöka antalet platser i kommunstyrelsen, kommunens regering, från 18 till 19. Om det går igenom är det andra gången sedan valet som de utökar antalet platser för att släppa in fler av de egna politikerna och säkra en majoritet inför framtida beslutsfattande.
För en medborgare ser det kanske ut som att ni försöker fiffla med systemet?
– Nej, det gör vi inte. Det är vanligt med justeringar i början av mandatperioden, säger rödgröna ledaren Erik Pelling (S).
Företrädare för alliansen (C, L, M, KD) är starkt kritiska.
– Att vi ska utöka kommunstyrelsen efter bara en månad har jag aldrig hört talas om tidigare. Man kan inte förrätta nya val bara för att det ska passa en själv, säger Therez Almerfors (M).
Styret gör ju detta för att få majoritet. Kan du inte förstå att man gör så?
– Jag kan förstå att man utökade till 18 ledamöter, ja. Men en gång till är helt absurt.
Förslaget är det senaste i ledet av oväntade beslut som fattats sedan valet i september.
Det var vid mandatperiodens första kommunfullmäktige som styret beslutade att utöka antalet platser i kommunstyrelsen för första gången – från 15 till 18. Detta behövde de göra för att över huvud taget få majoritet. Det är inte orimligt att representationen i kommunfullmäktige speglas i kommunstyrelsen, resonerar Erik Pelling.
– Vi har ju majoritet i fullmäktige och det var det som inte gav utslag när det blev på det där konstiga sättet i kommunstyrelsen.
Det där konstiga var ett ess i rockärmen hos Kent Kumpula (SD), som han oväntat spelade ut där i fullmäktigesalen.
En av Socialdemokraternas ordinarie platser i kommunstyrelsen skulle överlåtas till Stefan Hanna (UP), enligt partiernas avtal. Men då röstade Kent Kumpula på alliansens lista över kandidater till kommunstyrelsen i stället för sina egna, så att S sista plats i stället tillföll en moderat. Stefan Hanna erbjöds inte heller längre någon ordinarie plats, utan blev ersättare.
Det krånglade till det för styret. Så länge SD ställer sig på alliansens sida i omröstningar kommer det att stå 9-9 mellan de rödgröna och högersidan i kommunsstyrelsen. Eftersom Pelling är ordförande har han oftast utslagsröst, så i många fall kan styret räkna med majoritet i alla fall. Men i personval, som när ledamöter i nämnder ska väljas, gäller inte utslagsrösten.
Nu vill styret säkra även den majoriteten – genom att lägga till en nittonde ledamot. Näst på tur råkar nämligen vara socialdemokraten Ulrik Wärnsberg. Det är alltså här vi är nu.
På onsdagen kommer alliansen att förklara sig emot förslaget. De ifrågasätter om det ens är lagligt att lägga till en ledamot på det här sättet.
– Det var inte vårt förslag att utöka platserna från 15 till 18. Även om de rödgröna inte är nöjda med hur det utföll tror jag inte att det juridiskt går att ändra, säger Jonas Segersam (KD).
Erik Pelling menar att de rödgröna inte hade kunnat förutse Kumpulas drag.
– Vi hade räknat på utfall där partier agerar som partier, inte där gruppledare röstar på tvärs med sina egna partier. Så det uppstod ett scenario vi inte hade förutsett och det innebär att alla personval avgörs med lotten.
Det vill säga, om de rödgröna inte får igenom sitt förslag.
Kommunallagen säger att man inte får minska eller ta bort ledamöter i kommunstyrelsen efter ett val. Men enligt kommunjurist Lena Grapps bedömning ska det vara möjligt att lägga till en plats. Det var hon som hittade det eventuella kryphålet när styret vände sig till henne.
– Men jag har varit tydlig med att det inte är rättsligt prövat tidigare.
Vem som helst i kommunen kan överklaga förslaget till Förvaltningsrätten. Alliansen planerar att göra just detta om beslutet går igenom i fullmäktige i december, enligt både Ehsan Nasari (C) och Jonas Segersam. Risken är dock att det leder till ytterligare krokben för politiken.
– Om det visar sig vara olagligt kan det göra att de beslut som fattas i kommunstyrelsen ogiltigförklaras, befarar Segersam.
Texten har uppdaterats