Vad händer med bokhandlarna när bokjätten kommer?

Efter sommaren öppnar bokjätten Adlibris en butik i centrala stan, vilket väcker frågor om stadens bokhandelskultur. UNT har besökt flera bokhandlare för att se hur de påverkas av den nya konkurrensen.

Carl-Axel Svensson, Staffan Olofsson och Nina Castello på Röda rummet, som har funnits sedan 1975.

Carl-Axel Svensson, Staffan Olofsson och Nina Castello på Röda rummet, som har funnits sedan 1975.

Foto: Jeanina Santiago

Uppsala2024-04-18 16:30

– Överlag är det roligt när nya butiker öppnar, det bidrar till en levande stad. Sedan är det klart att Adlibris är en konkurrent till oss. Det betyder att vi behöver vara ännu bättre på att locka kunderna, säger Lisette Bäckström, butikschef på Akademibokhandel.

Adlibris, Nordens största bokhandel med distributionscentral i Morgongåva, öppnar sin nya butik på Stora Torget. Bara ett stenkast därifrån finns bokhandelskedjan Akademibokhandeln, vars verksamhet i Uppsala har anor från 1800-talet.

– Det är svårt att säga ännu exakt hur det kommer att påverka vår butik, vi får se hur de ser ut och agerar när de öppnar. Vi har många lojala kunder som vi såklart vill behålla och nu får vi jobba ännu hårdare för det. Samtidigt finns det redan idag flera bokhandlare i Uppsala. 

undefined
"Det finns tillräckligt många läsintresserade för en butik till", säger Mattias Eklöf, Uppsala bokhandel.

Bland bokhandlarna finns Uppsala bokhandel, etablerad 2019, och English bookshop, som har funnits sedan 1995. 

– Konkurrens är ingenting nytt, utan har funnits hela tiden, både i form av fysiska och digitala boklådor. Uppsala är tillräckligt stort. Det finns tillräckligt många läsintresserade för en butik till, säger Mattias Eklöf från Uppsala Bokhandel. 

English bookshop, som utsågs till Bookstore of the Year 2018 av Londons internationella bokmässa, känner inte heller någon oro. 

undefined
English bookshop i Uppsala har funnits sedan 1995.

– Vi jobbar på olika sätt, vi har helt olika verksamheter, säger ägaren Jan Smedh, som tillägger att 95 procent av hans kunder är svenskar som nöjesläser på engelska. 

undefined
Carl-Axel Svensson, Staffan Olofsson och Nina Castello på Röda rummet, som har funnits sedan 1975.

För 20 år sedan var Uppsala Sveriges kanske antikvariattätaste stad. Då fanns minst tio antikvariat här. Idag återstår bara fyra stycken. Röda Rummet och Thomas Andersson är kvar.  Ett har omvandlats till en digital hobbyverksamhet. Ett nytt antikvariat, Fantastik, har också tillkommit.

– Bokantikvariat är väsentliga, för att de ger ett alternativ. Men jag ser inga större problem med nya bokhandlare eller stora koncerner. Problemet blir om de tar för stor plats och skapar en monokultur och konkurrerar ut mindre aktörer, säger kunden Harald Bergman som letar bland titlarna på Röda Rummet. 

undefined
Kunden Harald Bergman ser inga större problem med nya bokhandlare eller stora koncerner: "Problemet blir om de tar för stor plats och skapar en monokultur och konkurrerar ut mindre aktörer."

Röda Rummet har varit verksamt sedan 1975. Här finns gamla böcker som betraktas som skatter och konstverk, åtminstone av stamkunder. 

undefined
Nina Costello har jobbat på Röda Rummet i 22 år.

– Vi borde inte vara hotade, för vi erbjuder en annan kategori av böcker. Adlibris har nytryckta böcker, medan vi har sådana som inte längre finns: udda och ovanliga titlar. Men sen finns det ju andra faktorer som spelar in, som lokalhyror, som kan ställa till det, säger Nina Castello, anställd på Röda rummet. 

Röda rummets ägare Carl-Axel Svensson visar några böcker, bland dem en fransk bok om mode från 1912, inbunden i läder.

undefined
"Jag har cirka 100 000 böcker, och omkring 95 procent av dessa förvaras i ett lager. Det du ser i vår lokal utgör endast en bråkdel", säger Röda rummets ägare Carl-Axel Svensson. Hans vän Staffan Olofsson nickar.

– En sådan bok hittar du inte hos Adlibris eller Akademibokhandeln. De säljer ju nya och populära böcker.

Här kan man hitta allt från en telefonkatalog från 1935, eller en bok från 1600-talet, till en bok om en liten ort i norr Norge. 

– Jag har cirka 100 000 titlar, och omkring 95 procent av dessa förvaras i ett lager, säger Carl-Axel Svensson. 

undefined
På Omnikvariat finns även konstutställningar och musikevenemang. På bilden syns medarbetaren Siri Wohrne och ägaren Ulf Stålhandske.

Röda rummets granne, Omnikvariat, tidigare känt som Claes Olofsson, har hittat ett annat sätt att överleva. 

– Jag köpte antikvariatet år 2015 och döpte om det till Omnikvariat, för att det inte bara är böcker vi har, utan även konstutställningar och musikevenemang, säger ägaren Ulf Stålhandske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!