Direkt efter att fyndet gjorts genomfördes en första analys av skelettet hos Rättsmedicinalverket med hjälp av kol 14-metoden.
Den analysen kunde fastställa att det rörde sig om ett skelett från ett barn som levde mellan slutet av 1700-talet till slutet av 1800-talet. Den slog också fast att barnet ska ha dött när det var två eller tre år gammalt.
Skelettet togs därefter om hand av Upplandsmuseets som förvarat det i sitt arkiv i Morgongåva. Nu har det undersökts av arkeolog, osteolog (expert på skelett), historiker och en textilexpert från Stockholms universitet och ett norskt universitet.
De nya analyserna har gett nya besked när det gäller skelettet.
– Utifrån analyserna som gjorts har det kunnat fastställas att det rör sig om ett fullgånget barn som dött i mammans mage eller under förlossningen, säger Berit Schütz, avdelningschef och ansvarig för Upplandsmuseet samlingar.
Även den näverlåda som skelettet låg i har undersökts. Där har spår av mossa och växtlighet hittats. Även de tyger som barnet låg inlindat i har undersökts.
Enligt Berit Schütz kommer analysarbetet att fortsätta och hon hoppas att man mera i detalj ska kunna fastställa när barnet dog.
– Vi kommer bland annat att titta vidare på textilierna och bland annat undersöka om de användes mera vid någon viss tidpunkt, förklarar Berit Schütz.
Från Upplandsmuseets sida tror man att en slutrapport ska kunna vara klar under senare delen av sommaren.