I flera år har familjen Umarova i Uppsala levt med hot om utvisning. Men Saliha, som i dag är 13, trodde aldrig att de faktiskt skulle tvingas lämna Sverige och vardagen med skola och kompisar här.
– Jag tänkte att vi skulle få stanna eftersom vi är födda och uppvuxna i Sverige. Jag är ju svensk, säger Saliha när vi når henne på en lite halvskakig mobiluppkoppling till Uzbekistan på fredagen.
I tisdags gick hon till sin klass i sexan på Tiundaskolan som vanligt. På tisdag kväll klockan 20.30 kom polisen hem till familjens lägenhet och meddelade att de skulle sättas på ett flygplan till Uzbekistan klockan 03 samma natt.
– Jag fick panik och började gråta och bad poliserna att vi skulle få stanna. Mamma grät också. Poliserna sa att de inte ville men var tvungna, att det är deras jobb. Jag kunde inte säga hejdå till några kompisar, utan vi var tvungna att packa alla våra saker och åka till flyget, säger Saliha.
UNT har berättat om Zulfiya Umarovas upprepade försök att få uppehållstillstånd i Sverige för sig och sina tre barn: Saliha, 10-årige Mahmudjan och 8-årige Yusuf. Barnen är födda här och har inte uzbekiskt – men inte heller svenskt – medborgarskap. Familjen har genom åren fått flera utvisningsbeslut som inte kunnat verkställas. De har därför stannat kvar i Sverige illegalt, men levt öppet. Alla tre barnen har gått i skolor i Uppsala och Zulfiya har arbetat i omgångar.
2021 beslutade Migrationsöverdomstolen att en 14-årig flicka och hennes föräldrar skulle få stanna i Sverige eftersom flickan levt så länge i Sverige och aldrig varit i Libanon. Att utvisa henne skulle strida mot barnkonventionen, menade domstolen. Det fallet gav familjen Umarova nytt hopp. Men i juni 2022 kom det slutliga avslaget: Salihas och hennes bröders anknytning till sin mamma anses vara starkare än deras anknytning till Sverige.
Zulfiya Umarovas hopp nu är att lyckas hitta ett jobb i Sverige och få arbetstillstånd, så att hon och barnen kan återvända.
– Jag är duktig på svenska och kan jobba med vad som helst. Barnen frågar hela tiden när vi ska tillbaka till Sverige och jag klarar inte att säga till dem att vi inte får återvända.
Genom Snapchat har Saliha fortsatt kontakt med kompisarna i Uppsala.
– De är ledsna och tror inte att jag kommer tillbaka. Men jag måste tillbaka. I höst vill jag gå i skola i Sverige igen.