Antalet varsel ökar snabbt: "Jag är grymt oroad"

Arbetslösheten bland byggarbetare i Uppsala län har ökat med 64 procent på några månader. Nu larmar Byggnads i Uppsala, och vill se snabbt statligt stöd för att hålla industrin igång.

Wilhelm Bertilsson och Patrik Bergman på Byggnads i Uppsala hanterar många varsel nu. "Jag är grymt oroad, fortsätter det så här så blir det förjävligt", säger Wilhelm Bertilsson.

Wilhelm Bertilsson och Patrik Bergman på Byggnads i Uppsala hanterar många varsel nu. "Jag är grymt oroad, fortsätter det så här så blir det förjävligt", säger Wilhelm Bertilsson.

Foto: Catrin Pihl

Uppsala2024-03-18 05:00

Under 2023 varslades 316 personer i byggbranschen i Uppsala län och i februari år har ytterligare 68 personer fått beskedet. Det visar senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen. 

Fackförbundet Byggnads räknar hur många som lyfter a-kassa och ser en lavinartad ökning. Från oktober 2023 fram till nu har andelen ökat med 64 procent.

– Jag är grymt oroad. Det blir stadigt värre, vi räknar med att det ska vara en tresiffrig ökning innan sommaren. Det är en mycket mörk situation vi befinner oss i, säger Byggnads ombudsman Wilhelm Bertilsson.

Regionordförande Jan Andersson, på Byggnads Mälardalen målar också bilden i svart och menar att det nu är så illa att det behövs en kriskommission för byggbranschen.

– Det som saknas är politik. Staten behöver gå in med riktat stöd, som de gjorde under pandemin. För det som händer när byggnadsarbetarna tvingas gå är att vi tappar massor av erfarenhet och kunskap, säger han.

Jan Andersson har ett långt yrkesliv bakom sig som både byggnadsarbetare och fackligt aktiv. Han var med på 1990-talet när den stora krisen drabbade hårt. Då bytte 20 000 personer bransch.

undefined
Jan Andersson, än så länge regionordförande i Byggnads Mälardalen, vill se en kriskommission för att häva byggkrisen.

– Det kan ta mycket lång tid innan vi är på fötter igen. Det drabbar ju inte bara byggbranschen, utan får efterverkningar på underleverantörer som Zetterbergs i Östervåla, sågverket i Heby, eller företagen som tillverkar vitvaror, kranar till nybyggda bostäder eller tv-apparater till de som flyttar in, säger han.

Han får medhåll av Wilhelm Bertilsson, som sannolikt kommer ta över som lokal ordförande när Jan Andersson lämnar för pension om några veckor.

– Vi har uppvaktat regeringen med förslag på åtgärder, men den verkar mera fokuserad på inflationen än att hejda arbetslösheten, säger han.

Ett av förslagen som Byggnads lämnat in handlar om stöd för att bygga hyresrätter.

– Det var fel att ta bort stödet för att bygga hyresrätter, det bör införas på nytt, säger han.

undefined
Intill Kungsängsesplanaden byggs just nu en förskola, ett av få regelrätta nybyggen som pågår i Uppsala just nu.

Byggnads ser gärna flera olika lösningar för att hålla branschen igång i väntan på det som alltid kommer, högkonjunkturen. Offentliga byggen, som skolor och äldreboenden, är en väg att gå.

– Vi vet ju att det kommer att vända igen. Ett sätt är att bygga det som går att bygga. Se till så att större statligt drivna projekt kan komma igång, som till exempel fyrspåret i Uppsalaregionen. Eller varför inte införa "klimat-ROT", där man ger förutsättningar för att renovera bostäder så att de möter klimatmålen, säger Jan Andersson.

undefined
Skeppskajen ska byggas i Industristaden/Kungsängen, men frågan är när bygget kan komma igång.

Byggkrisen kan bli en dyr historia om inget görs för att häva tillståndet som nu råder. Det menar Stockholms handelskammare som räknat på saken tillsammans med konsultföretaget WSP. De slår fast att notan för byggkrisen i värsta fall landar på 40,4 miljarder kronor bara för Uppsala län med en kulmen 2027. 

Tittar man bredare, på både Uppsala och Stockholmsregionen, landar kostnaden på 343 miljarder kronor. För hela landet kan det handla om runt 1000 miljarder.

Det handlar om planerade investeringar som inte blir av, hus som inte kan byggas och hotellbyggen som pausas.

I ett mildare scenariot kommer kulmen redan i år, men kommer ändå påverka sysselsättningen negativt framöver. Stockholms handelskammare räknar med att 4 900 personer kommer att mista jobbet i Uppsala län.

– Jag har kontakt med olika byggbolag i Uppsala län och de flesta berättar att man måste säga upp personal. Det är extremt bekymmersamt nu, säger Tomas Stavbom på Stockholms handelskammare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!