Efter Bärbyskandalen: Så kan korruption bekämpas

Svågerpolitik och misstankar om ekobrott framkom i en rapport om statliga Bärby ungdomshem som släpptes förra veckan. "Hur cheferna agerar är mycket viktigt vid arbetet mot korruption", säger Hayaat Ibrahim vid Institutet mot mutor.

Misstänkta oegentligheter vid Bärbyhemmet har nyligen granskats. På bilden Hayaat Ibrahim vid Institutet mot mutor.

Misstänkta oegentligheter vid Bärbyhemmet har nyligen granskats. På bilden Hayaat Ibrahim vid Institutet mot mutor.

Foto: IMM, Axel Hilleskog

Sverige2022-08-30 17:00

Som UNT nyligen berättat har revisionsbyrån KPMG i en rapport lyft fram flera missförhållanden vid Bärby ungdomshem, bland annat otillåtna direktupphandlingar. Enligt KPMG har det funnits en informell kultur på Bärby som inneburit att myndighetens regler nedprioriterats och chefsansvaret urholkats. I rapporten talas det även om att "svågerpolitik" förekommit.

undefined
Personer inom Bärby ungdomshem har granskats av Ekobrottsmyndigheten men utredningen lades ner.

Hayaat Ibrahim, generalsekreterare vid Institutet mot mutor, som inte kommenterar det enskilda fallet, säger att informella regelkulturer kan öka risken för olagliga påtryckningar.

– Ledningen har en avgörande roll i arbetet mot korruption. A och O är att göra en riskanalys så att man vet i vilka arbetsmoment det kan finnas fara för korruption, uppger Hayaat Ibrahim. 

Som riskmoment lyfter hon fram upphandlingar samt myndighetsutövning vid tillståndsprövning, exempelvis bygglov. Upphandlingar inom den offentliga sektorn är särskilt hårt reglerade. Det finns rättsfall där det ansetts utgöra mutbrott att vid flera tillfällen bjuda en offentliganställd på lunch och fika.

undefined
Under 2021 avkunnades 30 domar om mutbrott i Sverige.

Det typiska mutbrottet handlar om att offentliganställda tar emot olagliga förmåner från personer inom den privata sektorn. Sådant förekom i åtta av tio av de 30 mutbrottsmål som förekom under 2021.

– Det är mycket viktigt att förtroendet för den offentliga sektorn upprätthålls. Om förtroendet urholkas kan det till och med urholka demokratin, säger Hayaat Ibrahim.

undefined
Personer inom offentlig sektor som arbetar med upphandlingar bör inte ens låta sig bjudas på lunch av anbudsgivare, säger Hayaat Ibrahim vid Institutet mot mutor.

32 procent av svenskarna tror att korruption är utbredd här i landet. Det är den tredje lägsta siffran i EU och långt efter Grekland där 98 procent anser att korruptionen är vitt spridd i hemlandet. Lägre siffror än Sverige hade Danmark och Finland. Det visar en undersökning från Eurobarometern där 26 000 personer i EU:s 27 medlemsländer tillfrågats om korruption. 

Av de intervjuade i EU-länderna uppgav i genomsnitt 6 procent att de bevittnat eller haft egna erfarenhet av korruption. Men bara 15 procent av dessa hade rapporterade saken.

På frågan om EU-medborgarna kände någon som tar eller tagit mutor var det 11 procent i Sverige som svarade ja. I Grekland blev det ja från 34 procent av de tillfrågade.

4 procent i Sverige menade att det är acceptabelt att ge en gåva till offentliganställda för att tillskansa sig en förmån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!