SiS ungdomshem Bärby, eller Bärbyhemmet, är en anstalt där pojkar dömda för sexualbrott eller med missbruk tvångsvårdas, och ligger öster om Uppsala.
I december förra året arbetsbefriades två arbetsledare efter att misstankar väckts om ekonomiska oegentligheter på institutionen. De två cheferna misstänktes vara inblandade i dessa.
"Det finns indikationer på att de här personerna är involverade, så pass att vi gjort överenskommelsen om att arbetsbefria dem", sade då Malin Östling, en av verksamhetscheferna vid Statens institutionsstyrelse (SiS), till UNT.
De misstänkta ekonomiska oegentligheterna har utretts av Ekobrottsmyndigheten i Uppsala. Men under våren lades utredningen ner, vilket P4 Uppland rapporterade om på tisdagen.
Åklagare Katarina Mörnstad, som lett utredningen, vill inte kommentera mer än att brott inte har kunnat styrkas.
Samtidigt fortsätter dock en andra extern utredning: revisionsfirman KPMG utreder på uppdrag av SiS också de misstänkta ekonomiska oegentligheterna. Pressekreterare Jesper Lindberg säger att den utredningen förmodas vara klar innan sommarsemestrarna börjar.
Det är ännu oklart exakt vad detta innebär för de två avstängda cheferna, och om det stämmer att de ska ha varit inblandade över huvud taget. Helena Finér, verksamhetsdirektör för Bärbyhemmet, svarar enbart via mejl:
"Vi kommenterar aldrig enskilda personalärenden med hänsyn till alla inblandade. Vilka eventuella åtgärder vi har vidtagit kan vi därför inte uttala oss om."
Pressekreterare Jesper Lindberg berättar dock att interna utredningar fortfarande pågår kopplat till de två cheferna.
Samma chefer misstänks också ha bidragit till en osund arbetskultur bland personalen på anstalten. Jesper Lindberg berättar att dessa två ingår bland de åtta arbetsledare som omplacerades från Bärby av just den anledningen i februari i år. De jobbar med andra ord inte kvar på Uppsala-anstalten.
Betyder det att de är tillbaka i tjänst, fast på en annan arbetsplats inom SIS?
– Jag inte kan kommentera det innan de interna utredningarna och processerna är klara. Detta inte minst av hänsyn till de inblandade personerna, säger Jesper Lindberg.
Kopplas de fortfarande till en osund arbetskultur?
– De togs ju ur tjänst av en anledning, det fanns ju misstankar om oegentligheter kring de här personerna. Men processen är inte klar, säger Jesper Lindberg.