När nya modeller för att beräkna veckoarbetstiden började rullas ut vid årsskiftet 2017–2018 var kritiken hård. Syftet var att förbättra arbetsmiljön för de allra flesta sjuksköterskor och undersköterskor. Men för dem som jobbar mycket helg och natt på avdelningar som är bemannade dygnet runt innebar de nya modellerna att arbetstiden förlängdes. Resultatet blev massuppsägningar, med stängda vårdplatser som följd, och protestlistor från personalen.
Arbetstiderna har pekats ut som en orsak till svårigheterna att bemanna framför allt intensivvårdsavdelningarna. Som ett svar på kritiken gav regionstyrelsen sjukhuset i uppdrag att se över arbetstiderna, och det arbetet har nu resulterat i ett färdigt förslag som ska förhandlas med de fackliga organisationerna.
– Det grundar sig i den utvärdering som gjordes i slutet av förra året och som visade på stark kritik mot den modell som används på dygnet runt-öppna avdelningar. Det är också de avdelningarna som haft mest tapp på personal, säger Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd och ordförande i sjukhusstyrelsen.
I stället föreslås nu en poängmodell som påminner om den man hade tidigare. Där får man poäng för arbetspass på obekväm arbetstid som sedan kan bytas mot ersättning i pengar eller ledighet.
Hur mycket pengar kan ni stoppa in i systemet för att minska arbetstiden?
– Den preliminära uträkning jag har fått innebär att det inte ska bli så mycket dyrare än den nuvarande modellen.
Hur mycket kortare arbetstid får de som jobbar mycket helg och natt?
– Det är detaljer som arbetsgivaren och Vårdförbundet får titta på i förhandlingarna.
Hon tror ändå att den föreslagna modellen ska fungera bättre.
– Det som man hade i den gamla poängmodellen var att man fick något för att man tog på sig extrapass på obekväma tider, man fick något mer för att man ställde upp, säger Malin Sjöberg Högrell.
Sofia Lindström, vice ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, har inte sett förslaget till de nya poängmodellerna än, men är ändå försiktigt positiv.
– Vi vet inte vad det är de kommer att lägga fram, men det finns en samsyn om att det ska bli en förbättring. Arbetsgivaren har också involverat cheferna på avdelningarna på ett helt annat sätt än tidigare, vilket är bra, säger hon.
Förhoppningen är att de nya poängmodellerna ska kunna införas efter årsskiftet.