Veterinärstudent JO-anmäler SLU

När veterinärstudenten Felicia Hogrell skrev debattartiklar om djurhanteringen vid slakterier sade SLU på en föreläsning att sådant kan skada utbildningen. Nu har hon JO-anmält sitt lärosäte.

Veterinärstudenten Felicia Hogrell har anmält SLU till Justitieombudsmannen.

Veterinärstudenten Felicia Hogrell har anmält SLU till Justitieombudsmannen.

Foto: Privat

Uppsala2020-05-04 18:15

I höstas skrev veterinärstudenten Felicia Hogrell två debattartiklar i Expressen om sina erfarenheter från en veckas praktik på ett slakteri. I texterna ifrågasatte hon hur grisar bedövas inför slakt. Hon skrev under med sitt namn och titeln veterinärstudent.

– Jag ville visa att jag hade kunskap, och förklara varför jag hade fått insyn i slakterinäringen. Det är inte många som har det, säger hon.

På en stor föreläsning någon dag senare tog två företrädare för veterinärutbildningen upp frågan om studenter som debatterar i det offentliga med titeln veterinärstudent. 

Felicia Hogrell spelade in föreläsningen. 

– Jag fick en dålig magkänsla på en gång. Det var väldigt uppenbart för alla att det handlade om min publicering som då hade fått stor uppmärksamhet. Under föreläsning gav flera studenter mig stöd, säger hon.

Inspelningen är nu en del av den anmälan till Justitieombudsmannen som Felicia Hogrell skickat in. Under föreläsningen sade de två företrädarna att utbildningen kunde skadas genom att det kan bli svårare att hitta praktikplatser till studenter. Erfarenheten är nämligen, enligt dem, att lantbrukare vid liknande händelser "har blivit avigt inställda till veterinärstudenter i allmänhet".

Senare blev Felicia Hogrell kallad till ett enskilt möte med en ansvarig för utbildningen. Även det spelade hon in och samtalet finns med i anmälan.

– Jag fick stå till svars för vad jag gjort, säger Felicia Hogrell, som påpekar att forskning från just SLU pekat på behov av mindre plågsamma bedövningmetoder.

– Så det är inte min fakta de kritiserar, utan att jag gått ut i medier.

Sin JO-anmälan har hon gjort med hjälp av stiftelsen Centrum för rättvisa. Där hävdar de att SLU brutit mot det så kallade repressalieförbudet. Det innebär att det är i princip otillåtet för en myndighet att vidta någon åtgärd mot en person som använt sin yttrande– eller meddelarfrihet.

– Jag hoppas att JO tydligt markerar att universitet inte får avskräcka studenter från att delta i samhällsdebatten, säger Felicia Hogrell.

I en skriftlig kommentar skriver SLU:s kommunikationschef Maria Bergkvist att SLU självklart värnar yttrandefriheten, men att man i nuläget inte kan svara på frågor kopplat till anmälan som SLU ännu inte fått. När den är till handa ska ärendet "grundligt utredas", skriver hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!