– I dagsläget vet vi inte riktigt hur situationen ser ut och det finns ett stort mörkertal. Därför genomför vi kartläggningen på flera olika skolor och vi är spända på att kunna få fram ett resultat, säger Sofia Venemalm, strateg på Uppsala kommun med ansvar för hedersrelaterade frågor.
En enkät, utformad av experter på Stockholms universitet, ska delas ut bland niondeklassare i Stockholm, Malmö, Göteborg och Uppsala i februari. Tris (Tjejers rätt i samhället) kommer befinna sig på plats när enkäten besvaras av skoleleverna. Resultaten kommer att vara sammanställda i april eller maj.
– Vi har valt skolor som speglar befolkningssammansättningen i Uppsala och inte specifikt högriskområden, säger Sofia Venemalm.
LÄS MER: Så ska arbetet mot hedersförtryck vässas
Söndag 21 januari är det 16 år sedan Fadime Sahindal mördades, ett av Sveriges mest uppmärksammade hedersmord. Att motverka hedersvåld och förtryck prioriteras av regeringen och som följd samarbetar bland annat kommunen, länsstyrelsen, socialförvaltningen och migrationsverket i förebyggande syfte. I Uppsala är Tris och Kvinnojouren inblandade i det förebyggande arbetet. För tillfället arbetar kommunen med att rekrytera ytterligare en operativ resurs som ska hjälpa till att stärka olika förvaltningar, som skola och omsorg.
– Skolan pekas ut som den allra viktigaste pusselbiten i förebyggande av hedersvåld. Ett värdegrundsarbete ska integreras inom elevhälsan och demokratiarbetet, säger hon och fortsätter:
– Samarbetet går framåt. Vi planerar olika myndighetsövergripande insatser för att komplettera varandra istället för att dubbelarbeta.
LÄS MER: Expert på hedersförtryck: "Skolan kan behöva agera inom en timme"
Sevana Bergström på Tris anser också att insatserna i klassrummen är viktigast.
– Det främsta samarbetet äger rum i skolorna där vi träffar en stor mängd flickor, säger hon.
De erbjuder förebyggande verksamheter som läxhjälp, simning och Ronjabollen. Det sistnämnda är ett fotbollsprojekt som hon själv har grundat där flickor mellan 8 och 15 år i resurssvaga områden i Uppsala får chansen att spela fotboll. Syftet med projektet är att öka delaktighet och handlingsutrymme för de flickor som lever långt ifrån idrottsrörelsen.
Tris föreläser dessutom i hela landet och arbetar tillsammans med olika myndigheter och ideella organisationer. Det förebyggande arbetet kring hedersförtryck pågår dock främst i Uppsala.
– När någon känner oro kan de vända sig till våra kuratorer för att få råd och stöd, säger Sevana Bergström.
LÄS MER: Här är tecknen på att en elev är hedersförtryckt
Det har tidigare förekommit kritik mot att socialtjänsten har bjudit in föräldrar till möten – något som kan bli mycket problematiskt för utsatta ungdomar. Detta ska dock inte ha inträffat i Uppsala, enligt Sofia Venemalm.
– Socialtjänstens familjeorienterade sätt att arbeta kan vara en riskfaktor, men jag har inte hört om något sådant här i staden, säger hon.