Han läser när han går

English Bookshop är beviset för att passion fungerar i företagsvärlden. Bokhandelns omsättning ökar hela tiden och nyss fick den pris som världens bästa bokhandel utanför Storbritannien. Bokhandlare Jan Smedh tycker att fysiska böcker är oslagbara och känner inget hot varken från e-boken eller näthandeln trots olyckskorparnas kraxande.

Jan Smedh läser ut alla böcker som han börjat med.

Jan Smedh läser ut alla böcker som han börjat med.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Porträttet2018-04-21 21:00

– Jag är aggressivt optimistisk, säger han.

Takhöjden är många meter i hans hem. Bokhyllor täcker alla väggar tills taket sätter stopp. Det är som om böckerna kramar om oss där vi sitter vid matsalsbordet. Hit brukar Jan Smedh bjuda in engelska författare som kommer för att hålla föreläsningar i bokhandeln. Ibland får de Västerbottenspaj.

Vad är det som står i hyllorna, förutom en skrivmaskin, en hög sällskapsspel och en snidad trägiraff? Har han några svenska böcker hemma? De finns i alla fall inte i bokhandeln.

Jag skannar runt med blicken och börjar nästan ge upp; då plötsligt ser jag boken "Jag är Zlatan Ibrahimovic". Intill står "Snabba cash" av Jens Lapidus och "Simon och ekarna" av Marianne Fredriksson lite längre bort. Jag tror jag har hittat den svenska delen av hans samling. Den är inte stor, kanske rymmer den en tjugondel av alla titlar.

Är ungefär var tjugonde bok som du läser svensk?

– Nej, snarare en på hundra. Jag läser så mycket i jobbet, säger Jan Smedh, och påpekar att de svenska böckerna mestadels är hans barns, hustruns eller handlar om Uppsala.

Redan som 17-åring valde han att läsa Richard Adams på originalspråk istället för den svenska översättningen. Men det var inget han berättade för sin lärare på Lundellska skolan. Sedan dess läser han aldrig svenska översättningar av engelska böcker.

Han är uppvuxen i Uppsala, klär sig en smula brittiskt och bjuder på en kopp te med bicuits. Det råkar vara på klockslaget för teatime. Mycket tyder på att han skulle vara anglofil men det är han inte. Nej, världen är för stor för det och för intressant.

Just nu är English Bookshop i Uppsala placerad på världskartan. Det hände när Jan Smedh och hans affärspartner, Christer Valdeson, fick ta emot "Bookstore of the Year 2018" i skarp konkurrens med bokhandlarna Carturesti i Rumänien och Timbooktoo i Gambia. Priset delas ut av Londons internationella bokmässa och brittiska förläggarföreningen och ges till bokhandlar utanför UK.

– Det är ett jättestort erkännande! Det innebär att vi har gjort rätt. Priset har betytt otroligt mycket för vår personal och även för våra kunder verkar det som. De kommer in med choklad och blommor, säger Jan Smedh, som trots att han jobbat länge i branschen inte förlorat sin entusiasm för böckernas förmåga att fängsla. För honom är varje bok ett äventyr som väntar. Och han läser alltid ut en bok som han öppnat.

Och ser ni en man komma gående på trottoaren, läsandes en bok är det med största sannolikhet han. Ibland kan han bara inte vänta tills han kommer hem. Han måste in i världen mellan pärmarna. Däremot går han aldrig och läser i sin mobil på det viset.

Han är en man i sina bästa år, säger han själv, och framtidsdrömmen är inte att företaget ska växa. Han har andra drömmar.

– Det är så spännande att vara pappa, att få se vilka mina tre tonårssöner har blivit och vilka människor de utvecklas till, säger han.

När andra tror på bredden och på bestsellers satsar English Bookshop på service, familjärt bemötande och ett detektivmässigt förhållningssätt; att leta reda på omöjliga böcker som deras kunder beställer triggar igång Jan Smedh. Filosofin är att bygga relationer med kunderna.

– Vi hejar på alla och tar ögonkontakt med dem som kommer in. Våra stammisar är nyckeln till allt, förklarar han.

Sedan tio år tillbaka finns bokhandeln både i Uppsala och i Stockholm. De importerar själva och varje måndag kommer två pallar fulla med böcker från Essex; kollit väger som en normalstor häst – ungefär ett halvt ton.

På lagret finns cirka 13 000 titlar, många av dem i ett enda exemplar. Det ska mycket till för att de ska köpa in stora mängder av samma titel. Så klart gör de det ifall en ny Harry Potter dyker upp, eller när de arrangerar någon av sina aftnar med ditresta författare.

– Jag tror att böcker kan förändra ens liv, säger Jan Smedh, som var med om det som i USA på 1980-talet, då han var utbytesstudent och bodde i Los Angeles i Kalifornien.

– Där fanns den magiska bokhandeln Midnight Special, och jag var där med mamman i min värdfamilj. I min hand fick jag tre böcker av beatgenerationens författare, Jack Kerouac, Charles Bukowski och Hunter Thompson. När jag läste dem insåg jag vad man kan göra med ord och jag fick ett undergound-perspektiv på samhället, säger Jan Smedh, som har ordet bokälskare i sin mejlsignatur.

Det var år 1995 som English Bookshop slog upp portarna. Samma år gifte sig Jan och Isabella och köpte en lägenhet. Men att Uppsala fått en ny bokhandel var det inte många som märkte. Den låg inne på en bakgård till Svartbäcksgatan. Jan Smedh och Christer Valdeson hade lärt känna varandra när de jobbade på en annan bokhandel, de blev goda vänner och upptäckte att de hade en vision som de delade med varandra.

– Det bästa i livet händer av en slump, säger Jan Smedh, som inte alls skulle bli bokhandlare.

Han och hustrun hade just kommit hem från Cork på Irland där de hade tänkt bosätta sig men upptäckt att det var svårt att få jobb. Han arbetade då inom filmbranschen som ljudtekniker och videoredigerare.

Genom åren har Jan Smedh och Christer Valdeson byggt upp sitt företag långsamt. Ingen av dem gillar att ta lån. De har näthandel men den står endast för cirka tre procent av omsättningen. Till en början var det få som trodde på deras affärsidé. I så fall borde det ju funnits åtminstone en annan engelsk bokhandel i Norden – fick de höra. Medan andra påstod att det redan fanns ett bra utbud av engelska böcker i Uppsala.

Och som om inte det vore nog. Mot sig hade de också en bransch som låg och väntade på att digitaliseras och den allmänna uppfattningen var att böckerna aldrig skulle överleva en sådan omställning.

– Vi trodde inte det och satsade inte på att dela ut läsplattor eller konkurrera online utan blev bara mer och mer fysiska. Vi tog in ytterligare en läderfåtölj. Man måste tro på sin idé och vår är att skaffa en plats i lokalsamhället. Det vi såg var att folk under 30 år började uppvärdera den fysiska aspekten av böcker, de köpte klassiker, säger Jan Smedh.

År efter år har English Bookshop ökat sin omsättning och 2001 flyttade den till St Olofsgatan, där butiken Lustgården ligger i dag. För åtta år sedan bytte de lokal med varandra.

– Det var helt otroligt. Vi flyttade på midsommarhelgen för då har vi stängt. Mer än fyrtio av våra stammisar kom dit för att hjälpa till att bära. Det var midsommarafton och fullt med folk, säger Jan Smedh.

Den upplevelsen skattar han lika högt som att få pris som världens bästa bokhandel.

Min bästa söndag

Namn: Jan Smedh.

Bor: Norra lilla stadsgärdet.

Ålder: 51år.

Familj: Gift med Isabella sen 23 år, tonårssönerna Julian, Adrian och Ossian.

Yrke: Bokhandlare.

Aktuell: Har just ihop med sin affärspartner Christer Valdeson fått det internationella priset Bookstore of the Year 2018 som delas ut av Londons internationella bokmässa och Brittiska förläggarföreningen. I fjol vann klassiska Shakespeare & Co i Paris.

Fritid: Kultur i olika former, men jobbar på något sätt alltid.

Äter gärna: Skaldjur, långkok.

Äter aldrig: Pulvermos, bruna bönor.

Längtar efter: Ett sommarställe - vi letar just nu!

Önskar jag kunde: Vågsurfa.

Dricker ibland: Nitro-öl. Uppsala Coffee Brokers kaffe.

Dricker aldrig: Sprit (om man bortser från någon enstaka dram).

Läser: Allt och mycket och hela tiden, även när jag promenerar ibland.

Lyssnar på: Skotska och nordirländska musikradioprogram.

Spelar: Wordfeud, brädspel.

Bästa tv-serie: Just nu kanske "Endeavour" och Alan Balls nya "The Here and Now". Och brittiska "Who Do You Think You Are?"

Bästa film: Gillar film med bra dialog och oväntade slut. "Manchester by the Sea", "I Daniel Blake".

Om jag vore Theresa May, Storbritanniens premiärminister: Hu, vilken tanke! Men, stoppa Brexit och sen avgå.

Önskar: Mer vardagsgodhet. Det kräver så lite och ger så mycket.

Skulle gärna slippa: Ökad ojämlikhet.

Jag vaknar: Tidigt, runt åtta. Tonåringarna sover många timmar än så det är lugnt och fridfullt.

Frukost: Länge, med UNT och Guardian.

Förmiddag: Långpromenad med frun. . Kanske går vi förbi mina föräldrar på Luthagen och hjälper dem med något.

Lunch: Vår lunch, sönernas frukost. Något enkelt.

Eftermiddag: Ut i löparspåret med mellansonen.

Middag: Jag lagar något som tar tid.

Kväll: Något avsnitt av en tv-serie.

Jag somnar: Runt 23, efter att ha läst någon timme. Läggdags är läsdags.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om