Hon har samlat in över 300 namn mot ny restaurang

Protesterna mot en restaurang på Hamnplan i Sigtuna fortsätter. ”Vi har fått in nio anbud, men inte bestämt att vi ska bygga restaurangen än”, svarar Olov Holst (M).

"Nästan alla som skrev på vill inte ha en restaurang överhuvudtaget på Hamnplan. Två personer var emot att kommunen betalar köksutrustning", säger Pirkko-Liisa Elmquist som hoppas att kommunledningen ska ändra sig.

"Nästan alla som skrev på vill inte ha en restaurang överhuvudtaget på Hamnplan. Två personer var emot att kommunen betalar köksutrustning", säger Pirkko-Liisa Elmquist som hoppas att kommunledningen ska ändra sig.

Foto: Maria Lindblom

Sigtuna2023-03-10 17:02

321 namnunderskrifter. Det har Sigtunabon Pirkko-Liisa Elmquist samlat in på bara två veckor.

– Jag gick i taket när jag läste att skattebetalarnas pengar skulle användas till att bygga en restaurang. Det blir en skev konkurrens, säger Pirkko-Liisa Elmquist.

Hon anser att Sigtuna redan har restauranger med högklassig mat.

– Dessutom försvinner dyrbara parkeringsplatser på Hamnplan. Hur kan man drömma om att få fler turister till stan med en lyxrestaurang, då man inte kan hitta plats för bilen?

undefined
"98 procent av de som skrivit under protesterar inte bara av ekonomiska skäl, utan de vill överhuvudtaget inte ha några fler lyxiga restauranger, eftersom vi redan har tre i staden", säger Pirkko-Liisa Elmquist.

Även oppositionen protesterar emot att kommunen ska bygga en utrustad restaurang.

– Det är helt fel sätt att använda skattebetalarnas pengar som ska gå till kärnverksamheter. Kommunen får inte gynna enskilda näringsidkare. I och med att hyran är lågt satt så kan det bli osund konkurrens. Det här gör det ännu svårare både för restaurangerna i Sigtuna, Märsta och Valsta, säger Marie Axelsson (S).

Hon efterlyser öppna politiska beslut i frågan, där det går att rösta för eller emot en restaurang. Hittills har bara ett ekonomiskt beslut fattats av en tjänsteman i restaurangfrågan – eftersom beslut under 10 miljoner kronor kan fattas av tjänstemän istället för av politiker.

undefined
"Jag tycker att den styrande moderatledda minoriteten frångår likställighetsprincipen och gynnar enskilda med skattebetalarnas pengar. Hade vi inte bråkat, hade de kanske kört ärendet helt i det mörka", säger Marie Axelsson (S), som vill att ärendet kommer upp på politikernas bord.

Även andra är förvånade. Under tidigare samråd uppfattade många att om det skulle byggas, skulle det bli mindre sjöbodar, ungefär som i Öregrund.

Björn Petersson, ordförande i Företagarna Sigtuna, säger:

– Vi ska träffa kommunledningen snart. Då kommer vi ställa frågor om hur de tänker agera, eftersom det finns en stor opposition mot beslutet. Även om hyran blir marknadsmässig, så undrar vi om det är kommunens sak att öka utbudet av restauranger? säger Björn Petersson.

Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) svarar att nio krögare har lämnat in anbud till kommunen för att få driva restaurangen.

– Det visar att det finns en potential att framgångsrikt kunna driva verksamhet här, säger Olov Holst, som anser att namninsamlingen baseras på felaktiga fakta.

– Vi har fortfarande inte beslutat om vi ska bygga överhuvudtaget. Det finns en kostnadssida i det här som är helt avgörande. Samtidigt som vi gått ut med upphandlingen, så håller vi på och räknar på projekteringen.

Om summan stannar på drygt 10 miljoner kronor tror han att det kommer bli en lönsam affär för kommunen och stadens besöksnäring.

– Men det är stora osäkerheter på byggmarknaden. Därför lägger vi nu ner mycket möda på kalkylerna så att pengarna inte används på fel sätt.

Varför ska kommunen utrusta en restaurang?

– Det är fel att vi ska stå för all utrustning. Vi kommer exempelvis inte att bekosta inredning och en espressomaskin som det påståtts. Däremot ska vi stå för fasta fläktar, stekbord, kylar och frysar. Om operatören säger upp avtalet vill vi inte att företaget tar med sig all utrustning.

undefined
"En vinnare utses inom cirka två månader. Beslutet om tillstånd att bygga tas för sig i kommunstyrelsens arbetsutskott eller i stadsbyggnadsutskottet, och då kommer det att finnas en kalkyl och tidsaspekt för politikerna att ta ställning till när beslutet ska fattas", svarar Olov Holst.

När det gäller hyresnivån som föreslagits, 22 900 kronor per kvadratmeter, så hävdar Olov Holst att den är marknadsmässig.

– Förvaltningen har tagit in en extern konsult som utrett vad som kan betraktas som marknadsmässig kallhyra. Hyran utgår från att restaurangen inte alls kommer ha samma skyltläge som på Stora gatan, det stråk där alla besökare passerar.

När ska beslutet tas?

– En vinnare utses inom cirka två månader. Beslutet om tillstånd att bygga tas för sig, och då kommer det finnas en kalkyl och tidsaspekt för politikerna att ta ställning till när beslutet ska fattas senare i vår.

Planerade restaurangen

Restaurangen ska: Erbjuda trerättersmiddag, ha bordsservering och "högkvalitativ inredning", ha öppet året runt. Maten ska ha "hög kvalitet" och lagas från grunden på plats.

Nio restauratörer/krögare har lagt anbud på att få driva restaurangen vid Hamnplan. Det råder sekretess på vilka de är, men det är etablerade krögare både från kommunen och från andra städer/orter. En jury bestående av politiker från kommunledningen och tjänstemän kommer att gå igenom buden och välja ut det bästa.

Karta: Hamnplan, Sigtuna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!