Extra påslag kostar skolorna 38 lärare

De stigande lokalkostnaderna är en tung börda för skolorna. En bidragande faktor är ett internt räntepåslag som kommunen lägger på lånen. Under 2021 kostade detta skolorna motsvarande 38 lärartjänster.

När Skolfastigheter bygger nya skolor, som Tiundaskolan, finanseras det genom att kommunen tar upp ett lån. Skolfastigheter får sedan betala ett påslag på räntan, vilket ökar kostnaderna för bolaget, och i förlängningen skolorna.

När Skolfastigheter bygger nya skolor, som Tiundaskolan, finanseras det genom att kommunen tar upp ett lån. Skolfastigheter får sedan betala ett påslag på räntan, vilket ökar kostnaderna för bolaget, och i förlängningen skolorna.

Foto: Teodor Stig-Matz

Uppsala2022-12-20 12:02

Ambitionen att driva skollokalerna marknadsmässigt gör att kommunens internbank lägger på en extraränta på lånen för de kommunala bolagen. I förlängningen ger det en ökad kostnad för skollokalerna på ungefär 25 miljoner kronor.

Räntepåslaget är en konsekvens av att Skolfastigheter drivs som ett aktiebolag i stället för som en kommunal förvaltning och hur kommunen tolkar reglerna för de kommunala bolagen.

– Vi har valt att tolka regelverket som att det behöver hanteras på det här sättet, säger Eva Hermansson Flodin, finanschef i Uppsala kommun.

Kommunen räknas som en god låntagare med låg risk när nya lån ska tas upp för att finansiera investeringar i till exempel nya skolor. Det innebär att den ränta som kommunen betalar på sina lån är betydligt lägre än vad de kommunala bolagen skulle få betala om de gick direkt till banken.

Kommunens internbank lånar sedan ut pengar till de kommunägda bolagen. Men då får bolagen betala ett påslag så att lånekostnaden för Skolfastigheter blir densamma som om bolaget lånat pengarna direkt av en vanlig bank.

För 2023 har räntepåslaget för Skolfastigheter höjts till 0,4 procentenheter på nya lån som bolaget tar upp. Översätter man det till en lokalhyra, som Skolfastigheter behöver ta ut för att finansiera sina kostnader, handlar det om ungefär 25 miljoner kronor för de kommunala skolorna, räknat på bolagets låneskuld och avkastning enligt 2021 års årsredovisning. Översatt till personal motsvarar det 38 lärare.

Totalt ska dock påslaget inte öka kommunens kostnader, enligt David Arnell, finansstrateg på Uppsala kommun.

– Påslaget hamnar i kommunen i stället för i marknaden. Det man tjänar på att ha en samlad finansverksamhet kan kommunen använda i verksamheten, säger David Arnell.

Men liksom Skolfastigheters vinster ökar även räntepåslaget den bokförda kostnaden för skolorna, vilket i sin tur innebär att det ökar kommunens kostnad för skolpengen till friskolorna. För de lån som Skolfastigheter hade 2021 motsvarar det extrautbetalningar till friskolorna på ungefär 7 miljoner kronor.

Till detta kommer det allmänt stigande ränteläget i samhället. För Skolfastigheter är räntebindningstiden i genomsnitt tre år, vilket innebär att det kommer att dröja en tid innan de stigande räntorna syns i bolagets redovisning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!