Förra året var finväder för myggor med sol och stora mängder regn om vartannat i Uppland. Översvämningar med stillastående vatten blev rena paradiset för stickmyggans äggkläckning. Det ledde till en exceptionell invasion av blodsugande flygfän som såg till att bland annat konserter och kalas ställdes in.
– Om förra året var illa så är jag orolig att det kan bli lika illa – om inte värre – i sommar. Det är mycket snö som ska smälta och bilda vårflod där mygglarverna trivs, säger Sara Sjödal (C), finanskommunalråd i Tierp.
Bekämpningen av stickmyggan Ochlerotatus sticticus görs ihop med flera kommuner kring Dalälven där översvämningsområden sprutas med ett biologiskt bekämpningsmedel från en helikopter. Det mesta av detta arbete bekostas av regeringen som får EU-stöd. I höstas begärde Tierp och flera andra kommuner mer pengar från staten till myggbekämpning, men i stället har Länsstyrelsen i Gävleborg fått 500 000 kronor mindre än ifjol, knappt 5 miljoner kronor ska bekosta myggbekämpningen 2024.
– Det räcker inte för att köpa bekämpningsmedlet och på ett effektivt sätt behandla områdena. Vi behöver mer pengar och det snabbt, eftersom det tar ungefär fem månader att få medlet hitfraktat från USA. Arbetet måste sätta igång i vår när snön har smällt och vårfloden ger översvämningar.
Varför kan inte kommunen bekosta det som fattas?
– Vi betalar redan nu en del av myggbekämpningen, men de flesta vet nog att landets kommuner har en ansträngd ekonomi. Tierp har nollbudget och skulle vi föra över ytterligare pengar till behandling av stora översvämningsområden som sträcker sig över våra kommungränser så måste vi spara på kärnverksamhet.
Hon är förvånad och kritisk till att regeringen inte har gett Tierp mer pengar. Även tidigare år har det var problem med tillstånd och finansiering, men Sara Sjödal sätter sitt hopp regeringens vårbudget.
– Om vi får besked om mer pengar så kan vi köpa bekämpningsmedlet redan nu. Problemet är att vi inte har fått något svar från regeringen på våra skrivelser och de nuvarande pengarna räcker inte.
De aggressiva stickmyggorna är extra jobbiga för boende i Söderfors och Mehedeby. Syftet med att bekämpa stickmyggan är att förbättra livsmiljön för människor och djur, samt att skapa bättre förutsättningar för turism.
– Statens stora naturreservat vid Dalälven har ofta restriktioner som inte är förenliga med bekämpning av mygg och översvämning. Därför borde staten ta ansvar och ge ekonomisk ersättning för att medborgarna ska ha en dräglig tillvaro i området.
UNT skickar flera mejl med frågor till miljöministern Romina Pourmokhtari vars pressekreterare meddelar att de inte svarar på operativa frågor om myggbekämpning, utan hänvisar till Naturvårdsverket. Den myndigheten hänvisar i sin tur till länsstyrelsen i Gävleborg, som i viss mån hänvisar tillbaka till regeringen.
– Det är regeringen som bestämmer hur stort anslagen till myggbekämpningen blir varje år. Vi ansvarar för fördelning av pengar och hur mycket till exempel företaget Nedre Dalälven Utvecklings AB, som sköter bekämpningen i Tierp, får beror på hur många andra som också söker i år, säger Erik Lennmalm, enhetschef på länsstyrelsen Gävleborg.