Svaret om lyxkrogen: "Ska sätta Sigtuna på kartan"

Mer liv och rörelse i hamnen och en restaurang som höjer Sigtuna som matdestination. Nu ger Olov Holst (M) Sigtunas kommunalråd, sin vision av restaurang på hamnplan.

"Det här är ett av de bästa lägena i hela Sigtuna, med utsikt över vattnet", säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande, om planen på att låta en restaurang av "hög klass" etablera sig på Hamnplan i Sigtuna.

"Det här är ett av de bästa lägena i hela Sigtuna, med utsikt över vattnet", säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande, om planen på att låta en restaurang av "hög klass" etablera sig på Hamnplan i Sigtuna.

Foto: Whites arkitekter/Sigtuna kommun/Pressbild/Niklas Weimer/UNT arkiv

Sigtuna2023-01-20 05:00

– Vi vill skapa en trygg plats med ett flöde av människor och med en verksamhet som kompletterar och ökar Sigtunas attraktionskraft, säger Olov Holst (M) efter kritiken mot kommunens planer att bygga en så kallad "fine-dining" restaurang vid hamnplan.

Sedan många år pågår diskussioner om hur hamnplan i Sigtuna ska se ut och om här ska placeras någon form av verksamhet eller service för båtbesökare, som sjöbodar eller liknande. Efter att strandpromenaden rustats upp och hamnplan fått trädäck, sätts första spadtaget för en restaurangen till våren. 

– Det här är ett av de bästa lägena i hela Sigtuna, med utsikt över vattnet. Sydläge. Ett fantastiskt läge. Att då bara använda den som parkeringsplats, det är slöseri, säger han.

undefined
"Det vi behöver här är parkeringsplatser, så att folk stannar," säger Kalle Högstedt, kock och Kalle Eriksson, kock, i sin restaurang Båthuset, apropå hamnplan.

Själv vill han absolut inte kalla det en "lyxrestaurang" utan snarare en restaurang "som håller hög kvalitet".

– Tänk om vi kan hitta en restauratör och ett koncept som sätter Sigtuna på kartan. Kanske en kock som är känd i hela Sverige så att Sigtuna blir mer känt. Det vore ju drömmen!

UNT har tidigare skrivit om kritiken mot projektet, bland annat från andra restaurangägare i Sigtuna, som menar att det inte finns underlag för en till finkrog och att kommunen kraftigt gynnar restaurangen genom att köpa in och stå för alla maskiner och köksutrustning, och dessutom erbjuder lägre hyra än vad andra näringsidkare i centrala Sigtuna betalar.

– Om man inte tror att det bär sig, utgår jag från att ingen kommer att lämna in anbud. Smarta krögare kommer naturligtvis att räkna på det här. Jag tror att kritikerna har fel, säger Olov Holst.

undefined
Flera näringsidkare och restaurangägare i Sigtuna är kritiska till kommunens planer för en restaurang på hamnplan.

Han tror istället att kritikerna inte vill ha konkurrens.

– Men det är inte så en marknadsekonomi fungerar.

Han delar heller inte beskrivningen att det ovanliga och generösa erbjudandet att stå för all utrustning i restaurangen, skulle vara ett gynnande. Månadshyran däremot, säger han, är uträknad av en oberoende konsult, och ska vara marknadsmässig.

UNT: Men den konsultrapporten har inte jämfört med andra lokalhyror i Sigtuna.

– Det går inte att jämföra nivån med hamnplan och Stora gatan. Det är helt olika lägen. Till hamnplan måste man gå medvetet.

Att kommunen skulle driva igenom ett beslut väldigt snabbt och utan att berörda kunnat ha synpunkter, menar han också är felaktigt.

– Jag stod två dagar för tre år sedan i hamnen och frågade folk, högg tag i dem och tog in synpunkter. Vi hade kampanjer på hemsidan, skrev i nyhetsbrev, intervjuade skolklasser.

undefined
Planen för hur restaurangen ska placeras på hamnplan.

Men han medger att den vanligaste synpunkten på hamnprojektet då var att det behövdes fler parkeringsplatser.

– Men den verksamhet som folk nämnde var en restaurang.

Att projektet och själva bygget också fått kritik för att vara historielöst och bryta med Sigtunas kulturhistoria, är även det något han tar lätt på.

– I alla kommuner finns personer som letar fel och klagar på saker. Jag är inte expert på kulturhistoria, men vi har varit noga med att den nya hamnplan ska respektera de kulturhistoriska värdena.

De restaurangägare han själv talat med har bara varit positiva till projektet. 

– Sigtuna är glest befolkat på restauranger jämfört med andra stora besöksmål. Det fåtalet restauratörer som är tveksamma tror jag i förlängningen kommer att erkänna att den nya restaurangen tillför något. För den kommer höja statusen på hela Sigtuna stad.

Kontraktet med lyxkrogen

Kommunens krav: 3-rätters middagar, bordsservering, "högkvalitativ inredning", öppet året runt. Maten ska lagas på plats från grunden, ha "hög kvalitet".

Hyra: 22 900 kr/månad för 170 kvm. 45 platser inomhus, 18 utomhus.

Kommunen bygger och äger fastigheten.

Kommunen utrustar köket med t ex vitvaror, grillhalster, induktionsspis, diskrum, kassaapparat, värmeskåp, öltappar, espressomaskin m.m.

En oberoende konsult värderar utrustningen till ca. en miljon kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!