Fördubbling av våldsutredningar som pågått över ett år

16 procent färre brottsutredningar avslutades i Uppsala län under 2023 jämfört med året innan. Men i och med att många brott från våldsvågen nu är avklarade kan en ljusning skönjas.

Magnus Hänström, biträdande chef för lokalpolisområde Uppsala, tror att utredningsläget snart kan förbättras.

Magnus Hänström, biträdande chef för lokalpolisområde Uppsala, tror att utredningsläget snart kan förbättras.

Foto: Polisen/Sven-Olof Ahlgren

Uppsala län2024-01-25 05:00

Färsk statistik ger en tydlig bild av hur utredningarna av en stor del av brottsligheten i Uppsala län blev eftersatt under våldsvågen. För att kunna bekämpa våldsvågsbrotten flyttade polisen över en stor del av sina resurser dit med följden att många andra ärenden blev liggande.

undefined
Flera av utredningarna av våldsvågen i Uppsala har krävt stora resurser. Mannen på bilden är åtalad för en skjutning i Gottsunda i midsomras.

Här är några siffror från 2023 för polisen i Uppsala län jämfört med 2022:

  • Antal brottsutredningar som färdigställts och redovisats till åklagare: En nedgång med 16 procent.
  • Ärenden som är öppna, det vill säga att de inte avslutats: En ökning med 53 procent.
  • Ärenden där utredningarna pågått i mer än ett år: En ökning med 90 procent.
undefined
Antal ärenden som polisen i Uppsala län färdigställde och redovisade till åklagare sjönk från 5 737 till 4 834 stycken mellan 2022 och 2023.

I polisens sammanställning av fjolårets resultat i Uppsala län vimlar det av röda siffror, det vill säga negativa trender. Tittar man på enskilda brottstyper kan man till exempel konstatera att antalet färdigställda utredningar av sexualbrott sjönk med 46 procent. För våldsärenden där utredningar pågått i över tolv månader är siffran likaledes dyster; ökningen sedan 2022 ligger på 100 procent, från 104 till 208 ärenden.

En förklaring till att polisen i Uppsala län har allt svårare att hinna med skulle kunna vara att man fått in fler brottsanmälningar. Men så är det inte. Tvärtom så minskade antalet inkomna ärenden i fjol med någon procent.

undefined
Magnus Hänström, biträdande chef för lokalpolisområde Uppsala, tror att utredningsläget snart kan förbättras.

Magnus Hänström, biträdande chef för lokalpolisområde Uppsala, säger att många av utredningarna av brotten under våldsvågen har varit komplicerade och dragit stora resurser.

– Vi har haft stort fokus på våldsvågen men samtidigt försökt att upprätthålla en så god utredningsförmåga som möjligt.

Vilka brottstyper har ni prioriterat ner för att hinna med utredningarna från våldsvågen?

– Vi kan inte välja bort att utreda vissa kategorier av brott. Däremot har vi prioriterat ner ärenden där förutsättningarna att komma vidare varit dåliga, till exempel för att det saknats misstänkta, uppger Magnus Hänström.

undefined
Den 2 december i fjol inträffade en explosion i Lövstalöt, ett dåd som polisen kopplar till våldsvågen.

Enligt honom har polisen, vid sidan av våldsvågen, prioriterat främst ärenden med allvarlig och systematisk brottslighet.

Magnus Hänström säger dock att många av utredningarna från våldsvågen nyligen avslutats vilket gör att resurserna kan läggas på andra brott.

– Ambitionen är att det ska medföra ett bättre utredningsresultat. Det är svårt att veta vad som kommer att hända med våldsvågen, det är en föränderlig verklighet. Men förutsättningarna ser i alla fall bättre ut än tidigare. 

Brottsutredningar

Polisområde Uppsala (Uppsala län) har redovisat statistik för en rad brottstyper som våld, stöld, sexualbrott, bedrägerier, narkotika, skadegörelse och trafik. För dessa brottskategorier kom det in 18 189 anmälningar under 2023. Det är en minskning med knappt en procent jämfört med 2022.

Antalet ärenden som redovisades till åklagare sjönk från 5 737 till 4 834 stycken mellan 2022 och 2023. 

Under samma period ökade antalet öppna (pågående) ärenden från 3 055 till 4 661 stycken.

Ärenden som varit öppna i över ett år ökade från 334 till 634.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!