Stark kritik mot kommunens restaurangbygge

Från flera håll kommer nu kritik mot Sigtuna kommuns planer på en restaurang vid hamnplan. "Kommunen särbehandlar den nya verksamheten medan vi har haft det tufft under corona", säger en affärsinnehavare.

Kalle Högstedt, kock och Kalle Eriksson, kock, i sin restaurang  Båthuset i hamnen.

Kalle Högstedt, kock och Kalle Eriksson, kock, i sin restaurang Båthuset i hamnen.

Foto: Niklas Weimer

Sigtuna2023-01-15 19:00

– Det vi behöver är parkeringar. Som det är nu snurrar folk runt, runt och letar parkering, istället för att stanna, säger Kalle Eriksson, som driver restaurang Båthuset.

Han, liksom flera andra näringsidkare har försökt påverka politiker och tjänstemän i Sigtuna kommun att ändra planerna på en ny restaurang vid den nya hamnplan i Sigtuna. Så här långt utan framgång.

– Man kan inte säga att det var det här invånarna vill ha om man utgår från en enkät där 70 personer sagt att de vill ha parkeringar och 20 att de vill ha en restaurang, säger han.

undefined
Här vill kommunen bygga den nya restaurangen

Den restaurang som kommunen vill bygga ska hålla öppet året runt, servera finare mat och ha bordsservering. Men det menar han och flera restaurangägare som UNT talat med, blir en svår ekvation. De tror inte att det överhuvudtaget kommer att gå runt. Redan nu kan få av stadens restauranger hålla öppet året runt. Förra säsongen blev inte alls den återhämtning efter pandemin som många hoppats.

– Om man drivit krog i Sigtuna vet man att det är orimligt. De kommer inte att få kunder. Det är kolsvart och dött i den delen av staden. Den som tar över det där kommer att få stå själv i köket, dygnet runt, säger en restaurangägare, som vill förbli anonym.

undefined
Hamnplanen stod färdig under hösten 2022.

Och de är särskilt kritiska till hur kommunen ger den som hyr vissa fördelar. Hyran motsvarar hälften av vad andra näringsidkare betalar i gamla Sigtuna och kommunen kommer att stå för alla inköp av köksmaskiner och utrustning. Det är värt uppåt en miljon kronor enligt en konsult i branschen.

– Man ska konkurrera på lika villkor. Men kommunen särbehandlar och subventionerar den här verksamheten medan vi andra har haft tuffa år med corona och nu höga elpriser, och går på knäna, säger en näringsidkare på Stora gatan, men säger att den vill förbli anonym eftersom den vill behålla en god relation till kommunen.

Flera säger att de önskat att kommunen diskuterat planerna innan beslut.

– Det här har gått fort. Nu när de i kommunen mött motstånd tycker jag att de ska träffa oss som berörs mest – de som bor här och driver företag, säger Kalle Högstedt, även han kock på Båthuset.

undefined
"Dyrt, onödigt och kulturhistoriskt felaktigt" säger Ole Skarin om kantstenen vid hamnplan som är för bred och i fel sorts granit. "Den ska vara i råhuggen granit och 12 cm bred." "Vi har ett ansvar för den här historiska platsen".

Projektet möter också motstånd från Ole Skarin i föreningen Olofsgillet. Han tycker att kommunen brister i transparens och skyndar igenom beslut som engagerar Sigtunabor och som har stor inverkan på stadens unika kulturhistoriska miljö.

– Vi har en exceptionell kulturmiljö här. Kommunen pratar om det, men de förstör den. De vill lägga till saker som inte behövs och som inte är nödvändiga. Och allt i en missriktad tanke om att "det är för turismen". Det blir en Disneyfiering, säger han.

Han med en doktorsgrad i bebyggelsehistoria och en bakgrund inom turism, pekar på detaljer i gatubilden som enligt honom visar på en okunskap om hur en kulturmiljö ska vårdas och förvaltas, som exempelvis hur kommunen använder cementvatten istället för sand mellan gatsten och vid hamnplan använt ljus, finhuggen granit.

– Det saknas en omsorg om detaljerna. Och detaljerna är viktiga för de bygger upp miljön, skapar en stämning. Man måste ha historiska referensramar och får inte glömma bort helheten. Besökarna i Sigtuna behöver inte fler restauranger. De kommer hit för att vi lyckas skapa en atmosfär.

– Hade de bjudit in till diskussion då hade jag haft förtroende för dem. Vi i Olofsgillet har inte sagt vårt om det här.

Planerade lyxkrogen

Restaurangen ska: Erbjuda 3-rätters middag, ha bordsservering och "högkvalitativ inredning", hålla öppet året runt. Maten ska ha "hög kvalitet" och lagas från grunden på plats.

Kommunen bygger och blir ägare till fastigheten. Hyran är 22 900 kronor i månaden. Kommunen utrustar köket med vitvaror och utrustning som t ex grillhalster, induktionsspis, diskrum, kylbänk, kassaapparat, värmeskåp, öltappar, espressomaskin och ismaskin mm.

Restaurangen kommer att ha 45 platser inomhus och 18 utomhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!