När man kliver in i lokalen vid Övre Slottsgatan 10 går det knappt att ta sig fram.
– Om du tycker att det här är mycket ska du se källaren, säger Thomas Andersson, 68, ägaren av antikvariatet med samma namn.
Sedan 2002 har han haft lokalen vid universitetshuset. Innan dess hade han en källarlokal bortom Vaksala torg, och därefter lokalen där restaurangen Il Forno Italiano nu huserar, bara ett ögonkast bort.
Thomas vet inte varför han öppnade ett antikvariat. Men enligt alla i hans närhet var det bara en tidsfråga.
– Omgivningen hade ju bara väntat. De tänkte “att han inte fattar, det är ju det här han ska göra!”
Han började studera matematik på Uppsala universitet, men gick vidare till idé- och lärdomshistoria. 15 terminer senare hittade han hem som bokhandlare.
– Egentligen är böcker mitt enda riktiga intresse. Jag är gjord för det. Det är konstigt att vara gjord för någonting, men så är det. Det är roligt hela tiden. Man ska ha roligt på jobbet. Jag kallar det inte ens ett jobb.
Thomas Andersson är uppvuxen "lite överallt" i ett hem med böcker, och storebror var boksamlare. Om han ska tänka tillbaka på någonting som fick honom att hamna där han är i dag, så är det hans första bok.
– När jag var sex år gammal började jag läsa Skattkammarön. Efter det var jag torsk direkt.
När han fyllde 15 år åkte han till Stockholm för första gången för att gå på antikvariat.
– Jag klev in genom dörren och såg en vithårig dam bakom en disk. Det var fullt med böcker i rummet. Det enda hon sade var “god dag”. Och då tänkte jag “paradiset. Äntligen.”
Han tog med sina fyra nyköpta böcker hem, bland annat The Mysteries of London, som i dag står på hans “milstolpe-bokhylla” i källaren på Övre Slottsgatan. Andra böcker på hyllan är Skattkammarön och en 1600-tals bok som han fick av sin storebror.
I dag har han slutat köpa böcker, eftersom antikvariatet är fullt. Undantagen är dyra, små och riktigt gamla böcker. Men ekonomin är det inte fel på. Detsamma gäller inte för andra butiker. Tidigare har det funnits minst sju konkurrenter i Uppsala, beskriver Thomas. Nu finns fyra fysiska antikvariat kvar i kommunen.
– Det är på grund av att vi inte har fasta bokpriser, som i Norge. Den fysiska bokhandeln är hotad.
Fasta bokpriser innebär att priset är samma för alla kanaler som säljer böcker – fysisk butik som nätbokhandel.
Trots det kan han med glimten i ögat säga att det har "gått hyfsat bra" för honom de senaste 40 åren han spenderat i Uppsala. Bara några minuter efter öppning har Thomas Andersson sålt tre böcker, och ruljansen i butiken är konstant.
Han har flera gånger fått frågan om han aldrig tröttnar på böcker.
– Jag begriper inte frågan. Det är som att fråga "tröttnar du inte på att leva?"
Ett budskap han har tagit med sig genom livet kommer från äventyraren och poeten Aleister Crowley.
Crowleys citat "Do what thou wilt shall be the whole of the Law" översätter Thomas Andersson till "gör vad du vill".
– Men det handlar inte om gör vad du vill och bryt lagen. Det handlar om vad du vill göra med ditt liv. Och det har jag funderat på, och hittat. Gör du inte vad du vill i livet så är det inte värt det.
Vad framtiden har att utvisa vet han inte. Thomas äger lokalen, och kommer inte flytta därifrån, säger han.
– Får jag tio år till är det bra. Sedan struntar jag fullständigt i vad som händer.
Rättelse i form av antalet antikvariat har tillkommit efter hand. Det är fyra och inte två antikvariat i Uppsala.