Just nu pågår ett utvecklingsprojekt med fokus på Alunda, som är den ort med störst potential att växa i Östhammars kommun. I alla fall i det korta perspektivet.
En förklaring till fokuset är att, den för kommunen så invecklade, frågan om vatten och avlopp mer eller mindre är löst här. Tillgången på dricksvatten är i nuläget god, sedan ledningen från Tierps kommun delvis kopplats på. Och reningsverket ska byggas ut för att klara större inflyttning.
Men allt kan inte bestämmas över medborgarnas huvud. För att ta tempen på invånarnas känsla för sin hemort skickade kommunen ut en enkät till 5 000 personer. Av dem svarade 1 700 och resultatet har nu sammanställts.
Kommunikationerna och tryggheten får högt betyg. På dessa områden är en tydlig majoritet av de som svarat mycket nöjda eller ganska nöjda. De tycker också att trafiksäkerheten i samhället överlag är bra.
Däremot önskar sig Alundaborna ett bättre kommersiellt utbud. Det finns för få butiker och restauranger, menar många. Men på just den punkten gick åsikterna markant isär. 47 procent svarade att de var nöjda eller mycket nöjda med serviceutbudet, medan 35 procent svarade att de var mycket missnöjda eller ganska missnöjda.
Varför spretar resultatet så mycket? Frågan går till Alundabon Stefan Pettersson, som också är ordförande i Alunda utvecklingsgrupp.
– Jag tror att svaren speglar att Alunda i stor utsträckning är en pendlarort, eller om man så vill, att avståndet till Gränby centrum är för kort. Pendlar man till jobbet i Uppsala, är det lätt att stanna där på vägen hem. Kanske är man nöjd med det, säger han.
Det finns två krogar i Alunda, Restaurang Oland i centrum och pizzerian Alundagossen lite utanför. Ett litet utbud om man jämför med systerorten Gimo 1,5 mil bort som räknar till minst fem, herrgården inkluderad.
– Där har de ju den stora arbetsgivaren Sandvik som kräver fler lunchställen, men det är också längre till Gränby, säger Stefan Pettersson.
Som representant för utvecklingsgruppen önskar han sig i första hand fler industritomter och att villatomterna som pekats ut blir verklighet.
– Det är dags att gå från snack till handling. Vi behöver mark. I dag finns inga avstyckade om tomter att erbjuda en företagare som vill etablera sig, fast vi pratat om det så länge. Vi har under åren missat flera som velat etablera sig, men som dragit sig ur och byggt upp sin verksamhet någon annanstans. Just för att det varit så trögt här, säger han.
Ulf Andersson, chef för sektor samhälle, är medveten om att mark för företagsetablering ligger högt på önskelistan. Han säger att det är viktigt att ge det nya politiska styret möjlighet att sätta sig in i förutsättningarna för utvecklingsarbetet. Inte minst eftersom det ska finansieras.
– Nu har Östhammars nytt styre och vi måste prata ihop oss för att ge de nya politikerna chansen att styra, säger han.
Ulf Andersson lyfter också skolan som ett viktigt delprojekt.
– Här måste man först bestämma hur skolan ska organiseras, sen titta på lokalerna. Göra en lokalförsörjningsplan helt enkelt, säger han.
Också det blir en fråga för det nya styret med M, SD, KD och Lokalpartiet Boa.
Att en av tre i enkäten svarade att de inte är särskilt nöjda med servicen i Alunda är också en viktig punkt att ta itu med. Men hur man ska gå till väga är oklart.