Mera myggpengar - men tillstånd för bekämpning saknas

De 12 miljoner kronor som Naturvårdsverket får i regeringens vårbudget räddar myggbekämpningen i Nedre Dalälven år, det menar de inblandade. Men när bekämpningen kan komma i gång är väldigt oklart.

Bekämpningen genomförs med helikopter. Här är en bild från ett tidigare års bekämpning.

Bekämpningen genomförs med helikopter. Här är en bild från ett tidigare års bekämpning.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Tierp2019-04-10 20:00

– Jag välkomnar beslutet i regeringens vårändringsbudget, det innebär att det finns pengar till arbetet men vi saknar fortfarande det tillstånd som krävs för att vi ska kunna genomföra bekämpningen, säger Jan Lundström, bekämpningsledare hos Nedre Dalälven AB, Nedab, som ansvarar för bekämpningen av mygg.

Enligt Jan Lundström är läget nu kritiskt:

– I början på maj kan översvämningarna vara ett faktum och med dem kläckningen av myggäggen som innebär att problemen startar. I god tid innan dess måste vi ha tillstånden klara.

Han förklarar att sedan Nedab fått sitt tillstånd tar det cirka tre veckor innan arbetet kan komma i gång i de fyra län och sju olika kommuner som berörs.

– Det är bara att räkna. Om vi får det nästa vecka och vi räknar tre veckor så är vi inne i maj redan innan vi kan börja och då kan det vara för sent att genomföra en första bekämpning, förklarar Jan Lundström.

I Uppsala län har kommunerna Heby, Tierp och Älvkarleby samtliga problem med stickmyggan Aedes Sticticus som gör livet surt för de som bor i Dalävens närhet.

– Att finansiering saknas eller att nya tillståndsansökningar behöver göras varje år kan både försena och försvåra arbetet. Det kan göra att vissa områden blir mer eller mindre omöjliga att vistas på för människor i Uppsala län, säger Sara Sjödal, kommunalråd i Tierps kommun.

Hon hoppas en översyn av tillståndsgivningen kan göras.

– Om det handlar om samma områden som bekämpas varje gång så skulle tillstånden kunna utfärdas för exempelvis tre år åt gången, menar Sara Sjödal.

Även hos Mehedeby Fastighetsägarförening är man nöjd med regeringens beslut. Precis som övriga betonar man vikten av att bekämpningen kommer i gång i tid så att mygglarverna inte hinner kläckas.

Hos Nedab hoppas man att tillståndet ska komma inom den närmaste tiden.

– Vi jobbar utifrån det och just nu pågår kartläggningen av var populationerna av stickmyggan finns någonstans så att vi vet vart vi ska sätta in våra insatser, redogör Jan Lundström.

Hos Naturvårdsverket som utfärdar tillståndet, efter klartecken från regeringen, kan man i dag inte säga när beslutet kan komma.

– Vi är medvetna om problemet och i går hade vi kontakt med regeringen och miljödepartementet i frågan. Då fanns det ingen där som kunde ge ett datum när tillståndet kunde vara klart, förklarar Eva-Linda Cederholm, enhetschef på Naturvårdsverket.

Myggbekämpningen

Bekämpningen genomförs med hjälp av det biologiska bekämpningsmedlet Vectobac och riktas mot mygglarverna och sprids med hjälp av helikopter.

Enligt Nedab måste insatserna starta i god tid innan översvämningarna startar och mygglarverna spolas ned i Dalälven där de kläcks.

Bekämpningen kan genomföras vid flera tillfällen under sommaren om behov finns.

För att få använda Vectobac krävs ett årligt tillstånd från Naturvårdsverket och regeringen.

Källor: Naturvårdsverket, Nedab

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!