Rätten nobbar skadestånd i striden om Skandionkliniken

Turerna fortsätter kring Skandionkliniken i Uppsala där cancerpatienter behandlas. Det senaste är att kommunen krävts på 13,5 miljoner i skadestånd men tingsrätten säger nej.

Skandionkliniken färdigställdes 2015 och kostade 800 miljoner kronor att bygga.

Skandionkliniken färdigställdes 2015 och kostade 800 miljoner kronor att bygga.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala2024-01-06 05:00

UNT har i flera artiklar berättat om de komplicerade juridiska turer som sedan åratal pågår kring Skandionkliniken nära Akademiska sjukhuset. Det handlar bland annat om ett upphävt bygglov, påståenden om mygel och miljoner på spel.

undefined
Magnus Karlsson, till höger, var projektledare vid byggandet av Skandionkliniken och har uppgett att han uppmanades att mörka felaktigheter.

"Jag har inte sett något liknande fall", har Boverkets bygglovexpert Josefin Hane tidigare sagt i en UNT-intervju. Formellt sett saknar kliniken bygglov eftersom det förklarats ogiltigt och kliniken har därför kallats Uppsalas största svartbygge.

Klarlagt är att kommunen har begått fel vid handläggningen av bygglovet för Skandionkliniken som stod klar 2015. En krögare som planerat att starta restaurang i kliniken hävdar att hon på grund av kommunens misstag inte kunde påbörja sin verksamhet där. 

undefined
Skandionkliniken färdigställdes 2015 och kostade 800 miljoner kronor att bygga.

Krögaren stämde Uppsala kommun och begärde 13,5 miljoner kronor i skadestånd. Men tingsrätten säger nej till kravet. Domstolen menar att krogbolaget inte ingår i den grupp av aktörer som kan ha rätt till skadestånd om ett bygglov hanterats felaktigt. Krögarens bolag ska istället betala 1,4 miljoner i rättegångskostnader.

Tingsrättens avslag har överklagats av krögarens juridiska ombud Patrik Mosten som driver flera processer kring kliniken.

undefined
Uppsalajuristen Patrik Mosten utanför Skandionkliniken i en bild från 2019.

– Tingsrättens beslut är felaktigt, min huvudman har rätt till skadestånd. Om kommunen haft bättre tillsyn hade inte de här felen kring byggloven inträffat och då hade restaurangverksamheten kunnat fortsätta, säger Patrik Mosten.

2021 beslöt mark- och miljödomstolen att riva upp det bygglov som Skandionkliniken beviljats av kommunen. I vissa fall jämnas svartbyggen med marken och Patrik Mosten har begärt att byggnaden, som kostat 800 miljoner kronor, ska rivas.

undefined
Den krögare som ligger bakom skadeståndskravet mot kommunen drev Hotel von Kraemer AB som sedan länge är i konkurs.

Bland de felaktigheter som Patrik Mosten påtalat är att byggnaden bryter mot detaljplanen vad gäller bland annat antalet våningar och att en mindre del uppförts på mark som inte får bebyggas. Kommunen har konstaterat att dessa fel existerar och Akademiska Hus AB, som äger byggnaden, har lämnat in en ny ansökan om bygglov.

undefined
Så här kan Skandionkliniken se ut om kommunens förslag på planändring genomförs. Bland annat har en vinterträdgård ritats in på taket. Dag Hammarskjölds väg t h.

Kommunen utreder om detaljplanen ska ändras och om Skandionkliniken ska få ett nytt bygglov.

– Blir det ett nytt bygglov kommer vi överklaga för att stoppa det, säger Patrik Mosten.

Varför driver du processerna vidare? Kliniken finns ju på plats och fungerar.

 – Kommunen och Akademiska Hus har kört över min huvudman. Om de gett henne fem miljoner så hade det här varit ur världen men nu vill hon ha upprättelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!