Alundalobbyn om växandet: "Vi har vägen och marken"

Hur ska Östhammars kommun växa? I fem tätorter jobbar olika påtryckargrupper för sin orts bästa. I Alunda finns störst potential att växa just nu. Om det är både Alundaborna och politikerna ense. På önskelistan: Bostäder och industrimark.

Stefan Pettersson, Erik Ekström och Yngve Jordeby representerar den lokala lobbygruppen Alunda utvecklingsgrupp.

Stefan Pettersson, Erik Ekström och Yngve Jordeby representerar den lokala lobbygruppen Alunda utvecklingsgrupp.

Foto: Catrin Pihl

Östhammar2022-09-04 06:56

Valet 2022

De utgör en erfaren och samlad kraft. Tre herrar med rötterna djupt förankrade i hemorten Alunda. Stefan Pettersson, Erik Ekström och Yngve Jordeby verkar inom Alunda utvecklingsgrupp, en lokal påtryckargrupp med tydligt fokus på Olandsbygden. 

De betraktas av politikerna som en ganska stark lobbygrupp med stort inflytande i lokalsamhället. 

– Ja, det har nog blivit så eftersom vi ligger längst ut från maktens centrum, vi måste jobba lite extra för att höras, säger ordföranden Stefan Pettersson, med lite sälta i rösten. 

undefined
Stefan Pettersson, ordförande Alunda utvecklingsgrupp, hoppas att kommunledningen ska ta till vara utvecklingsgruppens erfarenhet och lokalkännedom.

För helt nöjda med genomslagskraften är de inte. Det måste till ett visst tjatande för att komma nån vart, menar de.

Men nog får de gehör ibland. 2017 byggde trafikverket en rondell vid infarten från väg 288. Där var gruppen mycket tydlig i sin vilja.

– Mest han faktiskt, säger Stefan Pettersson och pekar på Yngve Jordeby.

undefined
Yngve Jordeby var med och arbetade för att rondellen skulle byggas vid väg 288.

Yngve är med sina 91 år nestor i sammanhanget och har alltid vurmat för att underlätta kommunikationerna till Alunda.

– Man måste ha en ordentlig blodåder för att kunna växa, och det har vi i väg 288, säger han.

Bussarna går varje kvart i rusningstrafik.

Och där fångar herrarna kanske in Alundas främsta potential och det som såväl utvecklingsgruppen som kommunledningen lyfter så fort orten kommer på tal. Närheten till arbetstillfällena. Eller som rubriken lyder på den reklamfolder som gruppen tog fram för över tio år sen: Alunda – Nära till allt.

– Under vår livstid har Alunda förändrats från ett bondesamhälle till en pendlingsort, och det lär bli ännu mer så i framtiden, säger Stefan Pettersson.

undefined
Erik Ekström, Yngve Jordeby och Stefan Pettersson, är drivande inom utvecklingsgruppen. "Alunda är en ort som har nära till allt", säger de.

Östhammars kommun består av fem tätorter med ganska starka påtryckargrupper, som stretar åt olika håll, Östhammar, Öregrund, Gimo, Österbybruk och Alunda. Att var och en tänker på sig själv är inte konstigt, men det finns krafter som vill verka för mer sammanhållning.

Företagarföreningens ordförande Maria Blomqvist hoppas att nästa generation politiker ska tänka nytt.

– Hela kommunen gynnas av att vi samverkar, vi måste tänka att vi är ett "tillsammans", inte i termer som "vi och dom", säger hon.

Den stora hämskon för Östhammars kommuns växande är som bekant den undermåliga VA-infrastrukturen. För lite dricksvatten och för dåliga avloppslösningar. Utan en lösning på problemet är det omöjligt att skapa stora utbyggnadsområden.

undefined
Björnhålsskogen pekas ut som ett kommande utbyggnadsområde. Här finns plats för 80 villor, radhus och kedjehus.

Just Alunda, tillsammans med Österbybruk, ligger ändå bäst till. Hit pumpas vatten från Tierps kommun.

– Vårt största behov är fler bostäder. Vi har ju mark klar för att börja bygga: Prästgårdshöjden och Björnhålsskogen, säger Yngve Jordeby och lägger till:

– Det måste till mark till dem som vill starta företag, mer företagstomter än industrimark. Vi vill locka hit småföretagen.

Här föreslår Alunda utvecklingsgrupp att orten ska växa mot nordväst, nära Habergabron.

– Vi behöver seniorbostäder också, och bredband till landsbygden, säger Stefan Pettersson.

På kortare sikt står mer handfasta önskemål på agendan. En bankomat vore bra, den försvann i samband med ICA:s utbyggnad. Och gärna ett ombud för Systembolaget. 

Samtidigt vill utvecklingsgruppens tre ledamöter inte att Olandsbygden ska växa för mycket. 

– Kanske 30-40 personer per år kan räcka, funderar Yngve Jordeby. 

Annars riskerar man förlora sin egenart, ett villasamhälle med "nära till allt".

Alundaprojektet

Östhammars kommun har startat ett projekt för att Alunda ska kunna växa. Tanken är att samarbeta med medborgare, näringsliv och exploatörer, för att hitta nya lösningar för ortens och kommunens expansion.

I ett första skede har det gjorts en undersökning av behovet av offentlig service i Alunda, bland annat via en enkät som skickades ut till Alundaborna i våras.

Läs mer i morgon: Så vill politikerna att Östhammars kommun ska växa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!