Marktvist på 28 miljoner kan sluta i rätten

Det politiska styret avfärdar kravet på att Tierps kommun ska köpa mark i Karlholm strand för 28 miljoner kronor. Nu överväger markägaren att stämma kommunen på miljonbelopp.

Entreprenören Anders Högberg överväger att stämma Tierps kommun för avtalsbrott på 28 miljoner kronor när det gäller en markaffär.

Entreprenören Anders Högberg överväger att stämma Tierps kommun för avtalsbrott på 28 miljoner kronor när det gäller en markaffär.

Foto: Staffan Claesson

Politik2019-11-09 07:00

– Var finns det avtal som säger att kommunen ska köpa den här marken för 28 miljoner kronor? Det frågar sig Sara Sjödal (C), kommunalråd hos den styrande kvintetten (C, M, L, KD och MP).

Sara Sjödal hänvisar till ett beslut i kommunfullmäktige 2016 angående ett genomförandeavtal mellan kommunen och Karlholm Utveckling KB om överlåtelse av färdigställd gatu-, park- och parkeringsmark i Karlholms strand. I avtalet specificeras ingen köpeskilling. 

– Om det finns ett avtal som inte vi känner till, ta då fram det. Har kommunen ingått ett avtal ska vi givetvis respektera det, men i dag finns det ingenting som säger att vi ska betala någonting vid en överlåtelse, säger Sara Sjödal. 

Entreprenören Anders Högberg är en av de som ligger bakom Karlholms strand-projektet. Enligt honom finns en överenskommelse att kommun ska köpa marken för 28 miljoner kronor, uppdelat på flera olika delbetalningar.

Enligt Anders Högberg ska bland annat det dåvarande kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) ha deltagit i förhandlingarna. Bengt-Olov Eriksson bekräftar att förhandlingar ägt rum och att man kom fram till ett belopp på 28 miljoner kronor. 

– Bland annat deltog den tidigare samhällsbyggnadschefen Per Jonsson (arbetar nu med Karlholms strand-projektet) och flera andra tjänstemän. Syftet med ett köp är att kommunen får kontroll över gatu- och parkmarken samt säkrar allmänhetens tillgång till området, säger Bengt-Olov Eriksson. 

Enligt Eriksson finns det inget skriftligt när det gäller överenskommelsen. 

– Beloppet fanns med till en början när genomförandeavtalet skulle godkännas i kommunstyrelsen. Det togs dock senare bort av juridiska skäl då ett markköp skulle regleras i ett separat avtal, säger Bengt-Olov Eriksson. 

Även i kommunfullmäktige hanterades frågan och i de handlingar som följer med beslutet finns inga belopp fastställda.

– Vi står nu i valet och kvalet hur vi ska agera juridiskt. Det kan vara aktuellt att vi skickar en faktura med ekonomiska krav och tar det därifrån och så möts vi i rättssalen, säger Anders Högberg.

Frågan blev även en politisk strid mellan kvintetten och Socialdemokraterna vid tisdagens budgetdebatt i kommunfullmäktige.

– Vår uppfattning är att det finns en överenskommelse som ska följas av kommunen. Gör vi inte det kan det här bli dyrare än 28 miljoner kronor, menar oppositionsrådet Viktoria Söderling (s).  

Kommunalrådet Sara Sjödal (C) menar att det inte finns något avtal som styrker att kommunen ska köpa någon mark för 28 miljoner kronor.
Kommunalrådet Sara Sjödal (C) menar att det inte finns något avtal som styrker att kommunen ska köpa någon mark för 28 miljoner kronor.
Karta: Karlholmsbruk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!