– Det kanske står en flicka på skolavslutningsdagen och säger att hon inte vågar åka hem eftersom hon är rädd för att bli bortgift i sommar. Skolan måste då kunna agera direkt, inom en timme, vilket kräver att alla i personalen vet exakt vem som ansvarar för vad.
Det säger Mariet Ghadimi som är verksamhetschef på Tris (tjejers rätt i samhället), en Uppsalabaserad förening som jobbar mot hedersrelaterat våld och förtryck.
När en elev inte återvänder efter sommarlovet kan skolan inte göra så mycket mer än att larma socialtjänsten. Det är innan det sker som skolan kan spela en viktig roll, men då krävs tydliga handlingsplaner i frågan – vilket få skolor har, enligt Mariet Ghadimi.
Hon ser två delar i en sådan handlingsplan. För det första behöver skolor återkommande informera alla elever om deras rättigheter, om hedersförtryck och om svensk lagstiftning.
– Sedan 2014 har vi en väldigt tydlig lagstiftning mot barn- och tvångsäktenskap, som nu kommer att bli ännu tydligare. Den ska alla barn känna till.
För det andra behöver skolor satsa särskilt mot barn och unga som identifierats vara i riskzonen och vars beteende börjar förändras under vårterminen. Det kan handla om såväl utagerande som inåtvänt beteende.
– Skolan måste försöka fånga upp dessa elever genom att erbjuda samtal med elevhälsan. Man kan också tipsa eleven om Tris eller andra organisationer som jobbar med den här frågan.
Att i februari-mars sätta upp affischer på skolan med information om tvångsäktenskap är ett sätt att lyfta frågan och få igång tankar och diskussioner, säger hon.
– Då visar skolan att vi kan ta tag i den här frågan och vi kommer inte att backa. Då kommer fler barn och unga att våga berätta.
Att så få skolor har handlingsplaner i dag tror Mariet Ghadimi beror på flera saker. En är brist på tid och resurser. En annan att man undviker att ta upp frågan av rädsla för att peka ut grupper. Men den rädslan måste skolor skaka av sig, menar hon.
– Att inte våga se problemet kan ju få förödande konsekvenser för utsatta barn. Vi ska inte vara rädda för stigmatisering, vi ska vara rädda för att det i vårt land finns barn som gifts bort.
– Därmed inte sagt att det är en enkel fråga att närma sig. Men det finns mycket material, allt från broschyrer och affischer till informationsfilmer som skolor kan få gratis från bland annat Skolverket och Länsstyrelsen Östergötland, som har ett särskilt regeringsuppdrag att förebygga hedersvåld.
Är ni på Tris ute bland Uppsalas skolor?
– Vi har bland annat varit med på en utbildningsdag för lärare, men vi är inte ute bland elever i den utsträckning vi skulle önska. Det finns fortfarande skolor som tror att de inte har det här problemet. Det är en väldigt naiv inställning.