– Vi vill skapa en trygg plats med ett flöde av människor och med en verksamhet som kompletterar och ökar Sigtunas attraktionskraft, säger Olov Holst (M) efter kritiken mot kommunens planer att bygga en så kallad "fine-dining" restaurang vid hamnplan.
Sedan många år pågår diskussioner om hur hamnplan i Sigtuna ska se ut och om här ska placeras någon form av verksamhet eller service för båtbesökare, som sjöbodar eller liknande. Efter att strandpromenaden rustats upp och hamnplan fått trädäck, sätts första spadtaget för en restaurangen till våren.
– Det här är ett av de bästa lägena i hela Sigtuna, med utsikt över vattnet. Sydläge. Ett fantastiskt läge. Att då bara använda den som parkeringsplats, det är slöseri, säger han.
Själv vill han absolut inte kalla det en "lyxrestaurang" utan snarare en restaurang "som håller hög kvalitet".
– Tänk om vi kan hitta en restauratör och ett koncept som sätter Sigtuna på kartan. Kanske en kock som är känd i hela Sverige så att Sigtuna blir mer känt. Det vore ju drömmen!
UNT har tidigare skrivit om kritiken mot projektet, bland annat från andra restaurangägare i Sigtuna, som menar att det inte finns underlag för en till finkrog och att kommunen kraftigt gynnar restaurangen genom att köpa in och stå för alla maskiner och köksutrustning, och dessutom erbjuder lägre hyra än vad andra näringsidkare i centrala Sigtuna betalar.
– Om man inte tror att det bär sig, utgår jag från att ingen kommer att lämna in anbud. Smarta krögare kommer naturligtvis att räkna på det här. Jag tror att kritikerna har fel, säger Olov Holst.
Han tror istället att kritikerna inte vill ha konkurrens.
– Men det är inte så en marknadsekonomi fungerar.
Han delar heller inte beskrivningen att det ovanliga och generösa erbjudandet att stå för all utrustning i restaurangen, skulle vara ett gynnande. Månadshyran däremot, säger han, är uträknad av en oberoende konsult, och ska vara marknadsmässig.
UNT: Men den konsultrapporten har inte jämfört med andra lokalhyror i Sigtuna.
– Det går inte att jämföra nivån med hamnplan och Stora gatan. Det är helt olika lägen. Till hamnplan måste man gå medvetet.
Att kommunen skulle driva igenom ett beslut väldigt snabbt och utan att berörda kunnat ha synpunkter, menar han också är felaktigt.
– Jag stod två dagar för tre år sedan i hamnen och frågade folk, högg tag i dem och tog in synpunkter. Vi hade kampanjer på hemsidan, skrev i nyhetsbrev, intervjuade skolklasser.
Men han medger att den vanligaste synpunkten på hamnprojektet då var att det behövdes fler parkeringsplatser.
– Men den verksamhet som folk nämnde var en restaurang.
Att projektet och själva bygget också fått kritik för att vara historielöst och bryta med Sigtunas kulturhistoria, är även det något han tar lätt på.
– I alla kommuner finns personer som letar fel och klagar på saker. Jag är inte expert på kulturhistoria, men vi har varit noga med att den nya hamnplan ska respektera de kulturhistoriska värdena.
De restaurangägare han själv talat med har bara varit positiva till projektet.
– Sigtuna är glest befolkat på restauranger jämfört med andra stora besöksmål. Det fåtalet restauratörer som är tveksamma tror jag i förlängningen kommer att erkänna att den nya restaurangen tillför något. För den kommer höja statusen på hela Sigtuna stad.