– Det här kommer att bli tufft. Det kommer att påverka tillgängligheten till vård inom flera områden. Annars är det inte realistiskt, säger sjukhusdirektör Eric Wahlberg om det sparpaket som sjukhusstyrelsen just antagit.
I sparpaketet som antagits för att komma till rätta med sjukhusets stora underskott finns bland annat personalneddragningar på 280 miljoner kronor, vilket vi berättat om tidigare.
Hur kommer tillgängligheten att påverkas mer konkret?
– Det måste vi analysera närmare. Det vi har beslutat nu är en klumpsumma. Det måste sedan brytas ner på varje avdelning för att man ska se vad konsekvenserna blir.
Hur realistisk är den klumpsumman när det inte finns en analys av var och hur det ska sparas?
– Klumpsumman är osäker, men det är vår allra bästa gissning.
Eric Wahlberg är också tydlig med att det här inte är lösningen på Akademiska sjukhusets problem.
– Det jag sagt ända sedan jag började är att vi måste få ett mycket tydligare uppdrag av exakt vilken och hur mycket vård vi ska utföra, både för riks- och regionpatienter och för Uppsala läns invånare. Då kan vi bestämma vilka resurser som krävs för att bedriva den vården.
Han säger att det handlar om detaljerade uppgifter som inte bara talar om hur många patienter som kommer från övriga sjukhus inom sjukhusregionen, utan till exempel exakt hur många bukspottkörtlar det handlar om.
– Det arbetet har börjat, men helt klar kommer den analysen inte att vara förrän 2021. Hade jag fått välja hade vi gjort detta nästa år när analysen av uppdraget är klar.
Hur kan du då vara säker på att besparingarna går att genomföra i år?
– Jag tror det är det enda sättet att lösa situationen med de stora underskotten. Vi har inte fått någon kostnadsuppräkning i år, samtidigt som lönekostnader och andra utgifter sticker i väg uppåt. Det finns inte pengar i regionen, och vi har inte mer pengar än de vi har.
Vad är det som säger att ni kommer att kunna minska kostnaderna nu, det här är inte första sparpaketet på Akademiska sjukhuset?
– Skillnaden nu är att vi utgått från det faktiska läge vi har. Det gör att vi har ett bättre underlag än tidigare när man utgått från förra årets budget. Vi kommer också att jobba annorlunda, smartare än tidigare.
Hur då?
– En sak vi ska testa är att patienterna på akuten ska få en sängplats inom en timme när det finns ett beslut om inläggning, även om det innebär överbeläggningar.
Hur kommer sparpaketet att påverka vårdplatsbristen?
– Det är stor risk att det kommer att påverka. Vi har faktiskt ökat antalet vårdplatser under året. Men behovet är oändligt. Den långsiktiga planen är att se över uppdraget så att vi vet vad som behövs.
Det är stora summor som ska sparas även på de fasta personalkostnaderna, kommer det att gå utan uppsägningar?
– Jag hoppas kunna undvika varsel. Men det kan bli uppsägningar, det har jag sagt hela tiden.
När vet vi om det blir uppsägningar?
– Till att börja med inför vi anställningsstopp och neddragningar av resor med mera. Om vi ser att det här moratoriet, som jag kallar det, inte får tillräcklig effekt, och att vi har en övertalighet som vi inte kan lösa med naturlig avgång kan det bli fråga om enstaka riktade varsel.
Hur pressad är din situation?
– Den är pressad. Det är enormt besvärligt för alla verksamhetschefer. Alla vill leverera vård och medarbetarna är pressade och sliter.