Den nuvarande vårdcentralens lokaler är uttjänta och bygget av nya vårdcentrum har dragit ut på tiden. 2018 beslutade Region Uppsala att gå vidare med planerna på ett nytt vårdcentrum i Tierp. Den verksamhet som ska bedrivas i de nya lokalerna kan bland annat vara psykiatri, barnmottagning, geriatrik, jourverksamhet och närvårdsplatser. Ett hinder har varit att en ny detaljplan behövs, men nu har arbetet med en sådan kommit ett steg närmare i och med att planförslaget är ute på samråd. Fram till 31 augusti har allmänheten på sig att komma med synpunkter på förslaget.
– Vi hoppas att engagemanget är stort och att bygget av nytt vårdcentrum tas emot väl bland kommuninvånarna, säger Markus Norbäck, planarkitekt på Tierps kommun.
Det nya vårdcentrumet ska ha flera våningar. Så mycket vet man just nu. Den totala kostnaden och de exakta specifikationerna för byggprojektet är inte helt klara, men bara planarbetet har kostat ungefär en miljon kronor.
Adam Nyström, kommunarkitekt, framhåller att ett äldreboende kan komma att byggas på den del av vårdcentrumets nuvarande mark som är obebyggd.
– Om Region Uppsala inte behöver hela fastigheten kommer kommunen att be om möjligheten för bostäder eller äldreboende, säger Adam Nyström.
Det återstår en hel del planarbete, men ambitionen och förhoppningen är att kunna gå i mål och anta en ny detaljplan under 2025.
I planförslaget finns möjligheter till högre byggnader och större byggrätt samt en mer anpassad utformning kopplat till verksamheten som Region Uppsala vill bedriva.
Tierps vårdcentrum har byggts ut i etapper sedan 1940-talet. Lokalerna har blivit slitna, med stora arbetsmiljöproblem.
I dagsläget är en byggnadsdel, hus E, evakuerad på grund av inomhusmiljöproblem.
För två år sedan försvann också geriatriken, på grund av läkarbrist. Det finns inga planer att återöppna den i Tierp.
De verksamheter som redan finns på Tierps vårdcentrum – närvårdsenenheten med närvårdsplatser, röntgen och laboratorium – kommer att finnas i den framtida byggnaden.
Det nya vårdcentrumet kommer inte bara vara en byggnad, utan ett samarbete, där regionala, kommunala och privata verksamheter jobbar ihop. På sikt kan andra aktörer som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Polisen knytas till det nya vårdcentrumet.