Din guide till folkomröstningen: Vad handlar den om?

Den 9 juni är det dags för Uppsalas folkomröstning – men vad handlar den om? Och vad händer när valet är över och antalet ja-, nej- och blankröster räknats? Nu reder vi ut frågetecknen en gång för alla.

Nu är det inte långt kvar till valdag och folkomröstning i Uppsala. UNT reder ut frågetecknen inför den 9 juni.

Nu är det inte långt kvar till valdag och folkomröstning i Uppsala. UNT reder ut frågetecknen inför den 9 juni.

Foto: Johanna Färlin

Uppsala2024-06-08 05:00

Nyheten i korthet

  • Uppsala håller en folkomröstning den 9 juni om utvecklingen av staden och områdena längs tågspåren Ostkustbanan och Dalabanan.
  • Ett "ja" innebär att mer fokus kommer läggas på att bygga bostäder i tätorter längs dessa tågspår, medan ett "nej" indikerar att bebyggelsen bör kvarstå i Uppsala stad.
  • Folkomröstningen är rådgivande och politikerna behöver inte följa resultatet.

Låt oss först ta en titt på frågan som möter dig i vallokalen:

Ska Uppsala kommun i översiktsplanen lätta på bebyggelseutvecklingen i Uppsala stad genom att planera för fler bostäder i tätorterna längs tågspåren Ostkustbanan (Storvreta, Vattholma och Skyttorp) och Dalabanan (Vänge och Järlåsa)?

När UNT tog med frågan ut på stan var det långt ifrån alla Uppsalabor som förstod vad den betydde. Och när valrörelsen drog i gång härom veckan visade det sig att många helt missat att det ska bli folkomröstning

Så nu tar vi det från början – här är svaren på dina frågor (hoppas vi):

Handlar folkomröstningen om spårvägen?

Nej. Många tror dock det, och det är kanske inte så konstigt. Men att det blir spårväg är redan beslutat.

När Socialdemokraterna och Utvecklingspartiet Demokraterna gjorde sin överenskommelse hösten 2022 sade de nämligen att de enats om att hålla en folkomröstning om spårvägen. Men i februari 2023 kom i stället beskedet att folkomröstningen skulle handla om "Uppsalas utveckling", eftersom ett beslut om vilken typ av kollektivtrafik Uppsala skulle satsa på behövde fattas långt innan folkomröstningen kunde hållas.

Och i juni bytte Liberalerna åter fot och bestämde sig för att säga ja till spårvägen. Sedan dess finns en majoritet bakom spårvägsförslaget (S, MP, V och L).

undefined
Erik Pelling (S) har en överenskommelse med Jennie Claesson (L) och en med Stefan Hanna (UP).

Handlar frågan om Sydöstra staden?

Nej, egentligen inte. Det här är också en vanlig missuppfattning.

Sydöstra staden är Uppsalas framtida nya stadsdel som ska växa fram söder om Bergsbrunna, Sävja och Nåntuna. Just nu har kommunen och regionen ett avtal (fyrspårsavtalet) med regeringen om att bygga 33 000 nya bostäder, varav 21 500 i Sydöstra staden, fram till 2050. I utbyte bekostar staten två nya tågspår mellan Uppsala och Stockholm.

Det vill UP och S försöka omförhandla. En av UP:s viktigaste frågor är att minska byggandet i Sydöstra staden. Men regeringen har inte återkommit än. Tills dess fortsätter planen att vara 21 500 bostäder.

Folkomröstningen handlar förvisso om byggandet i Uppsala stad, och i det området ingår Sydöstra staden. Men det är inte uttalat att det är just här byggandet kan minskas.

undefined
Här är kommunens egen karta över de utpekade orterna längs järnvägen och det som menas med Uppsala stad.

Vad betyder ett ja?

Den politiska majoritet som står bakom folkomröstningen (S, V, MP, UP) menar att ett ja ger dem en "inriktning" att satsa mer på orterna längs Ostkustbanan och Dalabanan och mindre på Uppsala stad. Fler kan i så fall bo i Skyttorp, Vattholma, Storvreta samt Vänge och Järlåsa.

Dagens översiktsplan är bredare, där pekas Uppsala stad, landsbygd och ett stort antal tätorter – däribland de som ligger längs järnvägsspåren – redan ut som möjliga områden att bygga ut.

Jaha, säger du, men då är det ju redan beslutat att vi ska bygga bostäder längs Ostkustbanan och Dalabanan? Varför ska jag då rösta? 

Enligt den plan som finns nu ska minst 80 procent av bostäderna byggas i Uppsala stad. Säger man ja, blir det färre än 80 procent, men hur mycket färre ska politikerna bestämma efter folkomröstningen. År 2028 ska nämligen översiktsplanen göras om.

Hur mycket man kan bygga ut i orterna längs järnvägslinjerna styrs även av hur mycket infrastrukturen tål.

undefined
Har du hängt med inför folkomröstningen? Långt ifrån alla Uppsalabor har koll, har det visat sig när UNT frågat.

I folkomröstningen ska väljarna ta ställning till om man ska "lätta på" bebyggelsen i Uppsala stad. Hur många bostäder färre innebär det?

Som sagt, det vet vi alltså inte än. Färre än 80 procent av de nya bostäderna kan vi utgå ifrån.

Vad betyder ett nej?

Ett nej betyder att du inte håller med om att bebyggelsen bör lätta i Uppsala stad, utan att du tycker att det är bra att 80 procent av framtidens bostäder ska byggas här.

Hälften av partierna (S, V, MP, UP) tycker att väljarna ska rösta ja, resten (M, KD, C, L, SD) förespråkar blankt. Det finns alltså inget parti som driver nej-sidan.

undefined
På hemsidan uppsala.se/folkomrostning har Uppsala kommun lagt ut ett kunskapsunderlag för den som vill läsa på inför folkomröstningen. Det finns även på lättläst svenska, engelska och arabiska.

Vad betyder en blank röst? 

Det betyder att du av olika anledningar inte tar ställning till frågan.

Du kanske tycker att det är politikernas jobb att avgöra detta, eller så vet du inte vad du tycker.

Eller så ser du din blankröst som en protest. Så resonerar de oppositionspartier som är emot att Uppsala har en folkomröstning över huvud taget.

undefined
Politikerna i Uppsala har olika syn på folkomröstningen. S, V, MP och UP tycker att du ska rösta ja. M, C, L, KD och SD förespråkar blankt.

Vad händer sen? Måste politikerna följa folkomröstningens resultat?

Nej. Folkomröstningar ses endast som rådgivande när politikerna ska fatta sina beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!