Så försöker Uppsalapolisen snabba på sina brottsutredningar

Under den gångna sommaren har antalet ärenden på hög hos polisen i Uppsala ökat mindre än vanligt. Men ett problem är att flera utredare fortfarande tvingas ägna sig åt våldsvågen.

Magnus Hänström, Uppsalapolisen

Magnus Hänström, Uppsalapolisen

Foto: Polisen/Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2024-09-08 19:00

Nyheten i korthet

  • Den tid det tar i snitt för Uppsalapolisen att utreda mängdbrott ökade med 38 procent under 2024 jämfört med samma period i fjol, från 69 till 95 dagar. Orsakerna kan vara exempelvis resursbrist och högre beviskrav.
  • Trots ökningen av utredningstiderna kunde Uppsalapolisen färdigställa 4 procent fler mängdbrottsfall under årets första sju månader jämfört med förra året. Antalet utredningar av anmälda våldtäkter mot vuxna har fördubblats.
  • För att få ner ärendehögarna är poliser i yttre tjänst ålagda att genomföra så mycket som möjligt av utredningen direkt på brottslatsen, som att förhöra de inblandade.

Den tid det tar för polisen i Uppsala län att genomföra en brottsutredning ökade i snitt med 38 procent under årets sju första månader jämfört med motsvarande period i fjol. Det är en uppgång från 69 till 95 dagar, innan utredningarna färdigställts. 

Det handlar om vad som brukar kallas vardagsbrott, bland annat stölder, misshandel, narkotikabrott och trafikbrott.

undefined
För närvarande har Uppsalapolisen cirka 4 400 öppna ärenden med så kallade vardagsbrott, bland annat narkotikabrott.

Enligt Magnus Hänström, biträdande chef för lokalpolisområde Uppsala, kvarstår sviterna efter våldsvågen då arbetsbelastningen växte rejält. Ärenden med vardagsbrott fick ibland stå tillbaka för akuta utredningar av skjutningar och sprängningar.

När UNT intervjuade Magnus Hänström i januari i år sa han att en ljusning kunde skönjas eftersom många brott från våldsvågen var avklarade. Samma besked ger han nu, åtta månader senare.

– Flera av de ärenden vi inte mäktade med under våldsvågen börjar vi beta av nu, uppger Magnus Hänström.

undefined
Våldsvågen har tagit mycket av Uppsalapolisens utredningsresurser. På bilden en man som dömts för mordförsök i Stenhagen 2023.

Han tillägger dock att våldsvågen fortfarande drar resurser, till exempel när det behövs kompletteringar då målen kommer upp i hovrätten.

Tiden för Uppsalapolisen att avsluta sina utredningar av mängdbrott har alltså ökat. Det kan ha en rad orsaker, exempelvis brist på resurser eller att det kommit in fler komplexa mål.

– Beviskraven har höjts även i enklare ärenden vilket gör att utredningarna kan ta längre tid, säger Magnus Hänström.

undefined
Januari–juli i år avslutade Uppsalapolisen cirka 3 100 mängdbrottsärenden som redovisades till åklagare.

Men alla siffror pekar inte neråt. Till exempel ökade antalet mängdbrottsfall som färdigställdes, det vill säga redovisades till åklagare, med 4 procent under årets första sju månader.

En annan positiv sak är att Uppsalapolisen satsat extra på att utreda våldtäkter mot vuxna. Under första halvåret i år bearbetades 109 sådana fall, vilket är dubbelt så många jämfört med motsvarande period året innan.

undefined
Det tar Uppsalapolisen i snitt 95 dagar att utreda ett vardagsbrott. I fjol var siffran 69 dagar.

Polisen i Uppsala län har för närvarande cirka 4 400 öppna ärenden med mängdbrott och flera insatser pågår för att få ner antalet. Bland annat sätts nyutbildade poliser på att beta av utredningar i stället för att köra radiobil. Under semestrarna brukar högarna växa med 200–300 ärenden men den gångna sommaren stannade ökningen vid runt 100 ärenden. En orsak uppges vara de ökade utredningsinsatserna.

undefined
För att minska ärendehögarna måste nyexaminerade poliser i Uppsala först arbeta som utredare i ett halvår i stället för i yttre tjänst.

En annan åtgärd är en arbetsmetod kallad snabbare lagföring som används sedan två år. Det handlar bland annat om att poliser i yttre tjänst genomför fler utredningsåtgärder direkt på brottsplatsen, som att förhöra vittnen. En följd är att ärendena inte blir liggande lika länge hos utredarna innan de hamnar i domstol.

undefined
För att snabbare få ärendena till domstol ska poliser i Uppsala genomföra så många utredningsåtgärder som möjligt direkt på brottsplatsen.

– Det är en avgörande förändring, vi ser att ärendena går snabbare, säger Magnus Hänström. 

Utredningar som hanteras inom ramen för satsningen snabbare lagföring tar i snitt 26 dagar att slutföra. Hur lång tid det tog innan satsningen startade har inte gått att få fram.

Det fall av olaga hot som anmäldes av Uppsalabon "Eva" (se artikel här intill) preskriberas nu i september. Enligt Magnus Hänström är det ovanligt att anmälningar skrivs av för att polisen inte har tid att utreda. Någon statistik för hur många fall som preskriberas finns dock inte. 

undefined
Uppsalapolisen har satsat extra på utredningar av våldtäkt mot vuxna. Under första halvåret bearbetades dubbelt så många sådana ärenden jämfört med motsvarande period året innan.

Till saken hör att Eva enligt egen uppgift under lång tid inte ville medverka i utredningen av rädsla för gärningsmannen, innan hon ångrade sig och tog kontakt med polisen.

– Att ärenden preskriberas beror oftast på att vi inte får tag i den misstänkte eller att målsägaren inte vill medverka, kommenterar Magnus Hänström.

Polisanmälningar

Här är några siffror om anmälningar av mängdbrott i Uppsala län under januari – juli 2024. Siffror för motsvarande period i fjol inom parentes.

Antal inkomna ärenden: 10 676.  (Januari - juli 2023: 10 326 ärenden).

Antal öppna ärenden: 4 422. (3 985).

Brott mot barn. Bearbetade ärenden: 636. (543).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!