Mäklare frias från hemfridsbrott

Mäklaren Helena Herrgård frias från hemfridsbrott av Svea hovrätt. Ett fritidshus som är på väg att tömmas inför försäljning kan inte betraktas som bostad, anser hovrätten.

23 januari 2017 20:08

Öregrundsmäklaren Helena Herrgård dömdes förra året av Uppsala tingsrätt för hemfridsbrott. Enligt domstolen hade hon visat ett fritidshus på Gräsö för spekulanter, trots att husägarna dragit tillbaka hennes uppdrag att sälja huset. Hon överklagade domen till Svea hovrätt och hävdade att hon skulle bli frikänd eftersom huset var tömt på inredning och därför inte kan räknas som en bostad.

I juni förra året beslutade Svea hovrätt att ge målet prövningstillstånd och i dag, måndag, kom domen. Hovrätten ger mäklaren rätt, enligt deras bedömning kan ett fritidshus som är på väg att tömmas inför försäljning inte betraktas som bostad. Det straffrättliga skyddet för hemfridsbrott är alltså begränsat till fall där intrånget sker på en plats där någon faktiskt har sin bostad, skriver hovrätten i sin dom. Helena Herrgård frias därför från hemfridsbrott.

LÄS MER: Varnad mäklare fälls för brott

LÄS MER: "Tömd sommarstuga ingen bostad"

LÄS MER: Dömd mäklare i Uppsala län blir fall för hovrätten

LÄS MER: Varnad mäklare vill fortsätta

UNT har tidigare skrivit att Helena Herrgård är en av Sveriges mest varnade mäklare. I april 2015 fick hon sin registrering återkallad av Fastighetsmäklarinspektionen, ett beslut som sedan stått sig i domstol.

UNT har kontaktat Helena Herrgård som inte vill kommentera domen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristoffer Olofsson