UNT har tidigare skrivit om den dåvarande veterinärstudenten Felicia Hogrell som i två debattartiklar i Expressen skrev om erfarenheter från sin praktik på ett slakteri.
Efter flera vändor med skolans ledning, som bland annat kallat till ett stormöte med studenter angående debattartikeln samt kallat in Felicia Hogrell till ett personligt möte med vicedekanen för veterinärutbildningen, bestämde sig Felicia Hogrell för att JO-anmäla SLU med stöd från organisationen Centrum för Rättvisa.
JO (justitieombudsmannen) beslutar nu till hennes fördel. SLU har, slår JO fast, tillrättavisat Felicia Hogrell för att hon använt sin yttrandefrihet. Därmed har också en uppenbar risk skapats för att övriga studenter kan ha uppfattat det som att de har en mer begränsad yttrandefrihet än andra medborgare, menar JO som kallar det "allvarligt."
–Studenten har befunnit sig i en sådan beroendeställning gentemot företrädarna för SLU som krävs för att det så kallade repressalieförbudet ska kunna aktualiseras. Förbudet innebär att en myndighet inte får utsätta en enskild för tillrättavisningar eller andra negativa åtgärder på grund av att han eller hon har yttrat sig i exempelvis media, säger chefs-JO Erik Nymansson, i ett pressmeddelande.
JO menar också att de möten som Felicia Hogrell blev inkallad till snarare handlade om en tillrättavisning än ett öppet informationsmöte om pressfrihet, som SLU själva hävdat.
– Den som företräder en myndighet får diskutera innehållet i till exempel en debattartikel, men inte uttrycka sig så att den enskilde får uppfattningen att det inte är önskvärt att denne uttalar sig i media. I det här fallet har studenten fått intrycket av att det var en tillrättavisning med anledning av hennes debattartiklar och att hon skulle tänka på konsekvenserna av sådana publiceringar, fortsätter Erik Nymansson i pressmeddelandet.
I sitt svar till JO skriver SLU att veterinärstudenter måste få tillträde till djurbesättningar och att det därför är viktigt att ha goda och tillitsfulla relationer med djurägarna.
De här nära banden till sektorn och de gröna näringarna har nyligen kritiseras i UNT av egna forskare vid SLU.
Men SLU menar att syftet inte varit att lägga sig i vad studenten skrivit, utan att resonera kring hur det kan påverka förtroendet för SLU om debattartiklar skrivs under med titeln veterinärstudent.
– Min bedömning är att uttalandena som företrädarna för SLU gjorde under föreläsningen och vid mötet har stått i strid med repressalieförbudet. Därför riktar jag kritik mot SLU, avslutar chefs-JO.
Felicia Hogrell är i dag färdig veterinär. Hon hoppas att JO:s utslag leder till förändringar på SLU.
– För SLU är kritiken förstås allvarlig, att de bryter mot yttrandefriheten. Jag hoppas att det leder till att SLU ser över hur de jobbar med yttrandefrihetsfrågor, säger hon till UNT.
Hon hoppas också på mer debatt och engagemang framöver.
– Jag kommer fortsätta att debattera när jag tror att jag kan göra skillnad. Och jag hoppas att fler studenter och veterinärer kommer våga delta också.
Historien om hur hon togs i örat av sitt universitet har blivit uppmärksammad och långdragen, som till sist kommit till sin punkt.
– Äntligen ett avslut, så känner jag. Men jag är jätteglad i dag, säger Felicia Hogrell.