Ny plan för Uppsalas träd: 500 fler ska planteras

Två nya beslut har fattats om Uppsalas träd: Alla träd som fälls ska ersättas med nya. Och så ska det totala antalet träd i stadsmiljö öka med 500 de kommande tio åren.

Kommande tio år ska Uppsalas totala mängd träd i stadsmiljö öka med cirka 500 stycken – utöver att alla som fälls ska ersättas med nya. Stadsträdgårdsmästare Elisabet Jonsson kommer att ha att göra.

Kommande tio år ska Uppsalas totala mängd träd i stadsmiljö öka med cirka 500 stycken – utöver att alla som fälls ska ersättas med nya. Stadsträdgårdsmästare Elisabet Jonsson kommer att ha att göra.

Foto: Johanna Färlin

Uppsala2024-04-12 16:30

På onsdagen klubbade Uppsalas kommunstyrelse igenom nya riktlinjer för stadens träd.

Träd väcker starka känslor – det blev tydligt när UNT rapporterade om de träd som kommer fällas när kommunen bygger spårväg, med den kritikstorm som följde.

– Det förstår jag, Uppsalaborna älskar sina träd, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

undefined
Nya Tullgarnsbron, som snart öppnar för trafik, är ett exempel på ett område där flera träd behövts fällas. Men en allé med bland annat ekar har nyplanterats i närheten.

Den nya trädplanen innebär i huvudsak två saker. Det ena: Att kommunen lovar att ersätta varje träd de fäller. Hittills vet vi att minst 700 träd ska fällas på de platser där spårvägen ska byggas, men för varje träd som fälls ska alltså ett nytt planteras. 

Det andra: Att inte bara ersätta träd, utan att också öka det totala antalet träd i Uppsalas parker och gatumiljöer med drygt 500 fram till 2034.

– Det här ligger i tiden. Städer i hela Sverige och Europa planterar träd som klimatåtgärder nu, säger Elisabet Jonsson, stadsträdgårdsmästare.

undefined
De nya träd som planteras ska ha större artvariation än dagens stadsträd. Detta för att undvika framtida trädsjukdomar, berättar Elisabet Jonsson, Uppsala kommuns stadsträdgårdsmästare.

Naturvårdsverket anser att en stads yta bör täckas till minst 25 procent av trädkronor, och de vill att alla svenska städer ökar sin krontäckning, som det heter, med två procent på tio år.

För Uppsalas del betyder det att kommunen måste se till att de 28 000 träd som i dag finns i parker och längs gator blir drygt 28 500 stycken år 2034. 

Förhoppningen är dock att komma ännu längre, och så småningom landa på 30 procents krontäckning.

– Men det klarar vi inte själva utan det kräver att exempelvis privata markägare också planterar fler träd. Vi hoppas att kommunen kan bli ett gott exempel, säger Erik Pelling.

undefined
Erik Pelling (S) berättar om den nya trädplanen som klubbades på onsdagens kommunstyrelse.

Att öka mängden träd är inte minst en klimatåtgärd. Bland annat för att de fångar in regnvatten och är ett skydd mot översvämningar. 

– Och träd i städer sänker temperaturen. Det kan vara 40 grader på trottoaren men 15 grader i ett träds skugga. Barn och äldre är ju extra utsatta för värme, men även den biologiska mångfalden hotas av temperaturförändringarna, säger Elisabet Jonsson.

undefined
Erik Pelling och Elisabet Jonsson om ny trädplan i Uppsala kommun.

Men det tar lång tid innan de nya träden ger maximal effekt. Vissa trädsorter blir fullvuxna på tio år. Andra tar uppåt hundra.

– Det här är ett långsiktigt arbete. Det viktiga är att vi hela tiden fyller på med nya träd, säger Elisabet Jonsson.

Den nya trädplanen välkomnas av oppositionsledaren Therez Almerfors (M).

– Vi är jätteglada och står helt enade i riktlinjerna. Förhoppningsvis kommer vi att kunna etablera ännu fler träd än 500, som kommer att göra Uppsala till en grönare stad, säger hon.

undefined
Även Therez Almerfors (M) står bakom de nya riktlinjerna. "Vi är jätteglada", säger hon, som hoppas att planen anar väg för ännu fler träd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!