Varningen: Mygginvasionen kan bli ännu värre i veckan

Efter regn kommer solsken – och mygg. De senaste dagarnas fina väder kan leda till en ökad aktivitet hos myggen. ”De är ute och flyger mer när det är varmt ute”, säger Anders Lindström, myggforskare på SVA.

Anders Lindström, myggforskare på SVA, säger att myggorna kan bli mer aktiva nu när vädret blivit varmare igen.

Anders Lindström, myggforskare på SVA, säger att myggorna kan bli mer aktiva nu när vädret blivit varmare igen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Uppsala län2023-09-07 05:00

Myggexplosionen i hela Uppland kan närma sig sitt slut, just nu kläcks inte så många nya myggor. Ändå kan det upplevas som att problemet under denna vecka blir värre igen.

Blir myggorna fler nu när det blivit varmt igen?

– Nja, det kan nog bli så att de blir mer aktiva. Om det är svalare sitter de still mycket i vegetationen. När det är varmt ute är de ute och flyger mer. Därför kan det upplevas som att det blir mer mygg, säger Anders Lindström, myggforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

undefined
Myggplågan är troligtvis snart över så att det går att sitta ute i stora delar av Uppland igen.

Han tror att myggorna om någon vecka kan bli betydligt färre, eftersom de bara lever i cirka fyra veckor.

Kläcks inga nya om det blir mer regn?

– Det börjar bli lite sent på säsongen, men teoretiskt sett kan det komma att hända om det inte blir kallare.

Det är den mer aggressiva Aedes Sticticus, även kallad vårsvämmyggan, som ställer till mest problem för oss människor. Den sticker även i solljus och behöver ingen "betänketid", utan är snabb på att sticka efter att den satt sig på huden.

undefined
Anders Lindström säger att vårsvämmyggans ägg kan ligga och vänta på en översvämning i flera år. Därför kan det bli explosioner av mygg när det regnar ovanligt mycket.

Deras ägg kan också ligga och vänta länge på gynnsamma förhållanden för att kläckas, kanske så länge som uppåt tio (!) år.

– Ja, i alla fall i fem år, kanske längre också. Men då måste äggen ligga optimalt. Det får varken bli för fuktigt eller för torrt.

Myggorna kan lukta sig till ställen där marken har en annan mikroflora av svamp, alger med mera.

– De kan känna på lukten att här brukar det bli översvämningar och då lägger de sina ägg i marken där.

När det sedan kommer vatten så kläcks äggen till larver i vattensamlingen.

undefined
Om ett par veckor kan de flesta myggorna vara borta, men det är inte helt säkert. Om det mot förmodan kommer mer regn och värme framöver kan fler myggor kläckas i år. Nattfrost är däremot något som myggor inte gillar.

Myggor är i varmare länder ett stort problem på grund av att de sprider sjukdomar, och klimatförändringar kan göra att vi får hit fler sjukdomsspridande myggor i framtiden. Men i Uppland är risken för att bli smittad av någon sjukdom genom en mygga nästan obefintlig.

– Längre norrut i Sverige finns Ockelbosjukan och harpest som sprids via myggor, men här nere blir folk inte sjuka av myggor, inte idag, säger Anders Lindström.

undefined
Myggor i Dalarna och i delar av norra Sverige kan sprida Ockelbosjukan och harpest.

Han säger att bästa skyddet mot att bli biten är att smörja in sig med myggmedel eller att klä på sig löst sittande byxor och tröjor.

– Myggor kan bita igenom tyg, därför är det bättre med löst sittande kläder än åtsittande, säger Anders Lindström, som tippar att höstens myggexplosion snart är över så att det bland annat går att gå ut i skogen igen och plocka svamp utan att bli helt sönderbiten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!