Anklagelser som varken sköterskor eller omsorgspersonal kände igen.
– Jag blev chockad och jag känner inte alls igen mig i anklagelserna eller kritiken gentemot sjuksköterskorna, säger en anställd till tidningen.
Tidningen skrev i förra veckan om att vårdpersonal på ett av Tierps kommuns särskilda omsorgsboenden upplevt att ledningen försökt separera sjuksköterskor från övrig personal genom att inte låta dessa samtala öppet med varandra under exempelvis möten. Synpunkter som inkommit till både Inspektionen för vård och omsorg samt till Vårdförbundets huvudskyddsombud.
Det har funnits problem kring arbetsmiljön på boendet under en längre tid, men situationen eskalerade i februari efter det att ledningen kallat in samtliga sjuksköterskor till ett möte.
Under mötet meddelade ledningen att omsorgspersonalen känt oro och haft ont i magen vid situationer då de behövt kontakta sjuksköterskorna för hjälp eller vid frågor. Något som resulterat i att omvårdnadspersonalen valt att inte kontakta sjuksköterskorna när de behövt hjälp då de varit rädda för att bli dumförklarade, enligt boendets ledning.
Påståenden som inte bara chockade sjuksköterskorna själva, utan även den omsorgspersonal som arbetar på boendet som tidningen har varit i kontakt med. Vid frågan om de någon gång känt oro eller rädsla för att kontakta sjuksköterskorna så svarar de såhär:
– Jag har aldrig haft något som helst problem med någon av sjuksköterskorna som jobbat eller jobbar där. Har aldrig tvekat att ringa dem och aldrig haft ont i magen, säger en anställd.
– Jag blev chockad och jag känner inte alls igen mig i anklagelserna eller kritiken gentemot sjuksköterskorna. Jag upplever att jag alltid fått ett professionellt bemötande, säger en annan medarbetare.
Ann-Sofie Flygman är huvudskyddsombud på det aktuella boendet och känner inte heller till att det ska ha funnits någon rädsla bland omsorgspersonalen.
– I och med corona så har vi haft det ganska tufft och då kan det bli fel. Under pressade situationer kan det säkert bli så att man säger och gör saker som man inte riktigt tänker på och då kan det vara så att någon har tagit illa vid sig av något som sjuksköterskorna kanske har sagt eller gjort, säger hon.
Tierps kommun kan inte kommentera hur situationen ser ut på en specifik enhet, utan kan enbart ge svar på hur de arbetar generellt när det finns en större konflikt på en arbetsplats inom kommunen.
Enligt Eva Berggård Nygren, HR-chef vid Tierps kommun så ser kommunen alltid till att lösa de konflikter som finns.
– Det vanliga är att vi pratar med de berörda hur vi kan lösa konflikten. Sedan finns det konflikter som är av större karaktär och då brukar vi vanligtvis ta in en utomstående resurs som får i uppgift att analysera problemet för att hitta en lösning, säger Eva Berggård Nygren.
– I det fallet är det vanligt att man intervjuar de anställda enskilt för att få en bild av vad problemet kan bero på.
Hon berättar att en chef har som skyldighet att se till att arbetsmiljön på en arbetsplats fungerar som den ska samt att de som arbetar där ska må bra.
Om en chef inte lyckats med den uppgiften, vad händer då?
– Det första som händer är att se till att personen får utbildning i arbetsmiljöfrågor och det får alla chefer. De kan även få hjälp av HR eller så kan man ta in en utomstående som vid en konflikt.