De fimpar spårväg – satsar miljoner mer på skolan

Oppositionspartierna lägger flera hundra miljoner mer på skolan i sina budgetar än vad styret gör. Förklaringen? De lägger inga pengar på spårvägsprojektet.

Det är fel prioritering, i tuffa tider, att lägga miljarder på spårvägen. Det tycker Ehsan Nasari (C).

Det är fel prioritering, i tuffa tider, att lägga miljarder på spårvägen. Det tycker Ehsan Nasari (C).

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-10-19 16:30

När Uppsalas styre – alltså S, V och MP – presenterade sin budget lade de tonvikten på skolan. Bland annat slopar de sparkraven i grundskolan och skjuter till extra pengar för fler lärare och specialpedagoger.

Men när alla oppositionspartier lagt fram sina egna budgetförslag, visar det sig att nästan alla lägger mer pengar på skolan än vad styret gör. Närmare bestämt mellan 136 och 570 miljoner mer på skolan åren 2024 till 2026.

undefined
Uppsalastyret, från vänster Linda Eskilsson (MP), Erik Pelling (S), Eva Christiernin (S) och Tobias Smedberg (V), presenterade sin budget i september. Nu har den uppdaterats med några extra miljoner till bland annat unga på glid och äldreomsorgen.

Förklaringen? De flesta oppositionspartier har inte räknat med någon kostnad för spårväg.

Uppsalas partier är överens om att det behövs ny kollektivtrafik, men är oense om vilket alternativ som är bäst. Vissa skjuter fram investeringar kopplat till kollektivtrafiken. Andra budgeterar betydligt lägre kostnader för alternativet BRT (snabbussar) i stället.

undefined
SD minskar bidrag till offentlig konst, Ungdomens hus och Grand, fritidsgårdar, etniska föreningar och andra "invandringsrelaterade kostnader", som Kent Kumpula skriver. De har heller inte med någon spårväg i sin budget, utan lägger 60 miljoner på BRT i stället. Det gör att de kan lägga 570 miljoner mer på skolan styret.

Styret har å sin sida redan satt igång byggandet av spårvägen i Uppsala – förra veckan flyttades träd som stod i vägen – och planerar kostnader om cirka 1,5 miljarder kommande tre år.

Det är helt fel prioritering, tycker Ehsan Nasari (C). 

undefined
I veckan flyttades träd mitt i stan som står i vägen för den planerade spårvägen. Trots att bygget redan är igång planerar flera oppositionspartier för helt andra lösningar i sina budgetar.

Läget i Uppsala och omvärlden har på kort tid förändrats drastiskt, konstaterar han. Ett krig har brutit ut i Ukraina, Uppsala har drabbats av eskalerande gängvåld, och så är ekonomin hårt ansträngd till följd av inflationen.

Hade hans parti fått bestämma skulle därför satsningen på ny kollektivtrafik skjutas fram flera år.

– Oavsett om man väljer spårväg eller inte tycker vi att det är ansvarsfullt att skjuta fram de stora investeringarna. När vi har ett exceptionellt svårt samhällsläge i Uppsala, med tre mord i september, måste man kunna omprioritera. Skola och socialtjänst behöver stärkas för att vi ska kunna bryta det här.

undefined
Det är fel prioritering, i tuffa tider, att lägga miljarder på spårvägen. Det tycker Ehsan Nasari (C).

Är inte det att bara skjuta problemen på framtiden? Någon gång måste ni ju bygga ut kollektivtrafiken?

– Självklart är det så, men flera prognoser säger att vi kommer ha en annan konjunktur om några år. Vi kan inte göra annat än planera utifrån det.

Erik Pelling (S) menar att styret klarar att göra båda samtidigt – satsa på skola och förebyggande insatser och sätta fart på spårvägsbyggandet.

undefined
Erik Pelling (S) menar att styret klarar både och: att satsa på barn och unga, och köra igång med spårvägsbyggandet.

Men är det rätt läge att göra detta just nu? 

– Ja, vi tycker att det går att motivera både kortsiktigt och långsiktigt, säger Erik Pelling. Projektet gör att byggjobb uppstår här och nu, och på lång sikt behövs spårvägen för att stärka universiteten och näringslivet. Och tar vi inte ansvar för Uppsalas utveckling de kommande tio, femton åren har vi fortfarande inte löst framkomlighetsproblemen.

undefined
Jennie Claesson (L) vill sätta press på styret att lägga till extra 4,6 miljoner till studieförbunden, efter att regeringen kraftigt minskat deras finansiering.

Liberalerna är eniga med styret om att spårvägen ska byggas, och i deras budget finns samma satsning. Samtidigt lägger de 239 miljoner mer än styret på skolan. Jennie Claesson (L) förklarar det delvis med att L valt att hålla sig på marginalen när det gäller kommunens överskott.

– Och så handlar det om hur man prioriterar.

Utvecklingspartiet demokraterna (UP) är i grunden emot spårvagnsprojektet och lägger i sin egen budget 790 miljoner på infrastruktur för "längre bussystem" i stället.

undefined
Stefan Hanna (UP) vill inte svara på om hans parti kommer att rösta på styrets budget, och därmed stötta spårvägsprojektet, i slutändan.

Men partiet har en överenskommmelse med S, som är hemlig. Medan Erik Pelling menar att UP är förbundna att i slutändan se till att styrets budget (med spårvägssatsningen) får majoritet, vill Stefan Hanna (UP) inte kommentera detta i förväg.

– Vi jobbar hårt för att få stöd för vår budget, som vi tycker har det bästa alternativet, säger han i stället.

undefined
”I detta exceptionella läge, med ett eskalerande gängvåld och stigande inflation prioriterar vi Uppsalabornas trygghet och plånbok istället för på spårvägen,” säger Therez Almerfors (M).
Styrets ändringsbudget

S, V och MP har redan presenterat en första version av sin budget för 2024, med plan för 2025 och 2026. Men den senaste månaden har den varit ute på remiss, och så har regeringen beslutat hur mycket statsbidrag kommunerna ska få. Nu kommer därför ett ändringsförslag där det visar sig att styret fått 35 miljoner över.

De pengarna blir extra stöd till exempelvis sociala insatser mot barn och unga som riskerar att hamna i gängkriminalitet, idrottsföreningar och stärkt bemanning i äldreomsorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!