Svaret på Östhammars vattenbrist – havsvatten?

Vattenledningen från Tierps kommun löser bara en del av vattenbristen i Östhammars kommun. I framtiden väntar miljardinvesteringar. En plan är att bygga en anläggning som tar vattnet från havet.

Bygget pågår intill väg 292, nära Österbybruk. Här ska dricksvattnet ledas fram. Lena Blad, vd Gästrike Vatten, inspekterar jobbet.

Bygget pågår intill väg 292, nära Österbybruk. Här ska dricksvattnet ledas fram. Lena Blad, vd Gästrike Vatten, inspekterar jobbet.

Foto: Elvira Jansson Pihl

Östhammar2020-10-17 08:00

Just nu pågår ett speciellt grävjobb längs med väg 292. Här dras en vattenledning mellan Örbyhus i Tierps kommun och Östhammars kommun. När den är klar kommer den ha kostat 150 miljoner kronor och vara 3 mil lång. Ledningen är en förutsättning för att de som bor i Österbybruk och Alunda ska få trygg vattentillförsel. Idag kan det nämligen variera. I de värsta stunderna har Östhammars kommun tvingats köra dricksvattnet till orterna med tankbil. 

Lösningen med att köpa vatten av Tierp är ett sätt för Östhammar och dess samarbetspartner i VA-frågor, Gästrike Vatten AB, att klara framtiden. Som UNT tidigare berättat är det svårt att utveckla och bygga nya bostadsområden i kommunen så länge vattenförsörjningen haltar. 

UNT åker ut till arbetslaget som ska lösa problemet. De jobbar för fullt just nu strax norr om Österbybruk. Efter årsskiftet väntas vattnet kopplas på till orten, som står först på tur. Nästa årsskifte, 21/22, väntas Alunda kunna skruva på kranen. 

Intill en liten väg i skogen ligger 225 millimeter stora plaströr i små högar. Ovanför oss seglar rovfåglar och lite längre bort ligger byggbodarna som får tjäna som tillfälligt kontor. Mitt i rörhögen står Gästrike Vattens vd Lena Blad. 

– Det här bygget kommer göra det möjligt att försörja 10 000 människor med vatten i framtiden. Men i första hand gäller det de 5 000 personer som behöver ett bättre vatten nu, säger hon.

Tanken är att när Tierpsvattnet kopplats på ska de befintliga vattentäkterna i Österbybruk och Alunda få vila några år. 

– Vi har tagit ut för mycket vatten ur dem, helt klart. Nu ska de ges tid att återhämta sig. Sen får vi se hur mycket kapacitet de kan bidra med, säger Lena Blad.

Även om det löser sig för Alunda och Österbybruk kvarstår problemet i resten av kommunen. Framför allt i Öregrund och Östhammar är bristen på vatten stor. Att dra en ledning från Tierp till Öregrund är tekniskt svårt på grund av avståndet.

En lösning på vattenproblemen kan vara att bygga ett avsaltningsverk ute i Öregrundsgrepen. En investering på en miljard kronor. 

– Vi utreder frågan ihop med SMHI. I slutet av året hoppas vi ha en utvärdering klar som visar hur vi ska gå vidare. Det handlar om var i grepen det kan ligga och hur man bäst löser problemen som kan uppstå, säger Lena Blad. 

Att bygga avsaltningsanläggningar så långt norrut kräver speciella lösningar för att klara kylan. De fina membranen som ska filtrera vattnet riskerar att frysa till is. Det krävs värmeväxling under den kalla delen av året.

Gästrike Vatten arbetar också tillsammans med SGU, Sveriges Geologiska Undersökningar, för att hitta fler platser att hämta vatten på.

– Man kan tänka sig flera små vattentäkter så vi undersöker möjliga grundvattenmagasin, säger Lena Blad.

Östhammars kommunledning ser samarbetet med Gästrike Vatten som nödvändigt.

– Vi är får små för att klara detta på egen hand. Vi behöver ta hjälp av experter, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C).

Investeringsbehoven framöver hisnar och hur bygget av ett eventuellt avsaltningsverk ska finansieras är inte bestämt. Att höja den redan skyhöga VA-taxan är ingen lösning. Inte heller att på förhand räkna in nyinflyttades skatteintäkter.

– Att vi måste låna pengar råder det inget tvivel om, säger Jacob Spangenberg.

Gästrike Vatten AB

Östhammar tillhör Gästrike Vatten AB, ihop med Älvkarleby, Gävle, Hofors och Ockelbo. En samverkanslösning där varje kommuns egna vattenbolag fungerar som dotterbolag och äger den egna allmänna VA-anläggningen, medan moderbolaget Gästrike Vatten sköter driften. 

Taxor för vatten och avlopp bestäms av kommunfullmäktige och det totala avgiftsuttaget får inte överstiga de kostnader som är nödvändiga för att ordna och driva VA-anläggningen.

Källa: osthammar.se, Svensktvatten.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!