Styrningen av Akademiska sjukhuset blir en av de viktigaste frågorna för Emilie Orring när hon tar över som regionstyrelsens ordförande vid årsskiftet.
Formellt är hon fortfarande föräldraledig. Hon kommer nu tillbaka till jobbet en månad tidigare än hon först hade tänkt när Stefan Olsson kliver av vid årsskiftet av hälsoskäl.
– Jag är full av energi och tillförsikt. Det känns hedrande att jag valdes enhälligt och har ett starkt stöd, säger hon.
Någon förändring av den politiska inriktningen blir det inte, säger hon. De tidigare målen om en långsiktigt hållbar ekonomi, personalen som regionens viktigaste resurs, Akademiska sjukhusets effektivitet och projektet "Effektiv och nära vård" ligger fast.
– Vi har en alldeles för hög kostnadsnivå på framför allt Akademiska sjukhuset.
Samtidigt är kostnaderna för hälso- och sjukvården i Region Uppsala de lägsta i landet per invånare. Är kostnaderna verkligen problemet?
– Att vi har lägre kostnader beror på att vi har en hög medellivslängd och en frisk befolkning. Vi har också en av de regioner som lägger lägst andel av sjukvårdskostnaderna i primärvården. Den delen vill vi öka.
I den rapport om regionens långsiktiga ekonomi som presenterades in höstas pekades möjliga åtgärder ut för att få ekonomin på rätt köl: skattehöjning, investeringsstopp och anställningsstopp. För att få full effekt skulle åtgärder finnas med i tilläggsbudgeten som fastställts nu i november. Men några förslag har inte presenterats.
– Det vi har sagt är att det arbetet kommer att ska hanteras i samband med budgeten i juni.
Vad är inriktningen för att få rätsida på ekonomin?
– De detaljerna kan jag inte svara på nu. Vi måste sätta oss ner i den blågröna samverkan och titta på vilka åtgärder vi har vidtagit och vilka vi ska vidta ytterligare.
En skattehöjning är den åtgärd som enligt den ekonomiska rapporten ger störst effekt. Skattesatsen i Region Uppsala är bland de lägsta i landet, när man justerat för bland annat regionernas olika ansvar för kollektivtrafiken. Någon skattehöjning är dock inte aktuell, enligt Emilie Orring.
– Nej. Skatten har höjts flera gånger och det har inte lett till en ökad produktion.
Vårdplatskrisen på Akademiska sjukhuset har eskalerat under året. Beslutet att se över arbetstiderna är en åtgärd för att komma till rätta med problemen. Som ordförande i personalutskottet, är det ett av Emilie Orrings ansvarsområden.
Hur mycket pengar kan ni tillföra för att minska arbetstiderna?
– Det är spekulativt att säga att det kommer att kosta pengar, säger Emilie Orring.
På vilket sätt är det spekulativt? Om personalen ska få kortare arbetstid måste man anställa fler som delar på arbetspassen.
– Kan vi genom en förbättrad arbetsmiljö bli en attraktivare arbetsgivare kommer det också att minska beroendet av hyrpersonal.
Senare mejlar hennes politiske sekreterare, som suttit med under intervjun, med information om att kostnaden för de nya arbetstidsmodellerna är 15 miljoner kronor, vilket ska tas genom en omfördelning inom sjukhuset.
Den senaste höjningen av priserna i kollektivtrafiken har väckt starka reaktioner. Hur ser du på det?
– Vi har en överenskommelse inom det blågröna styret hur priserna ska justeras i kollektivtrafiken. Region Uppsala har en väl utbyggd kollektivtrafik och det är klart att det kostar pengar. Jag ställer mig inte bakom att det ska vara gratis.