321 namnunderskrifter. Det har Sigtunabon Pirkko-Liisa Elmquist samlat in på bara två veckor.
– Jag gick i taket när jag läste att skattebetalarnas pengar skulle användas till att bygga en restaurang. Det blir en skev konkurrens, säger Pirkko-Liisa Elmquist.
Hon anser att Sigtuna redan har restauranger med högklassig mat.
– Dessutom försvinner dyrbara parkeringsplatser på Hamnplan. Hur kan man drömma om att få fler turister till stan med en lyxrestaurang, då man inte kan hitta plats för bilen?
Även oppositionen protesterar emot att kommunen ska bygga en utrustad restaurang.
– Det är helt fel sätt att använda skattebetalarnas pengar som ska gå till kärnverksamheter. Kommunen får inte gynna enskilda näringsidkare. I och med att hyran är lågt satt så kan det bli osund konkurrens. Det här gör det ännu svårare både för restaurangerna i Sigtuna, Märsta och Valsta, säger Marie Axelsson (S).
Hon efterlyser öppna politiska beslut i frågan, där det går att rösta för eller emot en restaurang. Hittills har bara ett ekonomiskt beslut fattats av en tjänsteman i restaurangfrågan – eftersom beslut under 10 miljoner kronor kan fattas av tjänstemän istället för av politiker.
Även andra är förvånade. Under tidigare samråd uppfattade många att om det skulle byggas, skulle det bli mindre sjöbodar, ungefär som i Öregrund.
Björn Petersson, ordförande i Företagarna Sigtuna, säger:
– Vi ska träffa kommunledningen snart. Då kommer vi ställa frågor om hur de tänker agera, eftersom det finns en stor opposition mot beslutet. Även om hyran blir marknadsmässig, så undrar vi om det är kommunens sak att öka utbudet av restauranger? säger Björn Petersson.
Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) svarar att nio krögare har lämnat in anbud till kommunen för att få driva restaurangen.
– Det visar att det finns en potential att framgångsrikt kunna driva verksamhet här, säger Olov Holst, som anser att namninsamlingen baseras på felaktiga fakta.
– Vi har fortfarande inte beslutat om vi ska bygga överhuvudtaget. Det finns en kostnadssida i det här som är helt avgörande. Samtidigt som vi gått ut med upphandlingen, så håller vi på och räknar på projekteringen.
Om summan stannar på drygt 10 miljoner kronor tror han att det kommer bli en lönsam affär för kommunen och stadens besöksnäring.
– Men det är stora osäkerheter på byggmarknaden. Därför lägger vi nu ner mycket möda på kalkylerna så att pengarna inte används på fel sätt.
Varför ska kommunen utrusta en restaurang?
– Det är fel att vi ska stå för all utrustning. Vi kommer exempelvis inte att bekosta inredning och en espressomaskin som det påståtts. Däremot ska vi stå för fasta fläktar, stekbord, kylar och frysar. Om operatören säger upp avtalet vill vi inte att företaget tar med sig all utrustning.
När det gäller hyresnivån som föreslagits, 22 900 kronor per kvadratmeter, så hävdar Olov Holst att den är marknadsmässig.
– Förvaltningen har tagit in en extern konsult som utrett vad som kan betraktas som marknadsmässig kallhyra. Hyran utgår från att restaurangen inte alls kommer ha samma skyltläge som på Stora gatan, det stråk där alla besökare passerar.
När ska beslutet tas?
– En vinnare utses inom cirka två månader. Beslutet om tillstånd att bygga tas för sig, och då kommer det finnas en kalkyl och tidsaspekt för politikerna att ta ställning till när beslutet ska fattas senare i vår.