Uppsalaborna har mest PFAS i dricksvattnet i länet

Majoriteten av länets kommuner klarar Livsmedelsverkets nya hårda gränsvärde för miljögiftet PFAS i dricksvatten. Men inte Uppsala och Knivsta, som senast 2026 måste ha förbättrat vattenkvaliteten.

Bäcklösaverket i södra Uppsala är ett av 14 vattenverk i kommunen. Här upptäcktes höga halter av kemikalien PFAS 2012.

Bäcklösaverket i södra Uppsala är ett av 14 vattenverk i kommunen. Här upptäcktes höga halter av kemikalien PFAS 2012.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala län2023-07-27 05:00

Från och med i år gäller strängast möjliga gränsvärde, 4 nanogram/liter, för PFAS i dricksvatten. Det tidigare gränsvärdet var 90 ng/l. Samtidigt infördes nya regler för hur mycket av miljögiftet som får finnas i kött, fisk och ägg.

I Sverige får vi i oss låga halter PFAS framför allt via maten, exempelvis via fisk från förorenade sjöar. Ämnena är extremt svåra att bryta ner och kan till exempel påverka njurar, lever och kolesterolhalt och beskrivs som "vår tids värstingkemikalier" av Kemikalieinspektionen. Det finns även studier som visar att PFAS hämmar kroppens immunförsvar. Dessutom kopplas PFAS till ökad risk för vissa typer av cancer.

undefined
Bäcklösaverket i södra Uppsala är ett av 14 vattenverk i kommunen. Här upptäcktes höga halter av kemikalien PFAS 2012.

Som UNT tidigare berättat ligger PFAS-halten i Knivsta och Sigtuna i dag strax över gränsvärdet. Men dricksvattenproducenten Norrvatten hoppas klara 4 ng/l redan vid årsskiftet, mycket tack vare en ny reningsmetod som testats under våren.

I Uppsala kommun är läget något sämre. Sedan 2012, då höga PFAS-nivåer upptäcktes i Bäcklösa vattenverk, har Uppsala vatten arbetat med att sänka halterna med hjälp av kolfilter. I dag rinner 12 ng PFAS per liter dricksvatten ur Uppsalabornas kranar. Senast 2026 måste kommunen ha klarat det nya gränsvärdet, enligt Livsmedelsverkets övergångsregler.

undefined
Kolfilter i bassängerna vid Bäcklösa vattenverk används för att rena Uppsalas dricksvatten från PFAS-kemikalier. Bertil Lustig, dricksvattenchef, och Kenneth Grönvik, drifttekniker, inspekterar bassängerna. Arkivbild.

Reningsprocessen är dock kostsam och år 2019 stämde Uppsala vatten Försvarsmakten på 252 miljoner kronor. Orsaken är PFAS-utsläpp från militärflygplatsen i Ärna, norr om Uppsala, som kommunens vattenbolag anser har förorenat dricksvattnet.

Försvaret tillbakavisar kravet och anser att det saknas tillräckliga bevis för att utsläppen kommer från Ärna. Rättsprocessen pågår fortfarande och striden kommer att avgöras i Mark- och miljööverdomstolen.

undefined
Ett Jas Gripen på Upplands flygflottilj på väg att lyfta. Brandskumsövningar på militärflygplatsen i Ärna anses vara en orsak till PFAS-utsläppen. Arkivbild.

I Östhammars kommun är det Gästrike vatten som ansvarar för dricksvattenproduktionen. Till UNT uppger vattenbolaget att PFAS-halterna är för höga i två områden i Gävle, men inte i Östhammar. 

Inte heller i Älvkarleby kommun, som också ingår i Gästrike vatten, finns PFAS-halter över det nya gränsvärdet i det kommunala dricksvattnet. Samma besked ger kommunerna Enköping, Heby, Tierp och Håbo. 

Hushåll med egen brunn ansvarar själva för provtagning av sitt dricksvatten.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln uppgavs att det var oklart om dricksvattnet i Östhammar klarar nya gränsvärdet för PFAS. Gästrike vatten meddelar att den uppgiften inte stämmer utan att allt vatten i kommunen ligger under gränsvärdet 4 ng/liter.

undefined
Dricksvattnet i Uppsala, Knivsta och Sigtuna behöver renas ytterligare för att klara Livsmedelsverkets nya gränsvärde för PFAS.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!