Genom att polisen lyckats ta sig in i krypterade teletjänster som Encrochat har hela brottsnätverk utraderats och hittills i Sverige har 2 190 fängelseår dömts ut mot kriminella som använt krypterade chattar.
Polisen får med jämna mellanrum in paket med chattar som avkrypterats av polisen i bland annat Frankrike. Polisen i Region Mitt, där Uppsala län ingår, har under sommaren mottagit 100 000-tals nya avkrypterade chattmeddelanden.
Det rör sig om meddelanden som skickats av personer som använt Sky ECC, en chatt-tjänst som är betydligt mer omfattande än Encrochat. Sky ECC har använts av bland annat personer i det så kallade Gottsundanätverket som just nu står inför rätta, anklagade för att ha fört in över ett ton narkotika till Sverige.
– De här chattmeddelandena från Sky ECC är ovärderliga för vårt arbete. Vi håller på att analysera dem för att se vilka personer de kan knytas till. Vi har stora förhoppningar om att arbetet ska bli framgångsrikt även den här gången, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef vid Region Mitt.
Våren 2021 avslöjades att polisen i Nederländerna, Frankrike och Belgien tillsammans lyckats knäcka krypteringen i Sky ECC. Enligt polisen har närmare tusen grovt kriminella personer använt Sky ECC för att begå eller planera brott i Sverige.
Med bevisning från Sky ECC, Anom och Encrochat har domstolar hittills dömt ut 152 fängelseår mot kriminella i Region Mitt. Jale Poljarevius tror att fler kommer att hamna bakom galler.
– Region Mitt inväntar ännu mer material från Sky ECC men när det kommer är oklart, säger han.
Frågan om vilka meddelanden som lämnas ut till polisen i Sverige och när det sker avgörs av rättsväsendet i det land som lyckats skaffa sig tillgång till materialet.
Enligt Jale Poljarevius har de krypterade plattformarna helt förändrat spelplanen och gett polisen ett övertag.
– Det är som en pansarnäve mot de kriminella. Utan krypterade chattar hade vi troligen bara gjort enstaka beslag av narkotika mot personer inom till exempel Gottsundanätverket. I normalfallet kanske det blir träff vid var tjugonde husrannsakan, men med chattarna har i stort sett varje tillslag varit framgångsrikt.
Uppsalapolisen har i flera fall haft stor nytta av de avkrypterade chattarna. Det gäller bland annat det så kallade Gökboet-ärendet där 60 personer åtalades för bland annat narkotika, vapen och sprängmedel.
En film som den 30-årige huvudmannen i Gökboet själv tagit visar hur han försökte elda upp sin Encrochat -mobil när han insett att polisen tagit sig in i systemet.
Jale Poljarevius ser chattarna som ett viktigt verktyg för att få insyn i hur de kriminella tänker, hur de planerar brott, vem som umgås med vem och mycket annat.
– I chattarna visar de här personerna sina rätta jag. Det blir tydligt att de drivs av en enda sak och det är pengar, så mycket som möjligt, så snabbt som möjligt.
I och med att flera chatt-tjänster avkrypterats kan man tänka sig att kriminella inte längre vågar använda dem. En möjlighet vore att de då istället övergår till att skicka meddelanden med kurirer. Men Jale Poljarevius tror det är ett för tidsödande sätt för kriminella att överföra information.
– De lär nog skaffa nya krypterade chatt-tjänster men även de kommer att knäckas – och så kommer det att komma nya chattar som även de kommer att penetreras.