Kommunen vill utöka stödet till personer som säljer sex

Personer som säljer sex lever ofta i en utsatt tillvaro. Det finns stödinsatser för dessa personer – men fler behövs, enligt Socialnämndens ordförande Hanna Victoria Mörck (V). Nu utreds frågan om en kommunal mottagning i Uppsala.

Anna Lidén, som tidigare i livet har sålt sex, är kritisk till en kommunal mottagning. "Du vågar inte söka stöd hos en myndighet som samtidigt kan neka dig försörjningsstöd om du erkänner att du sålt sex", säger hon.

Anna Lidén, som tidigare i livet har sålt sex, är kritisk till en kommunal mottagning. "Du vågar inte söka stöd hos en myndighet som samtidigt kan neka dig försörjningsstöd om du erkänner att du sålt sex", säger hon.

Foto: Privat

Uppsala2023-08-11 05:00

På flera håll i landet finns kommunala så kallade Mikamottagningar, som riktar sig till personer som säljer sex. Nu utreder kommunen om en liknande ska finnas i Uppsala.

– Det finns en hel del sexuell exploatering i samhället. Som egen organisation skulle kommunen behöva steppa upp och ha egen kompetens i frågan. Det är vårt uppdrag som kommun, säger Socialnämndens ordförande Hanna Victoria Mörck (V).

undefined
Socialnämndens ordförande Hanna Victoria Mörck (V) tycker att Uppsala kommun behöver skaffa sig egen kompetens när det gäller stöd till personer i prostitution.

Utredningen ska vara klar senast i december. Syftet är att kartlägga vilket behov som finns i Uppsala och hur en kommunal mottagningen skulle kunna utformas.

I Uppsala finns redan olika stödinsatser för personer som säljer sex, bland annat Ebbamottagningen på Samariterhemmet.

– Vi ser att detta är ett problem som snarare ökar än minskar, och att det är ett behov som inte är mättat, säger Hanna Victoria Mörck.

En som är kritisk till en kommunal mottagning är Uppsalabon Anna Lidén, som själv har erfarenhet av prostitution.

Under flera år sålde Anna Lidén sex nästan dagligen. Hon var samtidigt djupt inne i drogmissbruk, och mådde så dåligt att hon inte trodde att hon skulle överleva.

undefined
Anna Lidén, som tidigare i livet har sålt sex, är kritisk till en kommunal mottagning. "Du vågar inte söka stöd hos en myndighet som samtidigt kan neka dig försörjningsstöd om du erkänner att du sålt sex", säger hon.

Idag ser livet annorlunda ut. Hon har familj, föreläser och har skrivit en bok om sina erfarenheter. Hon är också styrelseledamot i föreningen "Inte din hora".

För några år sedan när det gjordes officiellt att Samariterhemmet skulle öppna en mottagning för personer som säljer sex, blev Anna Lidén överlycklig.

Det som nu oroar henne är att en kommunal mottagning ska göra att Ebbamottagningen behöver stänga. Anna Lidén känner många kvinnor som är tacksamma för stödet de fått därifrån, och hon tror inte att lika många skulle söka sig till en kommunal verksamhet.

– Jag är bara rädd att det ska bli sämre för kvinnorna i Uppsala, de är allt jag bryr mig om.

Ebbamottagningen finansieras nämligen helt och hållet från bidrag. Pengarna kommer från olika fonder och stiftelser, men också från Uppsala kommun. Anna Lidén hoppas på ett samarbete mellan kommunen och Ebbamottagningen.

undefined
På Samariterhemmet finns Ebbamottagningen, som tar emot personer som säljer sexuella tjänster. Nu utreder Uppsala kommun behovet av en egen kommunal mottagning.

– Det är inte meningen att ta bort något som vi tycker är bra. Det finns en bra poäng med att det finns både kommunal verksamhet och en kompletterande del i det civila samhället, menar Hanna Victoria Mörck.

Både Hanna Victoria Mörck och Tomas Odin, direktör på Socialförvaltningen, säger att Ebbamottagningen en viktig verksamhet för Uppsala.

Finns det en risk att ekonomin inte räcker till?

– Frågan är för tidigt ställd. Utredningen är långt ifrån kvar och har inte nått ekonomin än. Men jag kan säga så här, jag skulle bli förvånad om vi öppnade en mottagning som gör att Ebbamottagningen får stänga. Syftet är att ge ett välfungerande stöd till Uppsalaborna och få en heltäckande bild, säger Tomas Odin. 

Disa Steffner, verksamhetschef på Ebbamottagningen i Uppsala, tycker att det är bra att kommunen utreder frågan.

undefined
Disa Steffner, verksamhetschef på Ebbamottagningen, tycker att det är bra att kommunen ser över vilket behov som finns i Uppsala.

– Kommunen har ju ett ansvar för den här målgruppen, så det är klart att de behöver utreda ifall de har uppfyllt sitt ansvar i och med att de stödjer och samverkar med Ebbamottagningen. Om det finns behov av komplement till det vi gör så behöver ju kommunen tillhandahålla det, säger Disa Steffner och tillägger:

– Uppsala kommun inte vår största bidragsgivare, men de är viktiga för vår finansiering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!