Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, ser med oro på att varslen i byggbranschen ökar så snabbt och håller med om att kommunen måste agera.
– Det är viktigt att vi inte drar i nödbromsen nu, utan fortsätter bygga det som kan byggas. Det finns projekt som borde dra igång snabbt. Spårvägen är ett av dem. Kommunen kan se till att det finns mark att bygga på, för vi vet att det vänder och då ska vi stå redo, säger han.
Han vill också skynda på bygglovshanteringen och släppa fram de bolag som är så pass stadda i kassa att de har råd att bygga.
– Här gäller det att vara lyhörd och stötta dem som kan hålla byggandet igång, säger han.
Erik Pelling är starkt kritisk till att regeringen stoppat investeringsstödet till hyresrätter och studentbostäder. Han menar att det gjorde stor skillnad för bostadsbyggandet, särskilt ute på landsbygden.
– Vi skulle bygga i Bälinge och Björklinge till exempel, men det står stilla nu. Vi har svart på vitt att stödet funkar, i och med byggandet av studentbostäderna i Rosendal till exempel, så jag hoppas att det kommer nya pengar i någon form, säger han.
Stadsbyggnadsdirektör Christian Blomberg säger att Uppsala behöver bygga 2 000–3 000 bostäder varje år. I år räknar man med att det byggs strax över 1000 nya bostäder. Samtidigt växer kommunen snabbast i landet, 2023 blev Uppsalaborna drygt 3 000 fler.
– Vi räknar med att växa lika mycket nästa år, så vi behöver bygga mer. Men tiderna är annorlunda nu, vi kan inte jämföra oss med den dopade marknad som var förut, säger han och syftar på ränteläget bland annat.
Christian Blomberg ser ändå framåt med tillförsikt.
– Uppsala är en fortsatt attraktiv kommun att både bygga, bo och etablera företag i, säger han.
Men att rädda byggjobben genom att snabbt bygga massor av hyresrätter i kommunal regi är ingen stadig väg att vandra på, enligt Christian Blomberg.
– Byggkostnaderna har stigit med över 30 procent för alla aktörer och att allmännyttan skulle ta en långt större roll än i dag gynnar inte den privata marknaden långsiktigt.
Han ser hellre en bredd av åtgärder, och vill ha en tät dialog med byggbolagen.
– Man kan sänka trösklarna för byggandet, bland annat genom att låta bolagen skjuta upp betalningen av markförvärv, dela upp summan och så klart se över byggprojekten så att de riktar sig till den målgrupp som söker bostäder i dag, säger han.